Una dintre misiunile proiectului DragaMama este aceea de a face cunoscute comunitățile dedicate părinților, unde acestia pot găsi recomandări ale specialiștilor cu privire la siguranța, sănătatea și educația copiilor.
Trăim într-o societate setată pe repede-nainte, în care fiecare individ pare că se preocupă doar de binele personal, dar în care mai există și oameni frumoși care își dedică puținul lor timp liber pentru binele altora, trebuie doar să știi unde să îi cauți. Am găsit astfel de oameni în comunitatile online, ale căror administratori și moderatori s-au adaptat vremurilor actuale și au gasit o solutie rapidă prin care să transmită sfaturi utile cât mai multor părinți.
Siguranța auto
Siguranța lui este responsabilitatea ta! este sloganul campaniei de conștientizare a folosirii corecte a scaunelor auto pentru protejarea copiilor în timpul mersului cu mașina, campanie organizată în colaborare cu comunitatea Rear-facing prelungit Romania care susține folosirea prelungită cu spatele la sensul de mers a scaunelor auto pentru copii.
Dacă copiii ar putea să își aleagă singuri scaunul auto, cu siguranță ar alege unul care se montează cu spatele la sensul de mers, asigurând o protecție de 5 ori mai mare în caz de impact decât cele montate clasic, cu fața la sensul de mers. Nu uitați însă că indiferent de modelul ales, doar un scaun montat corect va asigura o protecție maximă!
Pe grup veți găsi informații despre modelele de scaune auto RF existente pe piață și indicații despre montarea corectă a acestora. Vă recomand cu drag să va alăturați celor peste 30.000 de părinți pentru fi la curent cu ultimele recomandări în materie de siguranța auto a copiilor!
Vaccinare
Grupul Vaccinuri și Vaccinare – clarificări și sprijin pentru părinți are printre parteneri nenumărați medici și experți recunoscuți internațional, partener principal fiind Grupul de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină a Familiei. Administratorii grupului sunt părinți, medici și farmaciști care își dedică timp voluntar pentru informarea, suportul și susținerea părinților în decizia de a vaccina. Din 2013 si pana in prezent grupul a adunat peste 80.000 membrii, insuficient ținând cont că în România se nasc aproape 200.000 de copii în fiecare an.
Pe langă topicurile abordate zilnic pe grup, care pot fi căutate cu un simplu search, in secțiunea files găsiți recomandări de vaccinare, documente despre ingredientele vaccinurilor, ordinea și intervalul de administare, reguli de transport și depozitare, contraindicații reale și false de vaccinare.
Mă bucur să le urmaresc activitatea și să observ că tot mai multa lume devine interesată de accest subiect destul de controversat in ultima vreme. Despre misiunea lor am scris și acest articol, din care puteți afla cum puteți susține grupul și proiectele lor îndrăznețe.
Alăptare
Începuturile sunt întotdeauna grele, în special după un eveniment atât de solicitant precum nașterea. Alăptatul devine o adevărată luptă cu somnul și cu recuperarea post-partum, luptă pe care din ce în ce mai multe mame o abandonează. E de înțeles, mai ales când nu există suport din partea familiei sau informații care să vină în sprijinul mamei.
Continui seria despre comunități online care m-au ajutat în meseria de mamă cu prezentarea unui grup de suport in alăptare, din care mi-aș fi dorit să fac parte încă din sarcină: grupul Alapteaza! – Breastfeeding Support promovează, conform OMS și UNICEF, alăptarea exclusivă și la cerere în primele 6 luni de viață, continuând cel puțin 2 ani concomitent cu introducerea hranei solide.
Printre cele mai importante subiecte abordate pe grup se regăsesc: atașarea corectă, indicatorii de urmărit în alăptare, medicamente permise, alternative la tetine, protocol in caz de canal blocat sau mastită, readucerea la sân. De asemenea găsiți și lista consilierilor neacreditați, consultanților LLL și IBCLC din România. Prezentarea grupului o găsiți aici.
Babywearing
Purtarea bebelușilor în sistem este extrem de plăcută, însă trebuie făcută cu grijă pentru a le asigura celor mici o poziție anatomică corectă și pentru a menaja spatele mamei. A detine un sistem de purtare erogonomic nu este suficient dacă acesta nu este corect reglat. Vă pot arăta cum să purtați corect bebelușul persoanele care administrează grupuri de babywearing, fie online, fie la întâlnirile ținute de acestea în orașul vostru. Ajutor in babywearing este un astfel de grup, unde peste 44.000 de membrii discută despre sistemele de purtare.
Dacă sunteți din Cluj-Napoca, vă recomand cu drag să mergeți la întâlnirile bilunare ținute de fondatoarele grupului Babywearing Cluj, unde puteți să beneficiați de ajutor în reglarea propriului sistem sau chiar să inchiriați unul din biblioteca lor proprie.
Diversificare
Uitați de celebrul măr cu biscuite! Vă prezint patru grupuri despre diversificare care respectă ultimele recomandări alea OMS privind alimentația celor mici, printre care amintesc: introducerea solidelor după 6 luni, evitarea prăjelilor, alimentelor cu sare, zahăr sau miere(poate produce botulism). Cum am început eu diversificarea am povestit în acest articol.
Dacă optați pentru autodiversificare (Baby-Led Weaning), vă recomand grupurile BLW Romania și Autodiversificarea-BLW, unde găsiți rețete adaptate acestui stil de diversificare. Pentru diversificarea clasică vă recomand grupurile My babyfood și Bebelusi – diversificare si retete Flaveur.
Nu îi lăsați niciodata pe cei mici nesupravegheți în timp ce mănâncă! Am inclus în acest articol măsuri de prim ajutor, printre care și în caz de înec.
Comunitate dedicată mamelor
LaPrimulBebe este comunitatea de sprijin a mamelor cu studii superioare, implicate profesional, independente financiar, dornice de dezvoltare personală, respectuoase și empatice, numărând peste 70.000 de membre din 20 județe. Comunitatea își propune ca până în anul 2027, să devina la nivel național un punct de referință de mare încredere pentru viitoarele și proaspetele mame și să impacteze pozitiv viața a peste 1.000.000 de copii. Mai multe detalii găsești în acest articol.
Educație
Ce le citim copiilor este o comunitate care promovează lectura începând cu primii ani de viață și vine în ajutorul părinților cu foarte multe sugestii de cărți în funcție de vârsta sau tematica.
Metodologia Montessori se poate rezuma la o singură frază: ”Ajută-mă să mă descurc singur.” Dacă sunteți adepții acestui sistem educațional sau vreți să aflați mai multe, vă recomand aceste două grupuri: Montessori 101 și Activităţi Montessori Acasă.
Pedagogia Waldorf este un sistem alternativ de invatamant pentru copii. Scoala de tip Waldorf se bazeaza pe promovarea artei si a spiritului artistic in dezvoltarea copilului, fiind promovată pe grupuri precum Waldorf sau Parinti Waldorfisti.
Indiferent de grupul din care faceți parte, nu uitați:
- să citiți regulamentul și să îl respectați, multe dintre grupuri au o politică destul de strictă, eliminând membrii care încalcă regulile.
- înainte de a pune o întrebare, căutați printre postări utilizând funcția de Search, sunt sanse foarte mari ca cineva să fi pus aceeași întrebare și să fi primit răspuns deja.
- majoritatea grupurilor păstrează la secțiunea Files documente utile.
- să fiți politicoși cu administratorii și moderatorii grupurilor în catre activați, pentru că deși au și ei familii ca și voi, aleg să își dedice puținul timp liber pentru a vă ajuta să luați cele mai bune decizii legate de creșterea copiilor.
Sper să schimbăm idei în cât mai multe comunități și să le ajutăm să crească,
Mădălina H.
Descarcă GRATUIT Ghidul părintelui informat pentru a citi cele mai importante informații pe care un părinte din România trebuie să le cunoască.
Lasă un răspuns