Lista vaccinurilor gratuite și opționale

Pe lângă vaccinurile din schema natională care se fac gratuit la medicul de familie, există pe piață și vaccinuri opționale care nu sunt decontate de casa de asigurări de sănătate.

Vaccinurile opționale se pot comanda de la cabinetul medicului de familie sau cumpăra de la farmaciile din țară(sau prin comandă la FarmaExpress). Se pot administra la orice cabinet medical de stat sau privat.

Dacă nu se pot comanda direct de la cabinet (nu toți medicii de familie se ocupă cu comandarea și stocarea lor), acestea trebuie transportate în condiții speciale și păstrate la frigider (2°C – 8°C), nu se congeleză și se păstrează în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.

Vaccinurile trebuie administrate întotdeauna la un cabinet medical, după un consult!

Citiți cu atenție prospectul, în special partea de contraindicații. Am inclus in articol cele mai importante vaccinuri opționale care pot fi facute încă de la 6 săptămâni. Marea lor majoritate pot fi combinate cu cele din schema națională, consultați medicul pentru a afla schema de vaccinare personalizată.

Ghidul părintelui informat
Ghidul părintelui informat

Vaccinurile opționale descrise în articol sunt recomandate copiilor și ajută la protejarea acestora împotriva infecţiilor cauzate de următoarele virusuri și bacterii:

ROTAVIRUS

Infecţia cu rotavirus este cea mai frecventă cauză de diaree severă la sugari şi copii mici. Rotavirusul se transmite uşor de la mână către gură, după contactul cu materiile fecale ale unei persoane infectate. Majoritatea copiilor cu diaree apărută din cauza rotavirusului se vindecă de la sine. Cu toate acestea, există copii care prezintă o boală gravă cu vărsături severe, diaree şi pierderi de lichide care le pun viaţa în pericol şi care necesită spitalizare.

Vaccinuri disponibile: ROTARIX și ROTATEQ
Administrare: orală, dupa vârsta de 6 săptamâni și cel târziu 24/32.

ROTARIX este indicat pentru imunizarea activă a sugarilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 24 de săptămâni pentru prevenirea gastroenteritelor produse de infecţia cu rotavirus.

Este de preferat ca schema de vaccinare să fie administrată înainte de vârsta de 16 săptămâni, dar trebuie finalizată înainte de vârsta de 24 săptămâni. Când se administrează Rotarix copilului dumneavoastră ca primă doză, se recomandă ca şi cea de a doua doză administrată să fie tot Rotarix (şi nu un alt vaccin rotavirus). Mai multe detalii găsiți in prospect.

ROTATEQ este indicat pentru imunizarea activă a sugarilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 32 săptămâni, pentru prevenirea gastroenteritelor produse de infecţia cu rotavirus.

Prima doză poate fi administrată de la vârsta de 6 săptămâni, dar nu mai târziu de 12 săptămâni. Trebuie să existe intervale de cel puţin 4 săptămâni între doze. Este de preferat ca schema de vaccinare cu trei doze să fie încheiată înainte de vârsta de 20-22 săptămâni. Dacă este necesar, a treia (ultima) doză poate fi administrată până la vârsta de 32 săptămâni. Mai multe detalii găsiți in prospect.

Virusul hepatic A

Hepatita A este o boală infecţioasă care poate afecta ficatul. Această boală este determinată de virusul hepatitic A care se poate transmite de la o persoană la alta prin alimente sau băuturi sau prin înotul în apă contaminată cu reziduuri din canalizare. Manifestările de hepatită A încep la 3-6 săptămâni de la contactul cu virusul. Acestea constau în greaţă (stare de rău), febră şi dureri. După câteva zile, albul ochilor şi pielea pot deveni galbene (icter). Severitatea şi tipul manifestărilor pot să varieze. Copiii mici pot să nu prezinte icter. Majoritatea persoanelor îşi revin complet, dar de obicei, boala este suficient de severă pentru ca manifestările să persiste timp de aproximativ o lună. Vaccinarea este cea mai bună cale de protecţie împotriva acestor boli. Nici una dintre componentele vaccinului nu este infecţioasă.

Vaccinuri disponibile: Avaxim Pediatric și Havrix Junior
Administrare: intramuscular, dupa vârsta de 12 luni până la 15 ani inclusiv.

Avaxim Pediatric este recomandat pentru prevenirea infecţiei provocate de virusul hepatitic A. Detalii despre numărul de doze necesar în funcție de vârstă, cât și intervalul minim de administrare dintre doze găsiți în prospect.

Havrix Junior este recomandat pentru prevenirea infecţiei provocate de virusul hepatitic A. Detalii despre numărul de doze necesar în funcție de vârstă, cât și intervalul minim de administrare dintre doze găsiți în prospect.

Bacteria Neisseria meningitidis

Meningita este o infectie a membranelor protectoare care inconjoara creierul si maduva spinarii. Daca nu este tratata rapid, poate provoca intoxicarea sangelui, adica septicemia, dar si leziuni permanente ale creierului si ale nervilor. Este mai frecventa in randul copiilor, adolescentilor si adultilor tineri.
Meningita virala este cel mai des intalnita si este mai putin grava. Cea bacteriana este rara si poate avea urmari foarte grave daca nu este tratata la timp. Mai multi virusi si bacterii pot provoca meningita, printre care și Neisseria meningitidis A, B, C, W sau Y.

Vaccinuri disponibile: Nimenrix și Bexsero
Administrare: intramuscular, incepând cu 6 săptămâni/2 luni

Nimenrix este un vaccin care ajută la protejarea împotriva infecţiilor cauzate de bacteriile (germenii) numite „Neisseria meningitidis”tipurile A, C, W-135 şi Y. Aceste infecţii se transmit cu uşurinţă de la o persoană la alta şi, dacă nu sunt tratate, pot provoca moartea. Nimenrix poate fi administrat la adulţi, adolescenţi, copii și sugari cu vârsta peste 6 săptămâni conform prospectului. Detalii despre numărul de doze necesar în funcție de vârstă, cât și intervalul minim de administrare dintre doze găsiți în prospect.

Bexsero este indicat pentru imunizarea activă a persoanelor cu vârsta peste 2 luni împotriva afecţiunilor meningococice invazive cauzate de Neisseria meningitidis grup B. Detalii despre numărul de doze necesar în funcție de vârstă, cât și intervalul minim de administrare dintre doze găsiți în prospect.

Virusul varicelo-zosterian

Varicela (vărsat-de-vânt) este o boală infecţioasă determinată de un virus numit varicelo-zosterian. Se transmite prin contact apropiat cu persoanele infectate şi prin respiraţie, inhalând picăturile de salivă răspândite în aer de persoanele infectate. Varicela este mai răspândită la copiii cu vârste sub 10 ani la care forma bolii este mai uşoară. Principalul simptom al bolii este erupţia cu pete roşii, în relief, pe faţă şi cap, care se poate întinde către alte părţi ale corpului. Varicela poate prezenta forme mai severe la adulţi, femei gravide şi pacienţi cu sistem imunitar slăbit. Multe persoane fac varicelă în timpul copilăriei, dar pot fi persoane care fac varicelă abia în adolescenţă sau la maturitate, moment în care boala poate fi mult mai gravă, chiar şi la persoanele sănătoase.

Vaccinuri disponibile: Varilrix și Varivax
Administrare: subcutanat, incepând cu 9/12 luni

Varilrix este un vaccin administrat copiilor cu vârste începând de la 9 luni şi adulţilor pentru a-i proteja de boala produsă de virusul varicelei (vărsat-de-vânt). Detalii despre numărul de doze necesar în funcție de vârstă, cât și intervalul minim de administrare dintre doze găsiți în prospect.

Varivax este un vaccin administrat copiilor cu vârste începând de la 12 luni şi adulţilor pentru a-i proteja de boala produsă de virusul varicelei (vărsat-de-vânt). Detalii despre numărul de doze necesar în funcție de vârstă, cât și intervalul minim de administrare dintre doze găsiți în prospect.

Virusul gripal

Gripa este o boală care se poate răspândi rapid şi este cauzată de tipuri diferite de tulpini virale care se pot schimba în fiecare an, astfel se recomandă vaccinarea în fiecare an. Cel mai mare risc de îmbolnăvire de gripă apare în timpul lunilor reci, perioada cuprinsă între lunile octombrie şi martie. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră nu aţi fost vaccinaţi toamna, se recomandă să vă vaccinaţi în perioada următoare, până spre primăvară,deoarece prezentaţi riscul de a vă îmbolnăvi de gripă până atunci. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda perioada optimă pentru a fi vaccinat.

Vaccinuri disponibile: VaxigripTetra si Influvac
Administrare: intramuscular, incepând 6 luni

Vaccinuri disponibile: Fluenz Tetra
Administrare: cale nazală, incepând 24 luni

VaxigripTetra se administrează începând cu vârsta de 6 luni și ajută la protejarea dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră împotriva gripei. Atunci când este administrat în timpul sarcinii, vaccinul ajută la protejarea gravidei, dar și a copilului său, de la naștere până la o vârstă mai mică de 6 luni, prin intermediul transmiterii protecției de la mamă la copil în timpul sarcinii. Detalii despre numărul de doze necesar în funcție de vârstă, cât și intervalul minim de administrare dintre doze găsiți în prospect.

Influvac este un vaccin recomandat pentru a vă proteja pe dumneavoastră sau pe copilul dumneavoastră împotriva gripei şi este utilizat în special la pacienţii care prezintă un risc crescut de complicaţii determinate de gripă. Administrarea lui trebuie să se efectueze conform unei recomandări oficiale. Detalii despre numărul de doze necesar în funcție de vârstă, cât și intervalul minim de administrare dintre doze găsiți în prospect.

Fluenz Tetra se administrează în doze divizate, în ambele nări. După administrarea unei jumătăţi de doză într-o nară, se administrează imediat sau la scurt timp după a doua jumătate de doză în cealaltă nară. Pacientul poate respira normal în timp ce vaccinul este administrat – nu este nevoie ca doza să fie inhalată activ. Mai multe detalii găsiți în prospect.

Mai multe detalii despre vaccinuri găsiți pe pagina Coaliției România Sănătoasă și în grupul de Facebook Vaccinuri și Vaccinare despre a căror misiune puteți citi in articolul Zâmbetul de după vaccin.

Mădălina H.


Descarcă GRATUIT Ghidul părintelui informat pentru a citi cele mai importante informații pe care un părinte din România trebuie să le cunoască.

2 răspunsuri la „Lista vaccinurilor gratuite și opționale”

  1. Avatar Ana
    Ana

    Buna seara, noi am facut azi a doua doza de rotateq, insa medicul pediatru a omis ca distanta de la prima doza este de doar 2 saptamani si-a dat seama după ce a administrat doza. Credeti ca e asa grav, trebuie sa facem ceva?

    1. Avatar Madalina H.

      Intradevar in prospect este specificat 4 săptămâni. Întrebați va rog pe grupul de vaccinare, poate au mai fost cazuri asemănătoare. https://www.facebook.com/groups/vaccinuri/?ref=share

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: