,

Aplicații utile pentru monitorizarea contracțiilor

Cum există o aplicație pe telefon pentru orice, de ce nu ar exista și pentru monitorizarea contracțiilor in sarcină?

Cu o aplicație pentru monitorizarea contracțiilor nu mai ai nevoie de tabele pe hârtie, care de altfel pot fi foarte ușor pierdute. Aplicația pe care eu am folosit-o este Full Term – Contraction Timer și poate fi descarcata atât din Google Play cât și din AppStore.

La o simplă cautare după Contraction Timer apar zeci de aplicații, important este să ai una instalată din timp pentru a te familiariza cu utilizarea ei. Funcționalitatea de cronometrat se mai regăsește și în unele aplicații pentru monitorizarea sarcinii.

Descoperă Cântecul din inima ta – un poem ilustrat despre sarcină și naștere

Durata și frecvența contracțiilor

Durata unei contracții se masoară în secunde și reprezintă perioada în care mușchii uterului se contractă.
Frecvența contracțiilor se masoară în minute și cuprinde timpul de la începutul contracției și până la urmatoarea contracție, deci durata contracției și timpul de repaus dintre ele.

Discută din timp cu medicul care îți urmărește sarcina pentru a știi la ce frecvență a contracțiilor e momentul să mergi la spital, în funcție de planul de naștere. De asemenea dacă ai optat din start pentru epidurală, ține cont că se face la începutul travaliului, așa că este esențial să ajungi la spital mai repede cu câteva ore, nu când ai contracții cu o frecventă de câteva minute. În caz de dureri mari sau alte simptome, mergi de urgentă la spital.

În poză verificam aplicația de contracții, chiar înainte să intru in cabinetul medicului. Eram programată la control fix în ziua în care am și născut, deci medicul meu era deja în spital. Nu uitați să discutați din timp despre un medic de rezervă, în caz că medicul care v-a urmărit sarcina nu este disponibil.

Contracțiile au început pe la ora 23, având o frecvență de 10 minute, care treptat până dimineață a scăzut la 5 minute. Atunci când au început să devină dureroase, am trecut mai ușor peste ele cu ajutorul exercițiilor de respirație învătate la cursurile Lamaze. E bine să le stăpânești din timp și să le exersezi împreună cu partenerul.

Cum mi-am dat seama că nu erau contracții false?

Contractiile false Braxton Hicks dureaza mai mult decât cele de travaliu, apar la intervale neregulate și nu își modifică intensitatea. De regula dispar dacă îți schimbi poziția sau bei apă.

Pot să înceapă încă din trimestrul al doilea, deși sunt mult mai frecvente în trimestrul trei de sarcina. Mușchii uterului se contracta pentru aproximativ 30-60 secunde până la doua minute, iar senzația este diferită față de o contracție de travaliu, care de regula vine cu dureri în spate și se deplasează spre fața sau invers.

Stadiile travaliului și contracțiile

Contracțiile își modifică durata și frecvența în funcție de stadiile travaliului. Primul stadiu incepe cu apariția primelor contracții uterine regulate și durează până la dilatația completă a colului uterin. Fenomenele active din această perioadă sunt contracțiile uterine. Ele actionează asupra colului uterin producând ștergerea și dilatația lui. Când colul s-a dilatat complet, adică este de aproximativ 10 cm, este suficient de larg pentru a face loc capului copilului, astfel încât să se poată produce nașterea.

Primul stadiu se imparte in trei faze:

  1. Faza latenta
    • dureaza pana cand colul are o dilatatie de 3 cm
    • poate dura cateva zile sau, din contra, doar cateva ore
    • contracțiile pot dura aproximativ 30-45 secunde, cu 5-30 minute pauza intre ele
  2. Faza activa
    • cervixul se va dilata de la 3-4 cm pana la 8-9 cm
    • durează câteva ore
    • contracțiile vor crește în intensitate și vor dura aproximativ 40-60 secunde cu 3-5 minute pauza intre ele
  3. Faza de tranzitie
    • cervixul se va dilata de la 8-9 cm la 10 cm
    • dureaza aproximativ 30 minute pana la 2 ore
    • contracțiile vor fi lungi, intense, puternice, uneori suprapunandu-se una peste alta. Vor dura aproximativ 60-90 secunde, cu doar 30 secunde pana la 2 minute de pauza intre ele

Al doilea stadiu al travaliului începe in momentul în care dilatația este completă și cuprinde nașterea, urmată de al treilea stadiu expulzia placentei. Apoi, după ce placenta este eliminată, uterul se va contracta și va ramane ferm pentru a preveni hemoragia.

Din păcate contracțiile nu se opresc aici, ele persistând până la 4-6 săptămâni după naștere, atunci când uterul revine la forma inițială. Pot fi simțite chiar și în timpul alăptării pentru că se eliberează oxitocină, hormon care stimuleză contracțiile.


Amintește-ti să rămâi calmă, să asculți cu atenție medicii și chiar dacă nu vor decurge lucrurile conform așteptărilor tale inițiale, lasă totul deoparte și bucură-te alături de partererul tău de minunea ce tocmai a venit în viețile voastre!

Naștere ușoară și creștere frumoasă,

Mădălina H.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *