Iubirea nu se măsoară în jucării scumpe și telefoane de ultima generație, ci în grijă pe care i-o porți copilului tău în fiecare moment. Dacă îl ți de mâna când treceți stradă și îl protejezi de celelalte mașini, de ce nu l-ai proteja și când se află în mașină? Traficul este același! Da, știm, copilul tău e invincibil, tu ești cel mai bun șofer și nimic nu vi se poate întâmpla, doar noi au fost generația crescută fără scaune auto și am supraviețuit(printr-un miracol!).
Să nu uităm totuși că și copiii sunt persoane care au drepturi ce trebuie respectate. Dreptul la siguranță în trafic este cel mai adesea ignorat. Siguranța lui este responsabilitatea ta! este sloganul campaniei de conștientizare a folosirii corecte a scaunelor auto pentru protejarea copiilor în timpul mersului cu mașina, campanie organizată în colaborare cu comunitatea Rear-facing prelungit Romania care susține folosirea prelungită cu spatele la sensul de mers a scaunelor auto pentru copii.
Poziționarea cu spatele la sensul de mers este de 5 ori mai sigură!
Conform ultimelor cercetări în domeniu, poziționarea cu spatele la sensul de mers este de 5 ori mai sigură decât cea cu fața la sensul de mers până la 2 ani. Beneficiile acestui mod de călătorie nu dispar după această vârstă, de aceea în țările scandinave acest mod de călătorie este o practică perfect normala până la vârsta de minim 4-5 ani, încă din anii ’60-’70. Mai multe informații găsiți în acest articol.
Ce spune legea în România cu privire la transportul copiilor în mașină?
Conform HG 11/2015 a fost modificat articolul 97, devenind obligatoriu pentru copiii cu înalțimea de până la 135 cm să fie asigurați cu un dispozitiv de siguranță. Mai multe informații referitoare la legislația pentru transportul copiilor cu autoturismul găsiți în acest articol.
Campania – Siguranța lui este responsabilitatea ta!
În cadrul campaniei de conștientizare a folosirii corecte a scaunelor auto pentru protejarea copiilor în timpul mersului cu mașina am realizat o serie de materiale informative care pot fi descarcate și de la secțiunea Utile. Vă rog să tineți cont de ele când porniți la drum!
Scoica este cel mai sigur mod de transport cu mașina al nou-născutului și al sugarului
Primul drum de la maternitate acasă cu mașina este obligatoriu să fie făcut cu scoica auto, care prin construcția ei este singura în măsură să ofere bebelușului o poziție optimă pentru o dezvoltare sănătoasă.
Se instalează exclusiv cu spatele la sensul de mers fie pe o bază ISOFIX fie cu centura de siguranță a autoturismului, cu mânerul orientat în sus. Pentru folosirea scaunului pe locul pasagerului se dezactiveaza airbag-ul. Citeste mai multe despre cum se foloseste scoica auto din acest articol.
Un scaun auto potrivit vârstei și grupei de greutate corespunzătoare ofertă protecție maximă!
Scaunele de copii se pot instala în doua moduri cu ajutorul sistemului ISOFIX sau cu centura mașinii. Ambele metode de instalare sunt la fel de sigure atâta timp cât sunt facute corect și după instrucțiunile producatorului. Pentru folosirea scaunului pe locul pasagerului se dezactiveaza airbag-ul!
Scoica se folosește de la naștere până la aproximativ 1 an. Se trece la scaun auto atunci când capul bebelușului ajunge la marginea de sus a scoicii sau când este atinsă limita maxima admisă de kilograme(10-13 în funcție de model).
Scaunul auto rear facing prelungit se folosește până în jurul vârstei de 4-6 ani și este depășit atunci când vârful urechilor copilului ajunge la cel mai înalt punct al scaunului sau când este atinsă limita maximă admisă de kilograme(18-25 în funcție de model).
Scaunul înălțător poate fi folosit atunci când centura mașinii trece peste picioarele copilului și nu peste bazin cum este normal să treacă la adulți. Atenție la umeri, deseori copiii de 4 ani nu înteleg pericolul și își scot mâna de după centură. Se folosește până în jurul vârstei de 12 ani sau până când copilul are o înalțime de minim 135 cm așa cum prevede legislația rutieră în vigoare. Abia după se folosește direct centura.
Mai multe informații despre diferitele scaune auto disponibile pe piață și caracteristicile lor găsiți pe grupul Rear-facing prelungit Romania la secțiunea Files sau căutând printre postări un anumit model folosind funcționalitatea de Search. Încercați pe cât posibil să probați scaunul în mașină înainte să îl achiziționați, doar așa puteți fi sigur că ați luat modelul potrivit.
Conduceți preventiv nu doar atunci cand sunteți cu copiii în mașină. Adaptați viteza la condițiile meteo, nu efectuați depășiri periculoase și nu frânați brusc. Faceți pauze dese, la maxim 2-3 ore și nu uitați că de regula drumul cu copiii durează mai mult, așa că pentru a evita să vă grăbiți în trafic porniți de acasă mai repede.
Pentru prevenirea riscului de înec a copilului în timpul mersului cu mașina nu se oferă copilului lichide sau mâncare. Copilul trebuie să rămână securizat cu centurile în scoică sau scaun. Niciodată nu se scoate pentru a fi liniștit, alăptat sau schimbat! Se oprește într-un loc sigur de fiecare dată pentru a efectua orice manevră care îi poate pune viața în pericol în timpul mersului. Un articol cu manevrele de prim-ajutor în caz de înec găsiți în următorul articol.
Scaunele auto expiră
Durata de utilizare a unui scaun auto variază de la producător la producător și este cuprinsă între 4 și 10 ani. Scoicile auto au o durată mai scurtă de viață, în general, de 5 ani. Pentru a afla data expirării scaunului pe care îl folosești, cel mai bine este să consulți manualul de utilizare sau să iei legătura direct cu producătorul (cei mai mulți răspund repede pe e-mail sau chiar pagina oficială de Facebook).
Tehnologia înglobată în scaune se îmbunătățește constant, acestea oferind o protecție din ce în ce mai ridicată micilor pasageri. De asemenea, standardele de siguranță se modifică; pentru a putea fi comercializate, toate scaunele trebuie să îndeplinească cerințele minime ale standardului în vigoare. Află cum poți verifica data fabricației scaunului auto din acest articol.
Chiar dacă se află încă în perioada de valabilitate, la un impact de 10km/h scaunele auto pot avea probleme de integritate, așadar și în această situație ele trebuie înlocuite, fie că se afla sau nu copilul în mașină la momentul producerii accidentului. Nu uitați să verificați întotdeauna scaunului înainte să porniți la drum!
Atenție la îmbrăcăminte
Nu puneți copiii cu haine groase și voluminoase în scaun(geci, costume de ski etc). Toate acestea împiedică centurile scaunului să se stranga corect, iar în caz de impact hainele se compresează deoarece au foarte mult aer în ele iar centurile vor rămâne largi pe copil, pierzându-și din eficiență. Află mai multe despre siguranța copiilor în mașină iarna din următorul articol.
Doar un scaun instalat corect oferă o protecție maximă
Sfaturi:
- Instalați scaunul respectând instrucțiunile producatorului, doar un scaun instalat corect poate să ofere o protecție maximă copilului.
- Nu folosiți accesorii universale (pernuțe, huse, protecții pentru centuri) care nu sunt produse de același producător pentru scaunul pe care îl dețineți. Acestea pot scădea nivelul de protecție în cazul unui impact.
- Demontați personal scaunul auto înainte să duceți mașina la spălătorie. Doar așa puteți fi siguri că nu se vor deteriora componente externe sau interne care pot face scaunele inutilizabile.
- Nu uitați să prindeți centurile corect. Pentru a verifica că asigură o protecție optima faceți testul ciupirii centurilor( pinch test) : sub protecțiile de pe umeri încercați să ciupiți centura pe lungimea ei, dacă reusiți să adunați material înseamnă că le-ați lăsat prea largi, dacă nu adunați material înseamnă că sunt strânse suficient.
Să aveți parte de călătorii cât mai plăcute și mai sigure,
Mădălina H.
Descarcă GRATUIT Ghidul părintelui informat pentru a citi cele mai importante informații pe care un părinte din România trebuie să le cunoască.
Lasă un răspuns