,

Dezvoltarea motricitatii

M-am gândit sa va prezint câteva tipuri de jucarii pentru dezvoltarea motricitatii. Sunt jucarii care au avut succes în cazul nostru poate și din cauza ca le-am introdus treptat ca sa nu apară frustrarea nici de partea lui Eduard nici de a mea. Am exersat in fiecare zi noile abilități ca să aibă șansă sa le dezvolte în ritmul lui.

Am petrecut mult timp pe Pinterest și diverse grupuri in căutarea de jucarii care sa ii stimuleze creativitatea și în același timp sa îl ajute sa isi dezvolte motricitatea și capacitatea de concentrare. Să nu uităm că mâinile bebelușilor sunt într-o continua dezvoltare, așadar mișcările lor sunt destul de limitate în primii ani de viață, la fel ca și numărul jucăriilor potrivite.

Jucarii de construit

Am sa încep cu celebrele piese lego pe care le-am introdus în jurul vârstei de 1 an. Mega blocks au dimensiuni mari, sunt ușor de prins și desprins. La început îi plăcea doar sa distrugă diversele turnulețe pe care le construiam, mai apoi a început sa le desfacă bucata cu bucata și sa le pună unele peste altele. Am început cu piesele cele mai mici sa le pună doua câte doua pana a prins mișcarea.

Lego duplo(cele din dreapta pozei) sunt recomandate de la 1 an jumătate în sus. Personal îmi pare mai dificil de manevrat de catre mânutele mici și dolofane. În plus sunt greu de desprins și se pierde ideea jocului dacă nu pot fi folosite cum ar trebui.

Jucarii de stivuit

Eduard nu a fost prea interesat de inelele mari care se stivuiesc pe băț, mai degrabă s-a jucat cu cele de lemn de diferite forme. La început i-am arătat cum sa le dea jos de pe stiva, apoi încet încet a început sa le ia singur jos și în câteva zile a putut sa le pună inapoi. Nu ma așteptam sa le și sorteze pe forme și culori, mai ales ca nu avea nici un an când le-a descoperit, m-am bucurat doar ca il tin concentrat și îl atrag. Jucaria este recomandată oricum copiilor de 3 ani.

Un alt hit au fost formele de stivuit care intra una în alta. De mic a fost atras de obiectele care se potrivesc la fix în altele. In plus au gauri ca o sita și le folosim și la baie, ne prefacem ca ploua din ele. 😊

Potrivire forme

O jucărie hand made poate fi realizată foarte ușor dintr-o cutie de șervețele de lemn cu capac. Pot fi introduse tot felul de piese înguste prin fanta, eu am optat pentru forme de decupat aluat și piese de la puzzleul de lemn pentru care e încă prea mic.

Am cumpărat și celebra căsuța de lemn de la Ikea cu forme, dar pentru 6 luni cum e recomandată e cam greu să le potrivească(în general recomandarea se refera la siguranță, nu neaparat la abilitățile copilului pentru acea vârstă) așa că i-am oferit alte obiecte mai mici care încap în oricare dintre orificii pentru a înțelege jocul.

La început tot ridica capacul după fiecare biluță inserata(un fel de cutia permanentei), dar apoi s-a liniștit că nu dispar niciunde și a inserat mai multe forme una după alta. După ce am văzut ca se descurca am reintrodus în schema formele originale de la jucarie, însă le ofeream doar pe cele care se potrivesc (nu cub pentru orificiu rotund). După o vreme a început sa bage tot felul de jucarii pe care le găsea prin camera și chiar sa se joace singur câteva minute!

Tot la categoria potrivite forme, de la 1 an am început să ne jucăm cu aceste puzzle-uri de lemn. Cel cu animale l-a captivat imediat, fiind și mai ușor de folosit fiindcă are sub fiecare piesă desenat animalul corespunzător. Pentru copii mai mari sunt indicate cele care nu au nimic sub formă și sunt mai greu de potrivit iar în plus vă dau ocazia să exersați cu cei mici concerte precum forme, numere și culori.

Jucarii cu bile

Am cumpărat mai multe modele de jucarii cu biluțe, de la cele mici pe care le poate tine în mana pana la modelele de pus pe masa. Ii captează o scurta perioada atenția, însă tot mai interesat e de cele cu care poate construi ceva.

La fel a fost și cu busy board ul. A prezentat interes doar pana s-a prins cum funcționează incuietoarele. Acum mai apasă pe telefon din când în când și se distrează când imit eu operatorul. 😂

Abordările mele țin strict de evoluția lui Eduard și interesele lui pentru anumite jucarii. M-am lăsat ghidata de el în tot procesul și am încercat să îl îndrum vizual pentru că modul acesta de învățare pare că funcționează foarte bine în cazul nostru. Nu uitați că fiecare copil se dezvolta în ritmul lui.


Ca nota de final, sa nu fiți supărați dacă bebe nu e interesat încă de toate jucăriile pe care le cumpărați. Oricum mult mai interesante sunt obiectele reale pe care le folosesc adulții, mai ales ca au texturi atât de diverse pe care abia așteaptă sa le descopere. Încercați să oferiți obiecte casnice cât mai variate, fără așchii sau muchii ascuțite în care se pot rani.

Spor la joacă alături de micii exploratori ❤️ Lăsați-i pe ei să conducă jocul și vă vor surprinde cu siguranță!

Mădălina H.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: