,

Interviu cu psihologul Irina Forgaciu: despre terapie, Fram și cărți pentru copii

Știu că ești psiholog, dar ai și scris câteva cărți pentru copii, cărțile din seria Emoțional de la Lumea lui Fram. Cum se îmbină cele două activități?

Am scris cartile din necesitatea de a avea un manual de lucru atat pentru parinti, cat si pentru copii. In timp ce parintii le citesc copiilor, acestia primesc ghidajul necesar pentru a face trecerea de la personajul Fram la propriul copil, aspect foarte valoros. Eu insami le folosesc saptamanal in activitatea pe care mi-o desfasor la cabinet si in gradinitele cu care colaborez.

Cum ai descrie în 3 cuvinte ceea ce faci tu din punct de vedere profesional?

 Vindec sufletul oamenilor.

Care a fost inspirația ta spre psihologie?

Revista de psihologie care aparea cu frecventa lunara, pe vremea cand eram in liceu. De asemenea, in clasa a X-a, profesoara de psihologie mi-a permis sa le predau eu colegilor mei. A fost o sansa nemaipomenita si mi-am dat seama ca aceasta este calea mea in viata, fara niciun dubiu.

Ce categorie de vârstă vizează cărțile tale? Dar terapia?

Cartile mele sunt potrivite copiilor incepand de la 2 ani si pana la 7 sau 8 ani, depinde cat si cum s-a lucrat cu ei pe partea de dezvoltare a inteligentei emotionale si de constientizare a sinelui. De asemenea, aceste carti le sunt foarte utile si parintilor, deoarece le sunt oferite indicatii, recomandari si idei de jocuri foarte utile in rezolvarea dificutatilor cu care se vor confrunta in mod inevitabil. In terapie lucrez cu copii incepand de la 3 ani (evaluare si interventii) si pana la 99+. Cea mai in varsta clienta avea 87 de ani si m-a solicitat pentru a-si trata anxietatea. Auzise la stiri ca psihologul e de ajutor si a facut progrese rapide. Din aceasta experienta mi s-a confirmat din nou ideea ca niciodata nu e prea tarziu. 

Ce mesaj transmiți prin cărțile tale?

Viata este grea la orice varsta. E un adevar banal, despre care se poate vorbi foarte mult. Cu toate acestea, putem fi fericiti. Observandu-ne reactiile, cunoscandu-ne la cel mai fin nivel, identificand tiparele pe care le repetam, experimentand, corectandu-ne, depasim momentele de cumpana prin antrenament. In cazul copiilor, cheia este la parinti. Primind informatiile de care au nevoie, parintii isi pot ajuta copiii sa se adapteze repede si usor la cresa si la gradinita, ducandu-se astfel cu bucurie. Elevii sunt invatati cum sa faca fata situatiilor de agresiune verbala, fizica sau emotionala, reusind astfel sa mearga cu placere la scoala. De asemenea, ei sunt familiarizați cu emotiile de baza si deprind modul corect de abordare si depasire a oricaror frici.

Mesajul comun ar putea fi urmatorul: antrenandu-ne vom trece firesc de greutatile pe care ni le scoate viata in cale, fara ca ele sa mai creeze dezechilibru si fara a le mai percepe ca fiind potrivnice. Mai mult chiar, invatam impreuna ca efortul sustinut in orice directie aduce satisfactie, implinire si armonie interioara. Daca cei mici deprind aceste secrete de la varste fragede, vor reusi sa continuie procesul in mod automat, fara a fi nevoie de sustinerea permanenta a unui adult (parinte, invatator, mai tarziu partener de viata, coleg de birou etc.)

Care a fost inspiratia ta spre scris? Ce schimbări în bine au apărut în viața ta de când ai pornit pe drumul acesta nou, cel de autor?

A fost o intamplare fericita. Totul a pornit de la dorinta de a-mi ajuta propriii copii sa invete despre emotii, sa le deosebeasca, sa le identifice corect, pentru a sti sa mi le transmita cu ajutorul cuvintelor. Colaborarea cu Ciprian Beldean de la Lumea lui Fram mi-a deschis noi orizonturi in directia in care copiii primesc suportul necesar inca de la varste foarte fragede. Unii parinti ma intreaba uimiti: “Copilul meu poate intelege atatea la 2 ani?!”

Prima carte a avut succes, am prins curaj, m-am gandit si la alte probleme pentru care ma solicita parintii atunci cand vin la cabinet si am ales alte teme in functie de frecventa lor (de exemplu bullyingul, fricile specifice copilariei etc.).

Nu in ultimul rand, aceasta activitate mi-a adus notorietate si satisfactii dintr-o directie la care nu m-as fi gandit acum cativa ani.

Ce surprize ne pregatesti?

Un caiet de lucru pentru minte si suflet, fundamentat pe studii moderne, impregnate de experienta directa in lucrul cu copiii, adaptat nevoilor generatiei actuale, fiind o resursa valoroasa pentru cei mici. Acest caiet contine tehnici psihoeducationale, interventii comportamentale, tehnici de reformulare a gandurilor limitative (ganduri negative, care ne produc stari neplacute si ne blocheaza acolo limitand dezvoltarea), tehnici de analiza rationala si de expunere , intercalate cu filosofie simpla de viata, care, daca este inteleasa la o varsta tanara, are un impact puternic pe termen lung.

Punerea in practica a acestor idei este facilitata de prezenta indragitului personaj Fram, vesel si mereu optimist.

De asemenea, am pregatit un set de carti de joc ce faciliteaza conectarea parintelui cu copilul, prin intrebari care aduc in prezent amintiri profunde si povesti de familie, inedite. Jucandu-se cu cartonasele, parintele va afla despre copil si copilul despre parinte, niste lucruri surprinzatoare si foarte frumoase.

Un citat preferat și o carte

 “Oamenii nu sunt afectati de ceea ce li se intampla, ci de cum inteleg ei ceea ce li se intampla.” Epictet.

O carte valoroasa este Inteligenta emotionala, a lui D. Goleman.


Cărțile cu Fram din seria de dezvoltare emoțională scrise de Irina răspund cu multă delicatețe marilor provocări din viața celor mici.

Fram în lumea emoțiilor și a întunericului a apărut la Editura Curtea Veche sub umbrela „Fram Emoțional”, alături de cartea Fram la grădiniță. Seria se adresează copiilor de peste 2 ani și aduce în universul lor informații și exerciții valoroase din domeniul dezvoltării emoționale.Fram la grădiniță și bullyingul se adresează atât copiilor care încep grădiniță, cât si școlarilor mici, aflați la început de drum, oferindu-le toate instrumentele de care au nevoie pentru a-i ajuta sa se adapteze lin și cu bucurie la grădiniță, dar și să facă față bullying-ului.

Fiecare carte cuprinde câte două povestiri care reproduc situații familiare și creează cadrul ideal în care părinții pot explora alături de copiii lor surprinzătoarea lume a emoțiilor. Acceptarea stărilor prin care trecem, frica de întuneric, nevoia de integrare, capacitatea de adaptare la nou și bullying-ul sunt principalele teme abordate în cadrul seriei. Mai multe carti cu simpaticul urs Fram gasiti pe Lumea lui Fram.

3 răspunsuri la „Interviu cu psihologul Irina Forgaciu: despre terapie, Fram și cărți pentru copii”

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: