,

De ce facem copii?

Am stat foarte mult pe gânduri înainte să devin mamă. Vedeam toate lucrurile rele din lumea asta, mă gândeam la războaie, la sărăcie, la poluare, Covid încă nici nu era un pericol pe atunci. Mă gândeam ce rost are să aduci un suflet nou pe lume dacă va fi expus unei astfel de realități.

De ce NU facem copii?

Îmi vin în minte câteva motive importante pentru care nu e o soluție să facem copii:

Nu îi facem ca să aibă grijă de noi la bătrânețe. Pentru situația aceasta există o soluție mult mai puțin costisitoare atât financiar cât și emoțional și anume pensia privată. Nu te obligă să schimbi scutece și nici nu te ține treaz toată noaptea.

Nu îi facem nici ca să realizeze profesional ceea ce noi nu am vrut sau nu am putut. Cariera aleasă ține atât de mult de dorințele copilului încât e mai bine să ne împacă din timp cu ideea că trebuie să îi susținem indiferent de domeniul pe care l-ar alege.

Nu facem copii nici ca să îl ținem obligat forțat pe omul de lângă noi într-o relație. Se schimbă atât de mult dinamica unui cuplu după naștere încât dacă nici înainte relația nu mergea bine, slabe șanse sunt să o consolideze un copil care necesită multă atenție și sacrificii.

De ce alegem totuși să facem copii?

Arde în noi dorința de a aparține unui grup de oameni care împărtășesc aceleași valori comune? Oameni modelați de noi la propriu și la figurat care să ne dea un sentiment de siguranță, de acasă într-o lume atât de mare și de haotică? E atât de greu să găsim persoane cu care să rezonăm încât simțim nevoia să le creem de la zero?

Sau poate ne dorim mai mult de la viață decât un partener, o casă și o carieră? Cineva care să ne schimbe percepția asupra lumii și să ne arate că există viață și după serviciu și griji, cineva pentru care să fim de neînlocuit și să nu devenim inutili odată ce apare o nouă tehnologie?

Tânjim după atât de multe experiențe unice în viața asta, de la sporturi extreme, la competiții și recorduri care să ne marcheze existența. Pentru mine sarcina a fost o astfel de experiență de neratat. Sunt perfect împăcată cu gândul că nu am sărit dintr-un avion cu parașuta sau nu am făcut scufundări la muzeul subacvatic când am fost atâta de aproape de el, însă nu m-aș fi putut priva de experiența de a fi mamă. Părea un tărâm atât de fascinant ce mă aștepta să îl explorez că m-a atras ca un magnet. Odată ce apare în tine dorința să faci copii nimeni nu te mai poate face să te răzgândești. Devine ca o profeție pe care simți nevoia arzătoare să o îndeplinești.

Nu zic că nu e greu să fii părinte, că nu sunt momente când îți lipsește teribil viața ta de dinainte de copii, însă mai numeroase sunt clipele în care pur și simplu uiți cum era viața în doi și doar acum când ai copii îți dai seama cât de mult ți-a lipsit acest lucru când încă nici nu realizai.


Descarcă GRATUIT Ghidul părintelui informat pentru a citi cele mai importante informații pe care un părinte din România trebuie să le cunoască.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: