, ,

Cum să facem mai ușoară adaptarea în colectivitate a copiilor? Recomandare de carte(P)

Intrarea în colectivitate este o schimbare mare pentru copii si de multe ori provoacă anxietate de separare. Un prim pas este crearea unei rutine zilnice, începând de la micul dejun și pregătirile pentru a ieși din casă până la crearea unor scurte ritualuri pentru despărțire și revedere.

Odată ce am stabilit care sunt momentele de început și încheiere ale activităților educaționale ce îi vor ajuta pe cei mici să aibă o oarecare noțiune a timpului, acum este timpul să ne ocupăm de introducerea unor momente de conectare care să le dea siguranța că suntem alături de ei chiar și atunci când suntem departe și nu ne putem vedea încă. Cum putem face asta? Bineînțeles cu ajutorul unei cărți în care personajele principale trec exact prin aceleași situații ca și copiii noștri.

Fram la gradinita face parte din seria Emotional si este o carte ideala pentru prescolari in care psihologul Irina Forgaciu descrie in detaliu cum se desfasoara o zi departe de mama si care sunt activitatile care ii tin pe cei mici ocupati si ii ajuta sa isi dezvolte noi abilitati odata cu intrarea in colectivitate. Pe langa povestea cu Fram si Ana la gradinita, autoarea ne transmite sfaturi prin care putem face tot procesul mai usor atat pentru copii cat si pentru noi. Pentru inceput ne recomanda sa ne jucam impreuna cu copilul jocuri de despărțire, de la clasicul cucu-bau la jocuri de rol pentru a incerca sa diminuam anxietatea de separare.

Una dintre strategiile mele preferate descrise in carte pentru alinarea dorului de parinti este desenarea unei inimioare pe mana copilului ca sa ii reamintească acestuia ca mama se întoarce întotdeauna. Daca priviți atent ilustratiile din carte veti observa ca apare o inimioara desenata pe tot felul de obiecte din gradinita.

Cartea se bazeaza si pe dezvoltarea inteligentei emoționale a copiilor, cuprinzand un intreg capitol dedicat bullyingului in care ne arata cum sa ii invatam pe cei mici sa faca fata momentelor dificile, cum sa isi cladeasca increderea in sine si mai ales cui sa ceara ajutor atunci cand situația degenereaza.

La final sunt 2 subcapitole adresate părinților cu idei de discutii si activități pe baza cărții care să îi ajute să comunice mai eficient cu cei mici.


Intreaga colectie Fram prezentata pe scurt o găsiți în acest articol alaturi de un review video. Păstrez cu mândrie în biblioteca mea o asemenea colecție creată chiar în inima Transilvaniei și aștept cu nerăbdare următoarele aventuri din Lumea lui Fram. Sunt convinsă că vor fi cel puțin la fel de captivante și pline de lecții prețioase ca și cele pe care le-am parcurs deja cu drag alături de Eduard. ❤️

Tu cum il pregatesti pe cel mic pentru intrarea in colectivitate?

Un răspuns la „Cum să facem mai ușoară adaptarea în colectivitate a copiilor? Recomandare de carte(P)”

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: