,

Mic ghid pentru administrarea corectă a medicamentelor la copii

Una dintre marile temeri ale părinților este administrarea incorectă de medicamente, în special atunci când copiii sunt în primul an de viață. Este foarte important să mergem cu copilul periodic la medic pentru a fi măsurat și cântărit corect. După vârstă, criteriul cel mai important pentru o dozare corectă a medicamentului este reprezintat de greutatea copilului. Pe lângă aceste două aspecte, mai contează și ora de administrare pentru a ne asigura că nu depășim doza zilnica recomandată, evitând astfel o supradozare potențial dăunătoare sănătății copilului.

Atenție la ingredientele active din medicamente!

Revin cu importanța vizitelor periodice la medic pentru a se înregistra un potențial istoric al copilului la substanțele alergene. Nu doar medicul și părinții copilului trebuie să știe de aceste alergii, ci și bunicii, bona, orice altă persoană în grija căruia copilul poate rămâne. După medic, este important ca farmacistul să fie informat în legătură cu alergiile, pentru a vă recomanda medicamente cu același efect terapeutic, dar cu o substanță activă diferită.

Pe lângă factorii alergeni, farmacistul cunoaște și medicamentele care nu se pot administra în paralel, deoarece substanțele active din ele sunt incompatibile, și în loc să îmbunătățească starea pacientului, o pot chiar agrava. Așadar este important să specificați dacă exista vreun tratament curent înainte de a cumpără alte medicamente.

Dozarea corectă a medicamentelor

După cum spuneam la începutul articolului, în funcție de vârsta și greutatea copilului veți primi o schemă de tratament care trebuie respectată. Cele mai utilizate medicamente sunt antitermicele, care vin sub forma de sirop la copiii mici. Acestea se administrează la intervale fixe, de aceea vă recomand să puneți pe frigider un tabel cu orele de administare, în special dacă alternați două antitermice, pentru a vă asigura că nu se depășește doza zilnică recomandată la niciuna dintre ele.

Atunci când nu este respectată doza recomandată de către medic, pot apărea consecințe asupra eficacității tratamentului. De exemplu dacă doza de antitermic este prea mică, aceasta nu ajută la stabilizarea temperaturii corporale, iar dacă doza este prea mare pot aparea următoarele reacții adverse: hepatoxicitate, durere de stomac și iritații.

Mare atenție și la doza de antibiotic. Dacă este administrat mai puțin decât doza necesară, bacteria nu este distrusă, iar dacă doza este prea mare se poate distruge flora bacteriană, cu consecințe grave precum scăderea imunității, tulburări digestive și metabolice. De aceea este important ca antibioticul să fie administrat în paralel cu un probiotic pentru protejarea florei intestinale.

În cazul în care copilul s-a intoxicat cu un medicament sau o substanţă chimică, specialiştii serviciului TOXAPEL vă stau la dispoziţie 24 de ore din 24 la numerele de telefon (021) 210.61.83 sau (021) 210.62.82 pentru a vă acorda informații asupra modului în care trebuie acordat primul ajutor până la sosirea salvării sau până la prezentarea la spital. Prima jumătate de oră este esenţială în cazul celor mai multe intoxicaţii!

Modul de administrare al medicamentelor

Aerosolii se administrează de regulă de două ori pe zi, la recomandare medicului. Mare atenție la tipul de medicament folosit! Cei pe bază de apă salină sau uleiuri sunt potriviți pentru a fi inhalați de către copii, însă unele medicamente precum Dexametazona trebuie administrate injectabil sau oral, nu prin nebulizare!

Siropuri pentru tusea cu secreții, care le fluidifică, sunt recomandate să fie administrate până în ora 18, pentru evitarea episoadelor de tuse productiva în timpul nopții. Este indicat să avem o pauză alimentară de măcar 30 de minute după administrare, ca siropul să iți facă efectul. Ce facem în situația în care copilul a regurgitat siropul? Administrarea siropului se poate repeta după maxim 15 minute. E de preferat să folosim seringi speciale gradate, nu să amestecam siropul în lapte sau apa, pentru că astfel riscam că medicamentul să nu fie ingerat complet.

Vitaminele se administrează doar după efectuarea analizelor medicale, pentru a detecta anumite deficite și a ajuta corpul să funcționeze în parametrii optimi. Ca și perioadă de administrare, dimineața după micul dejun este cea mai potrivită, pentu a nu irita mucoasa gastrică și a da un boost de energie.

Durata tratamentului

Tratementul medicamentos poate fi prelungit în funcție de evoluția bolii. În unele situații chiar și după ce simptomele au dispărut e necesar să continuăm o parte din tratament, de exemplu probioticele se administrează încă o săptămână după terminarea curei cu antibiotic. E important să conștientizăm că medicamentele nu își fac efectul imediat după ce au fost administrate.

Dacă copilul are un episod serios de febră putem apela la un supozitor pentru reglarea temperaturii corpului, care își va face efectul în aproximativ 15 minute, pe când un sirop antitermic își va face efectul în 30 sau chiar 60 de minute. Mai putem ajuta cu comprese cu apă la temperature camerei (nicidecum cu spirt, oțet sau apă rece care poate provoca arsuri ale pielii), aerisirea camerei, hidratare corespunzătoare sau băi cu -2 grade față de temperatura corpului. Starea copilului este cel mai bun indicator al evoluției bolii. Rămâneți mereu în contact cu medicul vostru, pentru că în unele cazuri, în funcție de simptome, tratamentul poate fi ajustat.

Citiți mereu prospectul înainte de administrare și păstrați medicamentele în cutia originală pentru a verifica data de expirare. Atenție sporită la medicamentele care trebuie ținute la frigider! Dozele de tratament rămase și cele expirate pot fi duse în farmacii pentru colectare selectivă.

Mai multe detalii despre sănătatea și siguranța copiilor găsiți în Ghidul părintelui informat, ce poate fi descărcat gratuit de pe blog.

ghidul parintelui informat

Acest material a fost realizat în colaborare cu farmaciștii de la Green Pharma, farmacie parteneră DragaMama în campania Părinte informat, copil protejat și susținător al Ghidului părintelui informat. Green Pharma oferă o gamă variată de produse, atât din sectorul farmaceutic, cât și din cel de îngrijire personală. Mai mult, având propriul laborator, vine în întâmpinarea clienților cu posibilitatea de a realiza rețete personalizate primite de la medici. Rețetele pot fi trimise pe email sau Whatsapp.

Adresa: Str. Avram Iancu, Nr 278, Floresti, Cluj

Email: retetefarma@gmail.com

Telefon/Whatsapp: 0770 901 265

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: