, , ,

Lumea lui Fram – cărți educative pentru preșcolari

Dacă sunteți în căutarea unui personaj simpatic, curajos și aventuros, Fram vă invită în lumea lui FRAMtastică! Povestea celebrului urs polar care transcende generații este redusa în atenția noastră într-o formă special concepută pentru preșcolari, transmițând principii precum empatia, adaptabilitatea, încrederea, curiozitatea și dorința de a învăța lucruri noi după cum povestește chiar inițiatorul proiectului, Ciprian Beldean, într-un interviu acordat pentru DragaMama.

Pe mine m-au cucerit cărțile de la prima vedere. Ilustrațiile de poveste îmi oferă un cadru ideal de a aduce lumea lui Fram la noi acasă! Vă recomand să începeți aventura alături de simpaticul urs polar și prietenul lui cu seria originală formată din două cărți, fiecare cuprinzând câte 5 povestiri cu o secțiune speciala de „știați că?” la finalul fiecăreia. Copiii vor învăța despre noaptea polară și aurora boreală, despre exploratori celebri și eschimoși, despre locuri și monumente cu valoare istorică din toate colțurile lumii.

De departe, prima carte din serie este preferata mea. În continuarea seriei Fram se maturizează inevitabil, se întoarce la Polul Nord în încercarea de a se simți ca acasă, dar realizează în final că acasă este un sentiment, nu un loc.

Spre bucuria mea, Fram a rămas ursulețul simpatic și în seriile Emoțional și Educațional, ba chiar și în jocul de societate Nu privi înapoi. Este important ca personalul principal să fie la fel de mic și curios asemenea copiii care îl însoțesc în aventurile lui pentru a-i ajuta pe aceștia să rezoneze cu provocările pe care le înfruntă în copilarie: frica de întuneric, mersul la grădiniță sau bullyingul.

Colecția Educațional cuprinde două cărți pline de rime și de culoare: Fram în lumea culorilor și a formelor și Fram în lumea fructelor și a legumelor. Prima carte îi învață pe cei mici culorile printr-un număr de magie în care prietenii lui Fram descoperă tot felul de lucruri colorate în jobenul unui magician. Apoi de la culori cartea avansează spre formele geometrice care ne înconjoară pretutindeni și ne fac viața mai interesantă. Chiar dacă personajele poveștii sunt imaginare, exemplele din carte sunt cât se poate de reale, ajutându-i pe cei mici să cunoască mai bine lumea.

Pe același principiu de învățare prin joacă și rime este scrisă și cartea Fram în lumea fructelor și a legumelor. Este important ca cei mici să aibă o alimentație cât mai diversificată și sănătoasă, exact ca și personajele lor preferate. O carte savuroasă potrivită pentru fiecare anotimp!

Cărțile din seria Emoțional se adresează deopotriva copiilor și părinților, ajutându-i pe cei din urmă să înțeleagă mai bine provocările celor mici și să îi ajute să le depășească. Fie că este vorba despre acceptarea emoțiilor, frica de întuneric, mersul la grădiniță sau chiar bullyingul, există pentru fiecare în parte îndrumări de rezolvare a acestor dificultati care apar inevitabil la vârsta copilariei mici.

„Viata este grea la orice varsta” după cum spune Irina Forgaciu, autoarea seriei Emoțional, în interviul acordat pentru DragaMama. Doar „antrenandu-ne vom trece firesc de greutatile pe care ni le scoate viata in cale, fara ca ele sa mai creeze dezechilibru si fara a le mai percepe ca fiind potrivnice. Mai mult chiar, invatam impreuna ca efortul sustinut in orice directie aduce satisfactie, implinire si armonie interioara. Daca cei mici deprind aceste secrete de la varste fragede, vor reusi sa continuie procesul in mod automat, fara a fi nevoie de sustinerea permanenta a unui adult (parinte, invatator, mai tarziu partener de viata, coleg de birou etc.)”

Fram la grădiniță și bullyingul se adresează atât copiilor care încep grădiniță, cât si școlarilor mici, aflați la început de drum, oferindu-le toate instrumentele de care au nevoie pentru a-i ajuta sa se adapteze lin și cu bucurie la grădiniță, dar și să facă față bullying-ului. În plus le oferă părinților instrumentele necesare de a pregăti terenul și de a-i asigura pe cei mici că totul este temporar, iar mama mereu se întoarce după puiul ei.

Fram în lumea emoțiilor și a întunericului ne demonstrează că emoțiile există în viața noastră încă din primii ani de viață, chiar dacă încă nu știm să le recunoaștem. E de datoria noastră a părinților să îi ajutăm pe cei mici să navigheze în lumea întortocheată a sentimentelor și de ce nu chiar să ne rezolvăm și noi unele probleme emoționale adânc îngropate în trecut.

Cel mai nou produs din serie este jocul Nu privi înapoi – O lecție de viață transformată în joc de societate cooperativ. Lumea Lui Fram ne învață încă o dată că alături de prietenii noștri putem trece peste orice obstacol. Jocul nu are un câștigător unic, întreaga gașcă de prieteni trebuie să treacă prin junglă și să ajungă în siguranță în port pentru a scăpa de tirania dresorului de circ. 


Păstrez cu mândrie în biblioteca mea o asemenea colecție creată chiar în inima Transilvaniei și aștept cu nerăbdare următoarele aventuri din Lumea lui Fram. Sunt convinsă că vor fi cel puțin la fel de captivante și pline de lecții prețioase ca și cele pe care le-am parcurs deja cu drag alături de Eduard. ❤️

Un scurt review video cu întreaga colecție:

3 răspunsuri la „Lumea lui Fram – cărți educative pentru preșcolari”

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: