Cum am ales scaunul auto

A venit vremea sa ne despartim de scoica auto si sa trecem la urmatorul dispozitiv de siguranta in masina – scaunul auto. Cum mi-am dat seama ca nu mai ofera suficienta protectie scoica auto? Pai in primul rand era aproape la limita de inaltime(imediat depasea cu capul lungimea ei) si in plus la umeri statea foarte adunat, toate inserturile fiind scoase. Limita de kilograme nu a fost depasita(rezista pana la 13kg) insa celelalte criterii menționate au cantarit mai mult. Toate astea s-au intamplat in jurul varstei de 1 an.

Fiind setata pe alegerea unui scaun care sa poata fi folosit cat mai mult timp cu spatele la sensul de mers, mi-am facut temele, am ales cateva modele si am pornit cu masina si bebele la magazinul Nola specializat in scaune auto pentru a le testa. Am realizat chiar și un material video cu modelele recomandate pe baza criteriilor mele pe care îl găsiți la finalul articolului.

De ce e important sa testam scaunul auto in masina?

E posibil ca modelele alese de mine sa nu fie confortabile pentru bebe sau sa nu se aseze tocmai bine in masina din cauza inclinarii banchetei. Un alt criteriu de luat in seama este posbilitatea ca scaunul din fata dreapta sa fie anulat daca scaunul auto montat pe bancheta din spatele lui este prea mare.

Ce criterii au fost importante pentru mine in alegerea scaunului?

Dupa cum am mentionat, criteriul cel mai important a fost ca scaunul sa permita montarea rear facing(cu spatele la sensul de mers) cat mai mult timp, întrucât ofera o protectie de pana la 5 ori mai mare a copilului in caz de impact. Pe piata exista scaune care permit aceasta montare si ofera protectie pana la o greutate de 25kg, iar modelul ales de mine satisface acest criteriu. Axkid Minikid 2.0 se montează exclusiv cu spatele la sensul de mers.

Urmatoarea departajare a fost dupa testele auto pe care scaunul le are trecute si calificativele primite. Daca are testul PLUS e si mai bine. In video găsiți și explicația.

Daca criteriile de pana acum au fost pentru comfortul meu psihic, de aici in colo alegerea scaunului auto depinde de cat de confortabil sta bebe in el si de pozitiile de somn pe care le permite. Este important si ca schimbarea pozitiilor de somn/inclinarii scaunului sa fie facuta cat mai usor, de preferat chiar in timpul mersului. Un alt aspect de luat in seama la scaunele RF este posbilitatea sa fie amplasate la o distanta mai mare de spatarul banchetei, permitand astfel sa ramana mai mult loc liber pentru picioare.

Au mai ramas criteriile legate de instalarea, curatarea si intretinerea scaunului. Scaunele care permit RF prelungit de obicei se monteaza cu prindere in centuri, insa nu este nicio problema fiindca diferenta de montare cu centuri vs isofix este data de nivelul de dificultate, acesta fiind mai scazut in cazul sistemului isofix. Doar o instalare corecta conform manualului poate asigura o protectie maxima! Legat de curatare si intretinere ar fi bine ca husa sa poata fi data jos cat mai usor pentru a fi spalata conform instructiunilor producatorului. Exista si huse de vara si multe alte accesorii, important este sa fie folosite doar cele omologate si compatibile cu modelul de scaun ales.

Ce mi-a plăcut la Axkid Minikid 2.0 este reglarea automata a tetiere odată cu strângerea centurilor. În plus tetiera este destul de mare și oferă o protecția laterala excelenta, fiind de ajutor chiar și în timpul somnului. Nu a fost nevoie de pana de înclinare pentru a obține o poziție bună de somn, bancheta fiind destul de inclinata. Urmează sa achiziționez și o protectie de bancheta de la Axkid(neapărat sa fie omologata și de la același producător), dar momentan Eduard nu ajunge cu picioarele încât sa murdărească bancheta. Credeam ca o sa fie greu cu urcatul în mașină, neavand sistem de rotire, însă e chiar mai usor decât ma asteptam. Cel puțin momentan. Scaunul este potrivit pana la 25 kg, vârsta aprox de 6 ani.

Un accesoriu extrem de util este oglinda care se instalează pe tetiera scaunului mașinii și ii permite șoferului o mai buna supraveghere a copilului. Modelul ales de mine a fost de la Maxi-Cosi, la capitolul acesta nu e neapărat sa fie oglinda de la aceeași firma, important este sa o testați în mașină ca să vedeți ce unghi permite.

Va recomand chiar sa achiziționați oglinda de la început, când bebe e încă în scoica, mai ales ca aceasta trebuie montata exclusiv cu spatele la sensul de mers!

Scaunul auto rear facing prelungit se folosește până în jurul vârstei de 4-6 ani și este depășit atunci când vârful urechilor copilului ajunge la cel mai înalt punct al scaunului sau când este atinsă limita maximă admisă de kilograme(18-25 în funcție de model).

Scaunul înălțător poate fi folosit atunci când centura mașinii trece peste picioarele copilului și nu peste bazin cum este normal să treacă la adulți. Atenție la umeri, deseori copiii de 4 ani nu înteleg pericolul și își scot mâna de după centură. Se folosește până în jurul vârstei de 12 ani sau până când copilul are o înalțime de minim 135 cm așa cum prevede legislația rutieră în vigoare. Abia după se folosește direct centura. Mai multe detalii am scris în acest articol.

Mai multe informații despre diferitele scaune auto disponibile pe piață și caracteristicile lor găsiți pe grupul Rear-facing prelungit Romania la secțiunea Files sau căutând printre postări un anumit model folosind funcționalitatea de Search. Încercați pe cât posibil să probați scaunul în mașină înainte să îl achiziționați, doar așa puteți fi sigur că ați luat modelul potrivit.

Drumuri sigure va doresc și multa răbdare cu ce mici. Oricât ar portesta, scoaterea lor din scaunul auto pentru a-i calma nu este indicat și le poate pune viata în pericol! Opriti cât de des posibil sau evitați drumurile lungi pana acestea devin mai usor de agreat de către micii pasageri.


Descarcă GRATUIT Ghidul părintelui informat pentru a citi cele mai importante informații pe care un părinte din România trebuie să le cunoască.

%d blogeri au apreciat: