,

Ce au in comun programarea si cresterea copiilor

Meseria mea de baza este de inginer programator si chiar daca am luat o pauza de doi ani pentru cresterea copilului nu pot spune ca multe s-au schimbat fata de ritmul de lucru cu care eram obisnuita, doar au fost inlocuite de altceva.

Noua mea meserie este mult mai mișto, chiar dacă presupune să lucrez mai mult de opt ore pe zi, inclusiv în weekend. Nu primesc sporuri de noapte și nici concediu. Noul meu șef a fost foarte necruțător cu mine la început, dar încet încet ne-am obișnuit amândoi cu noul job.

Comparațiile din articol se mulează perfect pe orice alt job care presupune lucrul în echipa, contra cronometru și stresant. Daca te regasesti in ele inseamna ca you’re doing it right!

Documentatia proiectului

Adică unicornul acela despre care toată lumea știe dar nimeni nu a apucat să îl vada. Nu degeaba se spune ca un bebe nu vine cu un manual de instrucțiuni ci cu o mamă.

Vei fi o documentație ambulanta indiferent ca ești în vizită la rude, prieteni sau chiar la doctor. Dar câte kilograme avea la naștere? Ce mănâncă? Cât? Alergii, vaccinuri, toate sunt înghesuite în dosarele din memoria unei mame.

Deadlines

Acele termene limita care sunt spaima oricarui corporatist. De multe ori nerealiste si nerespectate. Daca nici înainte nu te organizai bine atunci cand raspundeai doar de tine, acum a devenit o utopie ajunsul la timp cu treburile prin casa sau la programarile medicale.

Peer review

O buna practica la lucrul in echipa o reprezinta verificarea muncii colegilor. Cand ai un bebe asta se traduce in urmatoarele situatii: vino te rog sa verifici daca i-am pus bine scutecul, oare cu bluza asta sa il imbrac? Nu e prea cald afara? Taie strugurii pe lungime nu pe latime!

Insomnii

Dacă inainte te tinea proiectul treaz toata noaptea si incercai sa gasesti soluții cat mai eficiente pe care sa le implementezi dimineata la birou, ei bine acum te tine treaz un pui de om care tot plange si nu știi de ce. Ba mai mult, chiar si atunci cand doarme tot te tin grijile treaz. Oare am sunat pentru programarea la doctor? Ce haine sa ii cumpar? Marimea 80 sau 86? I-am dat azi vitamina D?

Feedback

Il primești mereu atunci cand lucrezi într-o echipă, fie ca vrei sau nu. La fel se intampla si cand devii parinte, toata lumea va avea cate ceva de spus despre felul in care iti cresti copiii. Atata timp cat feedbackul primit nu este unul constructiv, you do you, ramai la metodele care functioneaza pentru tine si familia ta.

Multitasking

Este binecunoscut faptul ca mamele sunt cele mai pricepute la multitasking. Dacă inainte raspundeau la emailuri in timp ce vorbeau si la telefon de exemplu, ei bine acum au invatat sa il tina pe pe bebe cu o mana in timp ce cu cealalata gatesc, fac curatenie si cumparaturi online. Daca il pun pe bebe in marsupiu pot chiar sa raspunda si la telefon si la emailuri ca si inainte. We just get better at it!

Pauza de masa

Daca nu ai apucat sa ai un stil de viata sanatos inainte de bebe, ei bine nici acum nu vei avea. Cel putin in primul an vei manca pe graba deasupra chiuvetei din bucatarie in cel mai bun caz( înainte mancai pe tastatura si credeai ca you will never get lower than that haha), vei pregati fel de fel de delicatesuri pentru bebe care vor ajunge pe jos si iti vei da seama ca nu a mai ramas suficient si pentru tine asa ca iar vei ajunge sa mănânci resturi reci de pizza uitata in frigider.

Planning

Iti mai amintești de sedinta aia lunga si plictisitoare care avea loc la inceputul fiecarui sprint? Ei bine, acum are loc zilnic, poate nu e la fel de lunga, dar cu siguranta e la fel de plictisitoare si e doar cu tine însuți,asa ca nu mai poti sa scrollezi pe Facebook in timp ce Scrum masterul organizeaza tot, nu nu, esti si SM, BA, TL, developer si tester la un loc. You’ve got this!

Overtime

Dacă inainte de bebe te speria cate un overtime din cand in cand, acum face parte din viata ta de zi cu zi. Fie ca te apuci de curatenie, mancare sau doar stai câteva ore dupa ce adoarme bebe ca sa te deconectezi de toate si reconectezi cu tine, ideea e ca indiferent de motivul pe care il ai ca sa stai treaz pana la miezul noptii tot vei regreta dimineata ca ai facut asta.


E greu si stresant sa fii parinte, indiferent de jobul pe care il ai. Ceea ce conteaza la finalul zilei este să îți găsești timp sa te bucuri de micul tău proiect si să îți amintești că atunci când ceva nu merge bine it’s a feature not a bug. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *