, ,

Lumea lui Fram, Ursul Polar

O poveste care trancende generatii, o incursiune in Lumea lui Fram, Ursul Polar care ne indeamna sa ne retraim copilaria prin ochii copiilor nostri. Haideti sa aflam chiar de la inițiatorul proiectului cum a fost readus Fram in atentia celor mici. Ciprian Beldean este tatal a doua fete minunate si director general al Deveo Studio, studio de animații și ilustrații din ClujNapoca.

De ce Fram? Ce mesaj ți-a transmis cartea în copilărie, mesaj pe care ai vrut sa îl transmiți generațiilor următoare? 

Fram e un personaj autentic, românesc, iubit de copii, dar și de părinții lor. Transmite multe comportamente și atitudini pozitive: curaj, empatie, curiozitate, dorință de aventură, prietenie, adaptare. Mi se părea nedrept că e într-un mare con de umbră și că micuții nu-l cunosc, nu interacționează cu el mai devreme, înainte să ajungă la școală.

Povestea inițială, scrisă de Cezar Petrescu, e cam tristă, așa că m-am gândit la o reinterpretare, astfel încât să fie accesibilă copiilor care au între 2 și 7 ani. Așa a apărut Lumea lui Fram, Ursul Polar. Eu am venit cu ideea, dar cărțile sunt scrise și ilustrate de specialiști.

Au trecut peste 80 de ani de la apariția povestii lui Fram. Ce a presupus procesul de adaptare la timpurile noastre?

Așa e, Fram are în spate o istorie îndelungată, iar prin versiunea modernă am încercat să-l aducem mai aproape de copiii mici, de 2-7 ani.

Am păstrat ideea de bază a poveștii – Fram devine celebru, are parte de aventuri interesante și ajunge în locuri neobișnuite pentru un urs polar. Astfel, copiii sunt conduși de Fram într-o călătorie în jurul lumii și am pus accent pe aventurile lui, dinspre Polul Nord spre lumea oamenilor și invers, pe experiențele și provocările pe care le are de trecut și pe ceea ce învață în această experiență.

Fram e poznaș, face glume și e vesel. În povestea noastră lipsește partea în care moare mama lui, pur și simplu el pleacă în aventură, iar astfel poveștile nu sunt deloc triste și sunt potrivite pentru copiii mici.

Cărțile din seria Emoțional sunt scrise de psihologul Irina Forgaciu și abordează teme cu care se confruntă aproape fiecare copil: teama de întuneric, gestionarea furiei, a supărării, a emoțiilor în general, adaptarea la grădiniță, bullyingul. Temele sunt explicate pe înțelesul copiilor de Fram, care trece prin aceste experiențe și e ajutat să-și depășească temerile.

Seria Fram Educațional îi aduce pe copii în lumea fructelor și a legumelor, a formelor și a culorilor, alături de simpaticul urs polar și de prietenii lui. Rimele și poveștile amuzante îi ajută pe cei mici să învețe mai ușor concepte, idei și cuvinte noi.

Ce aduce Lumea lui Fram in plus fata de povestea clasică a lui Cezar Petrescu?

Sunt povești pline de tâlc, din timpurile noastre, cu care copiii se pot identifica ușor. Fram trece prin încercări prin care toți copiii trec în această etapă a vieții lor.

Fram își depășește frica de întuneric, le confruntă cu diferse emoții și stări, ajunge să-și înțeleagă emoțiile, le identifică și să știe cum să reacționeze la ele (de la teama de întuneric, la frica de medii noi – adaptarea de grădiniță, bullying), descoperă în rime ce sunt fructele și legumele, formele și culorile.

În aventurile pe care le trăiește, Fram nu e singur. Uneori o are alături pe mama lui, alteori pe educatoare, pe prietena lui Ana, dar și pe cele mai haioase animăluțe: Rina, micuța rinocer, care visează să devină baleRINĂ, țestosul Ulmo, inventatorul și școlarul grupului, acrobata Hopi, ariciul Arpi, care are cele mai stranii și neașteptate idei, Poli, papagalul brazilian care e un adevărat știe-tot.

În plus, cărțile din seria Aventuri cuprind secțiuni Știați că, unde cititorii mici și mari vor descoperi multe curiozități despre lumea înconjurătoare. Iar seria Emoțional cuprinde multe exerciții concrete, practice, prin care părintele își poate ajuta copilul să-și gestioneze emoțiile și trăirile.

Cărțile sunt rezistente și bogate în ilustrații – realizate de Deveo Studio, studioul de ilustrație și animație din Cluj cu care colaborăm.

Ce valori și principii le transmit personajele din Lumea lui Fram micilor ascultatori?

Curajul, prietenia, empatia, adaptabilitatea, încrederea, curiozitatea și dorința de a învăța lucruri noi, iubirea față de oameni, plante și animale, ecologia sunt câteva dintre valorile și comportamentele pe care Fram le transmite copiilor care îl urmează în lumea lui.

Se va extinde in viitor lumea lui Fram cu noi elemente? 

Da, lucrăm acum la mai multe produse noi: caiete de exerciții pentru copii, boardgame-uri pentru părinți și copii, cărți de joc cu întrebări și răspunsuri – toate sunt instrumente prin care copiii să-și înțeleagă emoțiile, trăirile, să se conecteze cu părinții lor, să fie echilibrați, empatici și asertivi. Va invitam alaturi de noi in Lumea lui Fram sa le descoperiti pe toate!

2 răspunsuri la „Lumea lui Fram, Ursul Polar”

 1. Avatar Florica Viorica
  Florica Viorica

  Multumesc , multumesc , multumesc.
  Da. Ursul Fram a fost prietenul meu . Au trecut peste 50 de ani . M-ai ajutat sa imi amintesc momente frumoase din trecut . Eram 4 frati . Eu cea mai mare ani de zile le tot povesteam si le citeam fratilor mei despre Fram Ursul Polar. Tata a primit o carticica veche de la o famiilie de intelectuali din Oradea . Eram fascinati .
  Am uitat complect de Fram . Cu prima ocazie le voi povesti nepotelelor mele despre Fram.

  1. Avatar Madalina H.

   Ma bucur că te-a ajutat articolul sa iti reamintești de momente frumoase din copilărie și sper sa continui tradiția și sa citești noile aventuri din Lumea lui Fram alături de nepoatele tale! ❤️

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: