Dacă nu ți-ai făcut încă curaj să zbori cu cei mici spre următoarea vacanță, îți povestesc puțin despre primul zbor al lui Eduard, la 2 ani și 7 luni. Destinația a fost Bruxelles, strict aleasă pentru că ora zborului coincidea cu cea de somn, iar zborul dura puțin peste 2 ore. La finalul articolului voi scrie câte ceva și despre ce e de vizitat în Belgia, însă să discutăm întâi câteva lucruri administrative.
Acte necesare
Pentru zborurile externe este nevoie neapărat de pașaport pentru cei mici, poate chiar și de viză în funcție de destinație. Zborurile interne în țară pot fi rezervate însă doar cu certificatul de naștere al copilului. În cazul în care copilul nu este însoțit de către ambii părinți, este nevoie de documente adiționale, în funcție de caz, fie declarație din partea celuilalt părinte, fie hotărâre judecătorească. Mai multe detalii despre actele necesare găsiți pe site-ul Politiei de Frontiera.
In contextul pandemiei, e nevoie și de certificat verde sau test PCR, plus o declarație cu datele de contact și locul unde veți sta în țara străină. Pentru Belgia am avut de completat online un Passenger Locator Form, am primit email de la Wizz air, dar cel mai sigur căutați țara unde doriți să călătoriți pe siteul Ministerului Afacerilor Externe și găsiți acolo toate informațiile necesare.
Avion
Copiii sub 2 ani călătoresc în brațele părinților, fiind asigurați cu o extensie de centură. Nu trebuie cumpărat loc separat, însă se plătește o taxă de administrare. Cei peste 2 ani stau singuri pe scaun, prețul unui bilet fiind la fel ca cel pentru un adult. Se pot duce și scaune auto la bordul aeronavei, montate în centuri, cu spatele la sensul de mers, pe un loc cumpărat separat, însă doar dacă respectă anumite condiții. Pe siteul companiei aeriene găsiți mai multe detalii despre modelele de scaune acceptate. Cât despre cărucioare, acestea se pot transporta gratuit, fie în cabină (dacă sunt modele foarte compacte), fie se lasă la scara avionului și sunt duse la cală. La coborâre le găsiți tot la scara avionului. Un lucru important de menționat aici, chiar și pentru copiii peste 2 ani se pot duce gratuit cărucioare. Atât timp cât copilul are nevoie de el, nu este percepută nicio taxă adițională.
Alimentele permise la bord diferă în funcție de vârsta copilului. Edi având peste 2 ani, am avut voie cu sticlă de apă și snacksuri, însă pentru copiii mai mici e voie și cu biberoane, scutece și un mic bagaj gratuit. Pe zborurile transatlantice am observat că se poate cere inclusiv un mic pătuț. Pentru a elimina efectele neplăcute ale schimbării de presiune, încercați să îi faceți pe cei mici să cânte, să înghită, să caște sau chiar să mănânce ceva. Nu uitați să aduceți la bord și jucării, cărți, orice îi ține pe cei mici ocupați.
Cazare
Hotelul sau apartamentul în care urmează să stăm îl caut de obicei pe Booking. Merită verificat și direct pe site-ul hotelului dacă are tarife mai mici decât platforma de pe care faceți rezervările. Facilitățile utile de avut în camera de hotel atunci când mergeți cu copiii sunt frigiderul și cuptorul cu microunde. Noi nu ma avut însă nici una nici alta. Recunosc că nu am alocat foarte mult timp căutării hotelului, însă m-a interesat mai mult să fie aproape de metrou și gară, ca să putem ajunge ușor oriunde și să nu depindem de mașină. Ar fi fost un stres suplimentar să găsim parcare într-un oraș atât de aglomerat.
Dacă aveți nevoie de pătuț, puteți cere gratuit la recepție. Noi am ales însă o cameră cu pat și canapea extensibilă, dar tot am primit și pătuț, văzând că avem și copil mic trecut pe rezervare. Un alt lucru important de menționat, dacă mergeți cu căruciorul, alegeți neapărat un hotel cu lift și cereți o cameră cu access facil. Mai sunt mini trepte până la cameră sau tot felul de impedimente ca să ajungeți cu căruciorul, așa că verificați acces la cameră înainte de a vă muta.
Plata cu cardul
Mare atenție la POS-urile care vă cer să alegeți Lei sau Euro (moneda locală) atunci când plătiți. Chiar dacă nu pare intuitiv, trebuie aleasă moneda locală, pentru a evita să plătiți comisionanele mari are administratorilor POS-urilor. Dynamic Currency Conversion folosește cursul valutar practicat de procesatorii de carduri, însă la suma rezultată se adăugă două comisioane: un comision care reprezintă profitul companiei intermediare și un comision pe care trebuie să-l plătească comerciantului care acceptă DCC ca modalitate de plată.
O altă variantă ar fi să faceți pe Revolut schimbul valutar, plata fiind făcută fie cu telefonul sau cu cardul fizic. Sunt însă și destinații unde plata cu cardul nu este des practicată, așa că poate e nevoie să aveți mai mulți bani cash la voi.
Belgia pe scurt
Am stat 5 zile în Bruxelles, dintre care o zi am vizitat orășelul Brugge. Turiști au fost foarte putini, probabil nici perioada nu a fost ideală (sfârșit de noiembrie) și nici situația pandemică nu a ajutat prea mult. Posibil să nu fie nici o destinație turistică aleasă de multă lume, noi am vrut însă un oraș în care să fie foarte bine pus la punct transportul local. Am ajuns foarte ușor cu metroul și trenul peste tot.
O încântare pentru cei mici este Mini Europe, aflat chiar lângă Atomium. În aproximativ 2 ore puteți vizita principalele monumente din Europa, la scară miniaturală. Nu uitați să verificați programul pe site-ul lor, iarna este închis.
La maxim o ora distanță de Bruxelles cu trenul găsiți Ghent, Brugge și Antwerp, mici orașele pline de farmec. Noi am fost în Brugge, unde vă recomand o plimbare cu barca pe canalele lui fermecătoare. Mi s-a părut ca o mică Venetie.
Chiar dacă nu am apucat să ajungem la muzee sau să vizităm mai multe orașele, cu siguranță a fost o călătorie reușită. Edi a mers pentru prima dată cu avionul, metroul, trenul și chiar barca. Da, e mai greu în concediu cu un copil mic, în special cu unul care mai și doarme la prânz, însă e benefic pentru ei să îi expunem de mici la cât mai multe experiențe.
Vă recomand să alegeți zboruri scurte, care să coincidă și cu ora de somn. Țineți cont și de statul în aeroport la cozi sau de drumul până la aeroport. O călătorie de 2 ore se poate transforma într-un total de 5-6 ore de timp petrecut pe drum. Plecați cu așteptări minime, puneți în bagaje multă răbdare și voie bună și nu uitați să vă deconectați.
Amintirile din vacanță sub forma de magneți le-am înlocuit anul acesta cu o carte, ca să aibă Edi în biblioteca lui cărți cât mai variate. Voi scrie pe prima pagina data călătoriei și voi lipi și o poză din vacanță.
Vă doresc zboruri plăcute alături de cei mici și vacanțe de vis,
Mădălina H.
Descarcă GRATUIT Ghidul părintelui informat pentru a citi cele mai importante informații pe care un părinte din România trebuie să le cunoască.
Lasă un răspuns