Controalele medicale recomandate mamelor

Controalele medicale după naștere sunt importante atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea psihică a mamei. Principala ta preocupare, ca mamă, este să ai grijă de cei din jur, însă dacă vrei să faci asta cât mai bine este esențial ca mai întâi să ai grijă de tine!

CONTROLUL POSTPARTUM


Primul control după naștere va fi efectuat de către medicul ginecolog la 6 săptămâni, pentru a-ți verifica starea fizică, dar și pe cea emoțională. Dacă ai născut prin cezariană, medicul te va consulta la 1-2 săptămâni după naștere, pentru a verifica incizia. Poți pune întrebări legate de revenirea menstruației, dar și despre orice alt aspect care te neliniștește.

CONTROLUL GINECOLOGIC


Atât înainte, cât și după naștere, este recomandat un control ginecologic anual, care să includă o ecografie transvaginală și un test Babeș-Papa-Nicolau, ce poate identifica cancerul de col uterin în fază incipientă. Tot medicul ginecolog îți va recomanda vaccinul împotriva HPV, infecția cu acest virus fiind responsabilă de aproximativ 90% dintre cancerele de col uterin.

CONTROLUL SENOLOGIC


Autoexaminarea sânilor trebuie efectuată lunar începând cu vârstă de 20 de ani. Perioada optimă pentru verificare nodulilor mamari este la aproximativ o săptămână după menstruație. Un examen clinic al sânilor și o ecografie sunt necesare o dată la 3 ani până la împlinirea vârstei de 30 de ani, apoi anual. După 40 de ani se recomandă și mamografiile în completare la controalele medicale anuale.

CONTROLUL DE RUTINA


Anual este necesar cel puțin un control de rutină. Medicul îți va măsura greutatea și tensiunea arterială și îți va recomanda analize de sânge și alte investigații suplimentare, la nevoie. Nu uita de vizitele la stomatolog, dermatolog și chiar oftalmolog. Este important să cunoști istoricul familiei tale, pentru a monitoriza mai atent bolile ce ar putea să fie moștenite.


Mai multe informații importante despre sănătatea familiei găsești în Ghidul părintelui informat, disponibil gratuit aici.

ghidul parintelui informat

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: