,

Voluntariatul remote

Dacă trăiești cu impresia că voluntariatul înseamnă doar să mergi să construiești adăposturi pentru cei rămași fără casă sau să ajuți fizic persoanele în nevoie prin întâlniri la spitale sau azile, te anunț că sunt multe alte modalități de a-ți dona timpul. Am să descriu câteva dintre ele în articol doar pentru a da exemple de muncă voluntară care poate fi făcută în timpul liber, uneori chiar din confortul casei.

Decorațiuni handmade

Lucrurile handmade sunt terapie curată! Unde mai pui că le poți dona la târgurile caritabile care strâng fonduri pentru diferite cauze. Tu donezi timpul tău și puține resurse financiare, iar acestea se multiplică datorită comunității care le cumpără.

Încearcă să creezi decorațiuni care atrag privirile cumpărătorilor, dar care în același timp sunt și utile. De câțiva ani am început să fac decorațiuni pe care fie le-am vândut la serviciu și am donat banii în scopuri caritabile, fie le-am donat direct diverselor asociații pentru târgurile organizate de acestea. În poză sunt mărțișoare pe băț care pot fi puse în ghiveciul de flori și pe care le-am donat cu mare drag celor de la asociația pentru animale Nuca, cu care am colaborat de când am început proiectul Pauza de creație.

Strângere de fonduri

Din ce în ce mai populare pe rețelele de socializare sunt strângerile de fonduri în scopuri caritabile. De exemplu poți chiar de ziua ta să alegi o cauză și să le oferi apropiaților și prietenilor virtuali șansa de a dona bani în locul cadoului clasic. Așa nici nu mai e nevoie să te prefaci că îți plac toate cadourile primite! 😂

Design grafic

Dacă te pricepi la puțin design grafic poți ajuta o asociație să își facă campaniile caritabile mai vizibile. O imagine bună în social media rezultă în mai multe obiecte și fonduri strânse.

Mai mult, ai putea chiar să îi ajuți cu postările pe social media, reclame și share-uri. Poate părea un efort mic, însă va avea cu siguranță impact mare pentru comunitate. În poză este necesarul săptămânal pe care îl strâng membrii asociației Din inima Clujului pentru eroii internați pe secțiile de oncologie pediatrică din Cluj-Napoca.

Colectare de donații

De la necesarul săptămânal pentru trup trecem la necesarul pentru suflet. Cum poți să îi ajuți pe copiii din mediul rural să viseze la o lume mai bună? Tot ce ai de făcut este să colectezi donații de cărți la serviciu, școală sau chiar la bloc. Pune o cutie goală, lipește pe ea afișul celor de la Dăruiește o carte. Crește o bibliotecă și apoi donează cărțile la unul dintre centrele de colectare de unde acestea vor ajunge la bibliotecile din mediul rural. E chiar simplu să ajuți, nu?

Ajută online

Sunt multe aplicații prin care poți să povestești cu copii din spitale, bătrâni care sunt singuri sau chiar să ajuți persoanele cu dizabilități. Aplicația Be my eyes te pune în legătură cu persoanele nevăzătoare pentru a le ajuta cu treburile zilnice, cum ar fi cititul unui prospect sau a datei de valabilitate de pe un aliment. Din păcate nu toate lucrurile sunt accesibile pentru ei, dar cu ajutorul tehnologiei acum sunt la un simplu apel distanță de un voluntar dornic să îi ajute.


Trăim într-o societate setată pe repede-nainte, în care fiecare individ pare că se preocupă doar de binele personal, dar în care mai există și oameni frumoși care își dedică puținul lor timp liber pentru binele altora, trebuie doar să știi unde să îi cauți. Am găsit astfel de oameni în comunitatile online ale căror administratori și moderatori s-au adaptat vremurilor actuale și au gasit o solutie rapidă prin care să transmită sfaturi utile cât mai multor părinți.

Din dorința de a le face cunoscute am pornit proiectul DragaMama și am realizat campanii de promovare a bunelor practici pe care acestea le transmit legat de sănătatea și siguranța copiilor. Îmi doresc să facă parte din ele cât mai multă lume pentru că doar urmând sfaturile specialiștilor putem trasa direcții comune pentru creșterea armonioasă a copiiilor noștri.

Mădălina H.

%d blogeri au apreciat: