În țara noastră există câteva zile speciale care onorează membrii familie. Dacă vă așteptați să încep lista cu 8 Martie, ei bine începând cu anul 2009, Ziua Mamei a fost mutată în luna mai. De ce veți întreba? Primele două motive care îmi vin în minte sunt următoarele:
- Nu toate femeile sunt mame, iar 8 Martie fiind Ziua internațională a femeii, e normal să celebrăm femeia și mama separat.
- Dacă pe 8 Martie era și Ziua Mamei, atunci Ziua Tatălui când o mai sărbătoream? Haideți să fim corecți până la capăt. Tații sunt mai implicați ca niciodată în creșterea copiilor, așa că merită și ei o zi de răsfăț.
Acestea fiind spuse, mie personal mi se pare o idee bună faptul că Ziua Mamei și cea a Tatălui au fost stabilite în luna mai și aliniate cu alte țări din lume. Haideți să parcurgem în ordine cronologică lista și să vedem ce alte sărbători mai sunt dedicate părinților și copiilor din România.
Ziua mamei – Prima duminică din luna mai
Ziua Mamei este o sărbătoare dedicată mamei și perioadei maternității, celebrată în zeci de țări din întreagă lume încă din anul 1907. Până în anul 2009, România era printre puținele state ale lumii care, în lipsa unei Zile a Mamei, a celebrat doar Ziua Femeii pe 8 Martie. Astfel, această sărbătoare a femeilor de pretutindeni a ajuns la noi în țară să aibă neoficial și statutul de Zi a Mamei, în lipsa unei sărbători destinate special mamei.
Ziua tatalui – a doua duminică din luna mai
Ziua Mamei și Ziua Tatălui au fost legiferate ca sărbători în România începând cu anul 2010. Legea cu privire la aceste două sărbători a fost aprobată de Senatul României în luna iunie 2009 la o inițiativă a Alianței Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) și a unui grup de parlamentari români. Pe 29 septembrie 2009, legea a fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților și, în mai 2010, a fost sărbătorită oficial pentru prima dată în România. De atunci, Ziua Mamei se sărbătorește în România în prima duminică a lunii mai, iar Ziua Tatălui în a doua duminică a lunii mai. (Legea nr. 319/2009 pentru instituirea Zilei mamei și a Zilei tatălui, din 13 octombrie 2009, publicată în M.Of. al României, Partea I nr. 694 din 15 octombrie 2009.[sursa])
Ziua familiei – 15 mai
Ziua familiei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 20 septembrie 1993, ca eveniment cu dată fixă pe 15 mai a fiecărui an și reflectă importanța pe care comunitatea internațională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, ziua de 15 mai a devenit oficial și Ziua familiei române.
Anul trecut chiar de 1 Iunie am lansat Ghidul părintelui informat, cea mai utilă resursă gratuită pentru părinții din Romania despre sănătatea și siguranță copiilor. A fost descărcat în format PDF de peste 5000 de părinți, însă speranță mea este ca într-o zi, nicio mamă să nu fie externată din maternitate fară să cunoască informațiile prezentate în ghid, printre care se numără:
- Hrănirea sugarului, de la alăptare la diversificare
- Sănătatea și igiena orală
- Puseuri de creștere și salturi mentale
- Somnul copiilor
- Sănătatea emoțională a copiilor
- Purtarea ergonomică a copiilor
- Controale medicale copil și mama
- Prevenție prin vaccinare
- Farmacia de acasă
- Manevre de prim ajutor
- Asistență telefonică pediatrică non-stop
- Internarea în spital
- Siguranța auto a copiilor
- Siguranța copiilor în casă
- Depresia postpartum
- Comunități online dedicate părinților
- Concedii de creștere a copiilor și indemnizații
- Cărți despre creșterea copiilor
- Resurse utile
Ziua copiluLUi – 1 iunie
Ziua Copilului este o sărbătoare legală în România, declarată chiar zi nelucrătoare, liberă pentru toți angajații, indiferent dacă au sau nu copii, iar școlile și majoritatea locurilor de muncă își sistează activitățile. Totodată e un prilej bun și pentru noi, adulții, să ne întoarcem măcar o zi în timp și să readucem puțin din magia copilăriei în prezent. Cum ar spune Tom Stoppard: „Dacă păstrezi copilăria mereu cu tine, nu vei îmbătrâni niciodată!”.
Lasă un răspuns