Înainte de a vă prezenta ce accesorii am folosit pentru a face băița cât mai plăcută pentru bebe, vă fac un rezumat despre tot ce am aflat de la pediatrii sau am citit în cărțile despre creșterea copiilor:
- temperatura apei trebuie să fie de maxim 37 de grade Celsius
- temperatura în baie de 25 de grade Celsius și în cameră de 21-23. În mod normal e bine sa fie între 19-21 grade, dar după băiță e indicat sa aibă câteva grade în plus.
- durata unei băi să fie de 15 minute cu tot cu uscat
- nu este necesar să facem baie zilnic bebelușului. Dacă face parte din ritualul de somn, atunci să evităm să folosim zilnic produse de curățare a pielii și să folosim doar apă.
- pentru pielea sensibilă a bebelușilor este indicat să folosim dermatocosmetice. Eu am ales gama de la Bioderma, ar mai fi Mustela și Lipikar – La Roche-Posay printre cele mai cunoscute.
- nu este nevoie să fierbem apa, cea de la robinet este suficient de curată.
- nu se întâmplă nimic dacă apa ajunge la buric sau în urechi. Tamponăm zona cu un prosop curat și gata, însă fără a folosi bețișoare în urechi!
- dacă aveți lapte matern stocat și nu știți ce să faceți cu el puteți să puneți câte o pungă în apa de baie a bebelușului.
Primele băi ale bebelușilor pot fi făcute chiar în chiuvetă pentru că sunt atât de micuți încât orice cadă pare foarte mare pe lângă ei. Ai nevoie doar de câteva prosoape ca să nu alunece și puțină apă. Modalități de susținere a bebelușilor în timpul spălării găsești în videoul de la finalul articolului. În continuare voi prezenta pe scurt accesoriile ce le-am folosit eu pentru a face băița cât mai placută pentru băiețelul meu care a iubit apa din prima clipă!
Cum măsurăm temperatura apei
Metodele clasice de a măsura temperatura apei presupun folosirea cotului sau a încheieturii măinii deoarece acolo este pielea mai sensibilă. Eu am preferat să folosesc un termometru plutitor pentru că în general prefer băile fierbinți, așa că nu am avut încredere să măsor apa după standardele mele. În plus, termometrul ales poate fi folosit și pentru a măsura temperatura din cameră.
Mai există varianta de cădiță cu termometru, dar acesta nu mai este vizibil dacă folosim un gel/spumant de baie, așa că un termometru care plutește la suprafața apei este mai practic. O variantă mai extremă este folosirea unui termometru non-contact pe care e bine să îl aveți în casă(permite verificarea temperaturii chiar și atunci când bebe doarme, e util pentru a verifica și temperatura apei din biberoane etc).
Cădița și reductor
Am ales cel mai simplu model de cădiță, are chiar și senzor de temperatură și separat se poate achiziționa un suport. Atenție la dimensiunea acestora să fie la fel. Cădița pe care am ales-o are 102 cm lungime și încape într-o cada normală. Nu recomand să fie folosită în altă încăpere deoarece este greu de transportat cu apă în ea. Mai sunt mese de înfășat cu cadiță încorporată, prevazute chiar cu furtun de scurgere, dar fiind de dimensiuni mici în câteva luni cădița nu va mai fi atât de utilă pentru bebe, pe când o cadă clasică va putea fi folosită chiar și câțiva ani.
Ca să nu îl țin pe bebe sprijinit am ales un reductor pe care statea întins pe spate, atenție însă câtă apă punem în cădiță! Eu o umpleam cam până la nivelul bazinului.
Reductorul ales a fost acesta și a fost de folos din primele săptămâni până spre 7 luni când am trecut la scaunul de baie cu ventuze. Am ales un reductor textil în locul celui de plastic deoarece este mai moale, se mulează după corpul bebelușului și în plus se poate spăla/usca la mașină. Mai sunt reductoare din burete, însă acelea sunt greu de uscat și prin natura lor poroasă adună bacterii.
Colacul de gât
Am încercat și celebrul colac de gât de câteva ori pentu că e destul de greu de pus. Un alt inconveninent poate fi așteptatul până se adună suficientă apă în cadă care să îi permită bebelușului să dea din piciorușe liniștit. Dacă acestea nu reprezintă impedimente pentru voi este bine să îl utilizați pentru că îl ajută pe bebe să își dezvolte musculatura și să învețe mai repede să înoate.
Colacul de înot poate fi folosit de la 3 la 12 kg, adică până la vârsta de aproximativ 2 ani, la o adancime de maxim 1 metru. Nu lăsați niciodată bebelușul nesupravegheat!
Scaunul de baie
De la 7 luni am trecut la scaunul de baie cu ventuze, montat direct în cadă. Bebe e cum nu se poate mai fericit, mai ales că poate să ajungă la jucariile ce plutesc prin apă. La început am așezat un prosopel la sezut ca să nu alunece și să stea cu spatele corect.
Se recomanda utilizarea de la 7 la 16 luni, iar greutate copilului să fie între 8 – 13 kg. Din nou, oricât de sigur ar părea, nu lăsați niciodată bebelușul nesupravegheat!
Cum îl susținem pe bebe
Pentru spălatul la chiuvetă sau chiar în cadiță, dar fără reductor, acest video prezintă câteva metode de ținere a bebelușului cu o mână, astfel încât cealaltă să rămână liberă:
Nu uitați să pregătiți dinainte hainele de schimb, prosoapele și tot ce aveți nevoie pentru a-l usca cât mai repede pe bebe. Folosirea cremelor hidratante sau a uleiurilor nu este necesară fiindcă au pielea atât de fină, nu degeaba există expresia „piele fină ca de bebeluș”!
Dacă bebe este speriat de apă la început, încercați să scurtați pe cât posibil durata băiței și să reduceți la minim zgomotele(ex nu lăsați apa să curgă cât timp bebe e în baie și goliți cadița doar după ce bebe e în altă camera).
Vă doresc băițe cât mai plăcute și nopți liniștite,
Mădălina H.
Lasă un răspuns