,

Biblia femeilor însărcinate

Tocmai ai aflat ca vei fi mamică? Felicitări! E timpul să te pregătești pentru noua călătorie ce urmează. Și cum poți face asta mai bine decât răsfoind relaxată o carte care cuprinde totul despre sarcină, alăptare și perioada post-partum în cele mai mici detalii ?

Printre primele lucruri cumpărate după ce am aflat că sunt însărcinată a fost o carte pe care v-o recomand cu mare drag și de care nu m-am dezlipit toată sarcina. O aveam pe noptieră și o răsfoiam aproape zilnic, mai ales dacă urma un control la ginecolog pentru a ști la ce să ma aștept și să plec de acasă cu informațiile proaspete în minte.

Cartea numită și Biblia femeilor însărcinate a fost vândută in peste 19 milioane de exemplare în întreaga lume – „What to Expect When You’re Expecting” scrisă de Heidi Murkoff și este disponibilă în română sub titlul „La ce să te aștepți când esti însărcinată„. Prima ediție a fost publicată în anul 1984, autoarea finalizând manuscrisul cu câteva ore înainte să intre în travaliu cu copilul care a înspirat apariția cărții, Emma. Dacă prima ediție avea 351 pagini, cea mai recentă are 643, cuprinzând informații revizuite și actualizate.

Ce informații găsești in carte?

Cartea este structurată in 20 de capitole împărțite în cinci părți:

 1. Prima parte se axează pe profilul sarcinii și pe abordarea unui stil de viață sănătos.
 2. Partea a 2-a acoperă:
  • cele 9 luni de sarcină in detaliu(modificări ce apar in corpul mamei, evoluția fătului, multe întrebări și recomandări pentru fiecare lună de sarcină descrisă).
  • travaliul și nașterea, inclusiv nașterile multiple
 3. Partea a 3-a descrie perioada post-partum – primele șase săptămâni și include sfaturi despre alăptare.
 4. Partea a 4-a abordează problema îmbolnăvirii în sarcină si medicamente permise.
 5. Ultima parte e împărțită în două capitole:
  • complicații în sarcină, la naștere și post-partum
  • sfaturi cum să faci față pierderii de sarcină

Ce mi-a plăcut la această carte?

Cartea acoperă atât de multe aspecte despre sarcină, travaliu, naștere și alăptare, că nu a fost vreo întrebare la care să nu găsesc răspuns. Cred că e cea mai complexă carte pe acest subiect și o recomand cu drag tuturor viitorilor părinți.

Cu toate că pare dedicată mamelor, nici tăticii nu au fost lăsați deoparte! Fiecare capitol conține și o secțiune dedicată lor care exemplifică cum poate tatăl să o ajute pe mamă in această grea, dar frumoasă perioadă.

Vă recomand să citiți împreună înainte de a merge la medic capitolul corespunzător lunii de sarcină curente și să vă notați curiozități pe care să le discutați în timpul controlului. Chiar dacă multe informații fac referire la proceduri și medicamente din Statele Unite, în mare măsură ele sunt valabile și pentru România. Nu uitați însă că nicio carte nu este un înlocuitor pentru o vizită la medic!

Versiunea în engleză a cărții o puteți comanda de aici, iar în limba română aici.

Aplicația Pregnancy Tracker

Îți recomand să folosești și aplicația Pregnancy Tracker pentru a vedea progresul sarcinii pe săptămani sub formă de infografice, video-uri și articole utile care vin în completarea lor.

Sarcină frumoasă și naștere ușoară îți doresc,

Mădălina H.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: