Pe cât e de frumoasă vara, pe atât de neplăcută e caniculă mai ales că vine la pachet cu o serie de probleme dacă nu urmăm anumite reguli. De la iritații cauzate de statul prea mult la soare, la insolație și deshidratare, voi detalia în articol cum putem să ne ferim de toate acestea și ce să facem dacă totuși întâmpinăm efectele lor neplăcute.
In plus, medicul Madalina Moldoveanu ne răspunde la câteva întrebări de interes pentru părinți în sezonul estival:
- Care este efectul cel mai des întâlnit la copii din cauza căldurii?
- Care sunt primele semne ale deshidratarii?
- Cum ne dăm seama dacă copilul a făcut insolație?
Articolul îl scriu chiar de la malul mării unde constat că majoritatea copiilor sunt lăsați doar în scutec(asta în cel mai bun caz). Eduard e printre cei mai îmbrăcați copii de pe plajă: are pălărie cu filtru UV 50 lungă încât sa acopere și pielea sensibilă de pe urechi și gât, bluza cu filtru UV 50 și slip peste scutec. Papuceii de apă i-am luat pentru situații în care plaja e plină de scoici ca să îi protejeze piciorușele pufoase. Stăm mai mult la umbră și reaplicăm crema de protecție solară chiar dacă scrie că e rezistenta la apa. Ca și comparație între hainele de bumbac și cele cu protecție speciala, un tricou alb simplu oferă o protecție UV de 7, care scade chiar la 3 atunci când acesta se uda.
Intervalele în care mergem la plajă sunt 7-10 și 16-18 pentru a evita orele cu radiații solare puternice. Scopul venirii noastre la mare nu a fost să ne întoarcem acasă prăjiți ca o hamsie, ci să ne distrăm în siguranță fără efecte ulterioare. Aceleași intervale le respectăm și atunci când ieșim doar la plimbare.
Care este efectul cel mai des întâlnit la copii din cauza căldurii?
„Cel mai adesea apare în special la bebeluși o iritație a pielii care în general dispare în câteva zile chiar și fără intervenția noastră. Putem aplica apă termala pentru a calma iritația, dar mai important este să îi îmbrăcăm în haine din fibre naturale care să nu fie lipite de piele și să permită circulația aerului. Dacă iritația este însoțită de febra sau alte simptome trebuie să ne adresăm medicului.”
Care sunt primele semne ale deshidratarii?
„Buzele devin uscate, respirațiile scurte și rapide, pulsul poate crește iar copilul să devină nervos și iritat sau dimpotrivă chiar letargic. Ochii încercanati și adâncit în orbite, confuzia și vărsăturile în jet pot apărea de asemenea. Apa nu este suficienta pentru rehidratare, fiind nevoie de administrarea sărurilor de rehidratare adaptate la vârsta și greutatea copilului.”
Cum ne dăm seama dacă copilul a făcut insolație?
„Cel mai frecvent apar febra, vărsături si durerile de cap. Este foarte important să nu ținem copiii și în special bebelușii in soare prea mult timp fără pălărie cu protecție UV și nicidecum la orele amiezii.
Expunerea la soare trebuie evitata între orele 10.00 si 16.00 (chiar 17 pentru copii), in special la copiii cu vârste de până la 6 luni care nu ar trebui expusi direct la soare (recomandare OMS). Pentru a fi un model pentru copiii nostri si noi ar trebui sa avem un comportament sanatos, de preventie a cancerului de piele!”
Vă recomand să țineți legătură cu pediatrul și să îl contactați la orice modificare a stării de sănătate a copilului. Totodată este bine să vă interesați din timp ce spitale există în zona în care mergeți în concediu.
Lista cu medicamentele pentru vacanțe liniștite recomandate de Peditel o găsiți la sectiunea Utile alături de numerele de telefon gratuite disponibile Non-Stop pentru asistență pediatrică:
Descarcă GRATUIT Ghidul părintelui informat pentru a citi cele mai importante informații pe care un părinte din România trebuie să le cunoască.
Lasă un răspuns