Sper ca in toată agitația cu pregătirile pentru venirea pe lume a noului membru al familiei să nu vă scape din vedere ceea ce e cu adevarat important: siguranța acestuia!
Am incercat să adun din surse de încredere principalele măsuri de prim ajutor pentru cei mici, in format video, pentru a fi intelese si reținute cât mai ușor. Sper să va fie de folos și să le vizionați impreună cu toată familia, să nu uităm că nu doar mama este responsabilă de siguranța bebelușului!
Să definim întai termenii de nou-născut si sugar:
- Nou-născut se numește bebelușul din momentul nașterii pâna la împlinirea a 28 zile de viață.
- Sugar se numește copilul a cărui vârstă se situează între 29 zile (sfârşitul perioadei neonatale) şi 1 an.
Manevrele de prim ajutor pentru un nou-născut sau sugar sunt diferite fața de cele pentru un adult. E important să nu ne panicăm și să efectuăm cât mai corect aceste manevre până la sosirea ambulanței. Cu fiecare minut de la instalarea stopului cardio respirator șansele de supraviețuire scad cu aproximativ 10% dacă nu se începe masajul cardiac. Compresiile toracice externe sunt foarte importante pentru menținerea unei bune circulații a sângelui în organism și pentru asigurarea oxigenării creierului.
- Compresiuni toracice externe nou născut
- Compresiuni toracice externe sugar
- Compresiuni toracice externe copil
- Compresiuni toracice externe adult
Dacă sugarul respiră, dar este inconștient, este foarte importantă așezarea lui în poziția laterală de siguranță pentru a evita înecarea acestuia cu propria vomă și pentru a menține căile aeriene deschise.
În cazul obstrucției căilor aeriene, atunci când copilul sau adultul este conștient, se pot aplica urmatoarele măsuri pentru a-l ajuta să respire:
- Dezobstrucția căilor aeriene nou născut și sugar
- Dezobstrucția căilor aeriene copil
- Dezobstrucție adult
Videoclipurile au fost preluate din Manualul de prim-ajutor de pe siteul Ministerulului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Vă puteți abona si pe canalul de youtube pentru a urmării și alte manevre de prim ajutor.
Mai multe manevre de prim-ajutor gasiți pe siteul celor de la Crucea roșie pentru:
- reacții alergice
- hemoragii
- fracturi
- arsuri
- febra și convulsii febrile
La finalul articolului gasiți și un formular de înscriere la un curs practic organizat de Crucea Roșie. Este recomandat să participam periodic la aceste cursuri pentru a ne reîmprospata cunoștintele sau măcar să vizionăm materialele informative.
Caravana SMURD „Fii pregătit” organizează de asemenea cursuri de instruire pentru acordarea primului ajutor în situații de urgență, la nivel naţional. Centrul mobil este construit special pe structura unui tir, are o sală de școlarizare cu o capacitate de 40 de persoane și este dotat cu toate echipamentele medicale şi de prim ajutor, dispozitive portabile, inclusiv simulatoare, ce permit instruirea eficientă a cursanţilor în cele mai noi tehnici de acordare a primului ajutor. Pe site gasiţi și calendarul caravanei, care va fi actualizat periodic şi formularul de înscriere pentru a participa la cursuri.
Sper să îți fie de folos acest articol și să conștientizezi importanța cunoașterii manevrelor de prim-ajutor. Învață să salvezi o viață, lumea are nevoie de eroi!
Mădălina H.
Descarcă GRATUIT Ghidul părintelui informat pentru a citi cele mai importante informații pe care un părinte din România trebuie să le cunoască.
Lasă un răspuns