,

Alăptarea – de la provocare la realizare

Credeam că sunt pregătită pentru ceea ce urmează,că toate cărțile citite și cursurile urmate aveau să îmi fie de folos, însă realitatea a fost cu totul alta. Alăptatul a venit ca o mare provocare atunci când trăiam cu impresia că e cel mai natural și simplu lucru pe care o mamă îl poate face pentru puiul ei.

Nu degeaba se spune că o mamă se naște odată cu copilul ei și aș mai adauga eu „pentru copilul ei”. Mama trebuie să deprindă într-un timp relativ scurt o serie de noi abilități pentru a satisface nevoile noului membru al familiei. Chiar dacă sarcina se încheie odată cu nașterea, prea puțină lume vorbește despre greutățile pe care le întâmpină mama în al patrulea trimestru.

Începuturile sunt întotdeauna grele, în special după un eveniment atât de solicitant precum nașterea. Alăptatul devine o adevărată luptă cu somnul și cu recuperarea post-partum, luptă pe care din ce în ce mai multe mame o abandonează. E de înțeles, mai ales când nu există suport din partea familiei sau informații care să vină în sprijinul mamei.

Alăptatul este o muncă în echipă, necesită multă răbdare și cere sacrificii, e o adevarată provocare pentru întreaga familie.

Poate povestea ta despre alăptare nu va fi una cu nopți nedormite, durere insuportabilă sau momente de autoînvinovățire, însă majoritatea mamelor se lovesc de tot felul de piedici de-a lungul drumului. Unde ar putea să găsescă sprijin și informații mai multe decat într-un grup special dedicat alăptării?

Continui seria despre comunități online care m-au ajutat în meseria de mamă cu prezentarea unui grup de suport in alăptare, din care mi-aș fi dorit să fac parte încă din sarcină.

Grupul Alapteaza! – Breastfeeding Support promovează, conform OMS și UNICEF, alăptarea exclusivă și la cerere în primele 6 luni de viață, continuând cel puțin 2 ani concomitent cu introducerea hranei solide. Susține atașamentul parental, tratarea copilului cu respect, creșterea lui cu demnitate și delicatețe. Încurajează autoînțărcarea sau înțărcarea treptată, blândă.

Printre cele mai importante subiecte abordate pe grup se regăsesc: atașarea corectă, indicatorii de urmărit în alăptare, medicamente permise, alternative la tetine, protocol in caz de canal blocat sau mastită, readucerea la sân. De asemenea găsiți și lista consilierilor neacreditați, consultanților LLL și IBCLC din România. Un articol foarte cuprinzător găsițiti pe siteul Alăpteaza.

Atașarea corectă a bebelușului la sân este cheia succesului în alăptare

Cea mai frecventă greșeală în alăptare este completarea cu lapte praf, pe motiv că bebe nu se satură. Prin folosirea biberonului sau a pompei în exces ne sabotăm producția de lapte și riscăm să intrăm într-un cerc vicios din care e foarte greu de ieșit.

Am bifat majoritatea greșelilor la începuturile alăptării, așa că aș face lucruri diferit dacă ar fi să o iau de la capăt. M-aș informa mai mult din timpul sarcinii și as discuta chiar dinainte de naștere cu un consultant în alăptare. Pentru mine a fost o mare realizare să pot să alăptez exclusiv după doua luni extrem de grele așa că incurajez viitoarele sau proaspetele mămici să aprofundeze acest subiect și să se alăture comunității Alapteaza! – Breastfeeding Support pentru a afla povești reale despre alăptat și a se inspira din ele.

Vă recomand să parcurgeți și Ghidul pentru Alaptare al Doctorului Jack Newman, în care veți găsi informații pretioase despre alăptare, adunate in peste 30 de ani de cercetari in domeniul lactației.


Alăptarea nu se rezumă doar la transferul de hrană către nou-născut, prin acest proces minunat se hrănește atât trupul cât și sufletul bebelușului și se întărește legătura dintre mamă și copil la nivel emoțional, atașamentul astfel creat fiind de neînlocuit. Laptele matern este iubire în formă lichidă <3

Alăptare lină vă doresc,

Mădălina H.

Un răspuns la „Alăptarea – de la provocare la realizare”

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: