Vizitele celor mici la cabinetul medical nu trebuie să fie traumatizante, așadar este important să construim din timp o relație de încredere a copiilor cu cadrele medicale pentru a forma adulti care să apeleze fară teamă la sistemul medical, fie și pentru controale de rutină, să nu ajungă la medic doar când nu mai pot de durere.
Printre cele mai comune fobii se numără aichmofobia (frica de ace sau de înţepături), care poate să apară în cazul persoanelor cu traume din copilărie. Pentru prevenire ei sunt la fel de importante profesionalismul și empatia cadrelor medicale, cât și metodele pe care le putem folosi noi părinții pentru a ameliora durerea celor mici.
Cum ameliorăm durerea cauzată de înțepături?
Încă de la primele vaccinări ale copilului meu am aflat de un plasture care anesteziază pielea dacă este aplicat cu minim o oră înainte de procedură. Pentru că nu este indicat să fie folosit sub 3 luni, am avut ocazia să văd diferența dintre vaccinările fără plasture și cu plasture aplicat, iar în cazul nostru a dispărut de tot durerea, nici măcar nu a băgat de seama înțepătura!
Plasturele se numește EMLA și este recomandat pentru anestezia topică a pielii intacte și procedurile de mică chirurgie, cum ar fi: tratamente injectabile, puncții venoase sau tratamentul chirurgical al leziunilor localizate. Prospectul îl găsiți aici.
Metoda de aplicare este foarte simplă, se desigileaza plasturele și se aplică pe zona dorită. Las aici și un video cu instrucțiuni:
Alternativa la plasture este crema EMLA sau Romla cum se găsește la noi în țară, însă aplicarea ei necesită câțiva pași în plus, după cum se vede și în video. Durata de aplicare este tot de minim o oră, prospectul îl găsiți aici.
Verificati întotdeauna cu medicul dacă nu este o contraindicație de folosire în cazul vostru. Prospectele puse în articol sunt doar informative!
Înainte de a merge la medic, nu uitati să întrebați în ce zonă/zone trebuie să aplicați plasturele sau crema, pentru că locul poate să difere în funcție de procedură. Pentru vaccin, vă las niște poze orientative cu zonele de administrare(sursa). De regulă găsiți și în prospect zona, dar diferă în funcție de vârsta copilului.
Recompensarea curajosilor
Chiar dacă plasturele anesteziază pielea, teama de înțepătură poate să existe încă. Este important să îi distragem atenția copilului, fie cu o jucărie preferată sau o melodie. La copiii mai mari se mai pot folosi tehnici de concentrare, cum ar fi să numere de la 100 la 1.
Pentru a implica și copilul în procesul medical, îl puteți lăsa să aleagă plasturi cu personajele preferate din desenele animate, care să îi fie aplicați la finalul procedurii. Medicul nostru de familie era mereu pregătit cu cei mai amuzanți plasturi, dar pentru că majoritatea cabinetelor au doar plasturi simpli, cel mai sigur este să aveți la voi plasturii.
Pentru cei mici si curajosi am creat o colectie de diplome cu supereroi pe care sa le primeasca cu ocazia diverselor interventii medicale( analize, vizite la dentist, internări sau operații). Le găsiți și pe Facebook sau la secțiunea Utile de pe blog.
Mult curaj și sănătate,
Mădălina H.
Descarcă GRATUIT Ghidul părintelui informat pentru a citi cele mai importante informații pe care un părinte din România trebuie să le cunoască.
Lasă un răspuns