Importanța aparatului dentar și a vizitelor la ortodont în copilărie

Scriu acest articol la 5 ani după ce am început tratamentul ortodontic și am scapat în sfârșit de aparatul dentar. De ce asa târziu veți spune? Pentru ca nimeni nu mi-a pomenit în micul orășel de munte atunci când mergeam la dentist că aș avea nevoie de aparat dentar. Abia atunci când am venit în Cluj-Napoca la facultate și am avut nevoie de o intervenție la stomatolog acesta a observat că mușcătura mea nu e chiar corectă. Nu i-am dat mare importanță, dinții meu erau drepți, așa că am decis să nu îmi pun atunci aparat dentar. Implica și multe costuri și mă temeam și de cum va arăta estetic(probabil temerea multora).

Zâmbetul de la terminarea facultății în 2013

Au trecut câțiva ani, eram la master deja, lucram și full time, așa că atunci când am început să am dureri de cap în zona ochiului am decis să merg la oftalmolog. Sigur erau de la oboseală. În urma controlului am fost trimisă la ORL, ochii erau ok, probabil radia durerea din altă zonă. Ei bine, la ORL a fost suficient să mă apese în zona articulațiilor la maxilar în timp ce am deschis gura cât de larg am putut ca să mă apuce o durere acuta și să simt cum ceva se mișcă de la locul lui. Era cu siguranță caz ortodontic.

După ce am mers la 3 ortodonți, am ales cabinetul cu cele mai multe recomandări primite. De altfel a fost și singurul care s-a încumetat să îmi preia cazul fără să fie nevoie de operație. Da, așa de târziu am ajuns… Overbite grad 2, adică maxilarul era mult peste mandibula și trebuia fie să prelungesc osul mandibulei cu tije metalice, fie să fac 100 de ocolișuri ca să „scurtez” maxilarul doar folosind aparatul dentar. Am ales calea mai lungă, nu mă încânta ideea de operație cu anestezie generală, timp de recuperare îndelungat și în plus în perioada aceea era și scandalul din spitale cu dezinfectantii diluati.

După un RMN, multe radiografii și controale am început tratamentul. Știam că va dura mai mult de 2-3 ani nefiind un caz tipic și simplu(cu operația aș fi scurtat mult durata). Am purtat multă vreme gutiere pentru corectarea mușcăturii, apoi a urmat aparatul dentar pe mandibula, alte gutiere, extracții de dinti buni(da, de multe ori e nevoie să facă loc pentru îndreptarea celorlați dinți), aparat pe maxilar, plăcute montate în os pentru a ancora elastice care să tragă dinții, un implant cu os sintetic pentru o măsea extrasa acum mulți ani și care a permis dinților să se deplaseze aiurea și a mai îngustat si gingia. Partea bună după atâția ani, bani și intervenții a fost că mi-am păstrat silueta. Atunci când nu poți manca decât supe creme și mai porți și gutiere care tot trebuie date jos înainte de mâncare înveți să mănânci mai rar.

Astăzi am ajuns în punctul în care durerile de articulație apar doar când e foarte frig afară(din păcate nu se va mai reface niciodată cartilajul în acea zonă, dar măcar am oprit deteriorarea lui din evoluție). Mușcătura a fost corectată, mai e nevoie doar de mici cosmetizari finale(corectarea surâsului gingival si completarea spațiilor interdentare dintre incisivi cu fațete). Nu am scapat nici de o mică carie instalata foarte ascuns între 2 masele, dar după atâția ani e un preț mic. Cu siguranță dacă nu urmăm tratamentul ortodontic acum avea și mai multe carii interdentare din cauza dinților care s-ar fi strâmbat tot mai mult datorită mușcăturii incorecte și s-ar fi degradat de tot articulația temporo-mandibulara.

Ce as fi salvat din tot procesul dacă detectam problema în copilarie? Păi în primul rând tratamentul ar fi fost diferit, foarte multe probleme se pot corecta cu aparat dentar mobil pentru că și dinții se pot misca mai ușor, deci timp redus și totodată costuri mult mai reduse. Aș fi salvat și articulația de la deteriorare și 5 ani în care nu am zâmbit mai deloc în poze,iar asta cred că a fost cea mai tristă parte din experiența mea cu aparatul dentar. Chiar dacă am optat pentru varianta de safir care era practic transparenta, tot am avut multe alte sarmulite inestetice sau extracții care m-au lăsat temporar stirba.

Inclusiv în ziua nuntii am avut aparatul, în ziua în care am devenit mamă, la botezul lui Eduard, la toate evenimente majore. Acum parcă îmi vine greu sa cred că a dispărut pur și simplu după ce a făcut atât de mult timp parte din viața mea. A fost un drum lung cu multe vizite la cele doua cabinete medicale fără de care toate acestea nu ar fi fost posibile: centrul ortodontic Ortolife și centru stomatologic Med Artis Dent care s-a ocupat de toate intervențiile adiacente aparatului dentar. Dacă sunteți din Cluj-Napoca vă recomand cu drag să le faceți o vizită, chiar și pentru un control preventiv.

Sper că articolul v-a convins cât de important este să fie detectate la timp problemele ortodontice fiindcă dincolo de aspectul estetic se pot ascunde multe probleme funcționale care cu cât sunt corectate mai timpuriu, cu atât mai ușor vor fi de suportat. Promit să revin cu poza finală după terminarea micilor detalii ca să vedeți diferențele!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: