Prima vizită a copilului la stomatolog

Dr. Diana Ciovirta, medic stomatolog, ne povestește cât este de important să le vorbim copiilor încă din primul an de viață despre dinți și igiena orală, pentru a-i ajuta să ințeleagă de ce este nevoie să își perieze dinții și să meargă regulat la medicul stomatolog.

Care este vârsta recomandată pentru a face prima vizită la medicul stomatolog?

Este recomandat ca prima vizită la medicul stomatolog a copilului să aibă loc la vârsta de 1 an sau la 6 luni de când erupe primul dinte. Totuși este posibil ca vizita să nu decurgă așa cum ți-ai dori. Copilul poate plânge, poate refuza să se așeze pe fotoliul dentar sau să deschidă gura.

Ai răbdare! Nu forța lucrurile! Dacă nu se așează din prima pe fotoliu, mai încerci la următoarea programare. Nu e nevoie să îi impui. Nu e nicio grabă. Vârsta de 1 an se află în etapa de dezvoltare precooperantă. Aceasta se extinde până la vârsta de 2-3 ani și este caracterizată de lipsa cooperării din partea copilului.

Cum să pregătim copilul pentru consult?

Abilitățile de comunicare și inteligibilitate ale unui copil cu vârsta de 1 an nu sunt suficient de dezvoltate pentru ca acesta să coopereze cu medicul sau să înțeleagă motivul pentru care se află în cabinetul stomatologic. Este bine să îi explici celui mic despre acest moment cu ceva timp înainte. Cum poți face asta? Cu ajutorul unor cărți, jocuri, jucării. Sau poți să îi oferi o oglindă dentară, ce se aseamănă cu cea a medicului stomatolog (o găsești la raionul cu pastă de dinți).

Încearcă să programezi vizita atunci când copilul este odihnit, dimineața sau după somnul de zi. Încearcă să nu îi transimiți copilului temerile tale. Pregătește istoricul lui medical(alergii, medicamente, boli) și notează-ti o parte din întrebările pe care le vei aveai de adresat medicului pentru a nu le uita în emoția momentului.

Înainte să înceapă consultația propriu-zisă, o scurtă discuție cu medicul, o prezentare a cabinetului și a câtorva instrumente, într-un mod jucăuș, îl vor face pe cel mic să se simtă puțin mai confortabil.

Care sunt etapele consultului stomatologic?

Prima etapa este anamneza și constă în aflarea informațiilor legate de sănătatea celui mic, precum alergiile de care suferă, tratamente medicamentoase administrate sau intervenții chirugicale la care a fost supus. Apoi urmează examenul extraoral, urmat de cel intraoral.

Examenul extraoral:

  • inspecția tegumentelor 
  • conturul feței
  • simetria feței
  • palparea ganglionilor

 Examenul intraoral:

  • dinți (număr, demineralizări, carii, anomalii de formă, poziție, prezența plăcii bacteriene, colorații etc.)
  • ocluzia dentară (mușcătura)
  • gingii (culoare, aspect etc.)
  • limbă, obraji, buze

Controlul plăcii bacteriene cu ajutorul revelatorilor de placă (pentru copii mai mari) ne ajută să identificăm zonele unde periajul nu este realizat corect (prin colorarea plăcii bacteriene recente în roșu, iar pe cea mai veche de 3 zile în albastru).

Următorii pași sunt periajul dinților profesional și calcularea riscului carios. La finalul consultației, în funcție de ceea ce copilul are nevoie, vom primi recomandări legate de:

  • tehnica de periaj (se exemplifică pe model)folosirea mijloacelor auxiliare de igienă orală (ață dentară, apă de gură etc.)
  • dietă
  • obiceiuri vicioase (suptul degetului, suzetă, bruxism, respirație orală)
  • sigilări dentare
  • fluorizare

Nu uitați faptul că prima vizită este mai mult de acomodare a copilului! Se vor realiza etapele enumerate atât cât cel mic va permite. Nu este necesar să fie forțat, întrucât poate devin o experiență traumatizantă pentru el, și nu am vrea asta. Copilul va avea timp să se obișnuiască cu cabinetul și procedurile dentare în cadrul celor două vizite anuale la medicul stomatolog.


Sunt Dr. Diana Ciovirta, medic stomatolog, în Bucuresti. Specialitatea Medicinei Dentare în care activez cel mai mult este Parodontologie. Când am devenit mamă, am realizat că, dacă nu aș fi fost medic stomatolog, nu aș fi avut nicio sursă de informații utile și practice despre sănătatea dinților copilului meu. Conștientizând aceasta nevoie care exista în randul părinților, am decis să creez un blog în care să scriu articole cu teme de interes pentru aceștia și nu numai. Mă bucur foarte tare când vad că mămicile sunt interesate de sănătatea dentara a celor mici și primesc un feedback pozitiv din partea lor. Mai multe informații despre sănătatea dentară a adulților și copiilor le puteți găsi pe contul meu de Instagram sau pe blog


Descarcă GRATUIT Ghidul părintelui informat pentru a citi cele mai importante informații pe care un părinte din România trebuie să le cunoască.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: