, ,

Întarcarea – încheierea unei etape

Orice etapă are un început și un sfârșit. Chiar dacă pornirea e anevoioasă și încheierea etapei dureroasă, putem să facem în așa fel încât să ne asigurăm că vom avea amintiri frumoase din desfășurarea ei și să îi punem capăt cu inima împăcată atunci când misiunea noastră și-a atins scopul. Ne așteaptă noi începuturi și provocări cărora le vom putea face față cu alți ochi după experiența acumulată.

Mi-am schimbat radical viziunea despre întarcarea blândă și despre tot procesul care credeam eu că se rezumă la stările prin care trece copilul după ce am avut o discuție cu Gabriela Ungurelu. Are o experiență de zece ani ca și coach, reușind să ajute peste 1500 mame să îți înțarce copiii. Oferă suport nelimitat în cadrul programului de înțărcare, având competențe și de terapeut. I-am adresat câteva întrebări generale legate de procesul de înțărcare ce sper să vă ajute să luați o decizie în acest sens. Doar voi puteți decide dacă a luat sfârșit experiența alăptatului sau nu.

1.Care e varsta la care copiii înțeleg ce presupune întărcarea și sunt astfel mai cooperanți?

Atunci când mama este pregătită să înțarce și este împăcată cu decizia ei, atunci poate să obțină cooperarea copiilor. Până la vârsta de 7 ani copiii împart energia mamei și astfel oglindesc sentimentele ei, așa că orice frustrări sau regrete va avea mama legate de înțărcare acestea vor fi manifestate de către copil.


2. Care sunt diferențele dintre întărcarea blândă și cea bruscă?

În cadrul procesului de înțărcare bruscă te traumatizezi și pe tine și pe copil. Decizia este luata prea repede, fără să aveți timp de pregătire.

Pe de altă parte înțărcarea blândă este făcută în mod conștient, cu sufletul și ochii deschiși. Închide un capitol din viața voastră fără a lasa urme pentru regrete sau traume.


3. Cu ce înlocuim laptele matern după înțărcare?

Nu este de competenta consultanților în alaptare sau înțărcare să decidă necesarul zilnic caloric pentru un copil. Doar medicul pediatru care cunoaște graficul de creștere, alergiile copilului și istoricul lui medical poate recomanda sau nu suplinirea cu lapte praf în funcție de nevoie.

Înainte de 12 luni nu este recomandat să se înceapă procesul de înțarcare a copilul. După un an de zile e suficient laptele din alimentație. Nu recomand totuși înlocuirea alăptatului cu hrănirea din biberon pentru că rămânem într-un cerc vicios în energia de alaptare.


4. Care e durata aproximativă a procesului de întarcare?

Dacă vorbim despre înțărcarea definitivă și blândă, aceasta poate să dureze între 5-6 luni fără un ajutor de specialitate. Cu ajutorul unui coach acest lucru poate fi făcut în 2-4 săptămâni. Mamele înrolate în programul meu au parte de suport emoțional chiar și în afara consilierilor, reușind astfel să depășească momentele dificile.

Procesul de înțarcare poate să dureze mult mai mult dacă începem cu înțărcarea parțială(de noapte). Efortul pe care trebuie să îl depună mama devine prea mare, fiind astfel nevoite sa înțarce de două ori și să mai treacă încă o data prin același stres.


5. În cât timp are loc oprirea lactației după înțărcat?

Atât timp cât mama rămâne în energia de alaptare, aceasta îi va dicta corpului să producă lapte în continuare, indiferent de tratamentul urmat pentru scăderea lactației.

În mod normal, după o înțărcare reușită sânii își revin la forma inițială și nu mai produc lapte după o perioadă de 6 luni.


6. Ce nu prezintă un motiv real de înțărcare?

De la vizite stomatologice la administrarea de medicamente, sunt multe tratamente compatibile cu alăptarea. În schimb dacă vorbim de o operație majoră în urma unor probleme serioase de sănătate ale mamei, este indicat ca aceasta să își pună pe prim plan bunăstarea ei. Sacrificarea supremă în beneficiul copilul nu este benefica pentru nicio parte, căci copilul va deveni ceea ce ești tu și la rândul lui se va sacrifică mai mult pentru alții în detrimentul sănătății lui.


7. Întarcarea în sarcina. Când este un pericol?

O sarcină fără probleme nu prezintă un pericol din punct de vedere al continuării alăptării. Doar dacă medicul ne spune că fătul este în pericol atunci este cazul să înțărcam.


8. Factorul decisiv în înțărcare – mama sau copilul?

Atunci când nu este vorba despre o autoînțărcare ghidată de copil, mama este cea care conduce tot procesul. Trebuie să facă acest lucru cu ochii deschiși, să fie complet împăcată cu decizia luată, pentru că odată cu încetarea alăptării se închide cercul sarcină-naștere-alăptare. Acesta este un pas uriaș pentru mamă din punct de vedere emoțional, așa că dacă ea nu este pregătită planul de înțărcare va fi dificil de dus până la capăt într-un mod care să nu lase cicatrici.

Copilul urmeaza energia mamei, așa că tot ce nu va putea exprima mama, va expira copilul. Frustrări, regate, toate trebuie să fie rezolvate înainte de a începe acest proces, de aceea programul meu de înțărcare se bazează în proporție de 90% pe emoțiile mamei.


9. Ce sprijin este important să primească o mamă din partea familiei în procesul de înțarcare?

Exact așa cum a început alăptatul formarea unei legături mama-copil, la fel trebuie să decurgă și procesul de înțarcare ca să se închidă ciclul acesta fără regrete și goluri în suflet.

În primele 3-4 zile este critic ca mama să fie cea care doarme cu copilul pentru că doar ea este în măsura să răspundă nevoilor lui. Apoi, copilul poate să doarmă și cu tata, bunica, mătușa, orice rudă care stă cu el.


10. De ce este văzut înțărcatul ca un capăt de drum?

Atunci când alăptezi plentru prima dată în viata ești suficient și de ajuns pentru copilul tău. Nu contează cine ești, de unde vii sau ce job ai. Pentru prima data în viața ta nimeni nu poate sa facă asta în locul tău. Ce faci tu pentru copilul tău în procesul de alăptare este unic și irepetabil.

Acestei experiențe li se adaugă și traumele generației anterioare în care mama era nevoită să întrerupă brusc alăptatul, reprimându-și astfel emoțiile pe care noi acum le-am moștenit ca mame la rândul nostru, emoții pentru care nu avem nume sau amintiri.

Odată încheiată această etapă extrem de importantă în viața unei mame, aceasta nu își mai găsește menirea pentru că dintr-o dată nu mai este indispensabilă.


11. Cum ajută ședințele de consiliere mămicile în procesul de înțarcare?

Programul de înțărcare ajută mamele să dobândească informațiile necesare pentru a înțărca rapid, blând și împlinitor. Ședințele de înțărcare se desfășoară în grupul de facebook Înțărcare cu Gabriela Ungurelu sau prin consilieri directe în funcție de pachetul ales. În plus vei avea acces timp de 2 luni la experiențele mamelor care au lucrat cu mine pana acum, informații relevante despre înțărcare, materiale video, tot ce trebuie să știi despre înțărcare.


12. Cum ai ajuns să ghidezi alte mame în procesul de înțarcare?

Totul a început acum 4 ani când l-am înțărcat pe băiatul meu. Așa a luat naștere și grupul de Facebook. Fiind consultant în alaptare, mi-am dat seama că nu există persoane specializate pe acest proces și nici comunități de suport pentru mame. Experiența de coach m-a făcut să realizez că oamenii au nevoie înainte de toate de ajutor în a lucra cu ei și așa am demarat și proiectul Oameni mari.

Programul de grup Oameni Mari dureaza 6 luni si munca o facem împreună. În tot acest timp, 50% sunt informatiile pe care le primesti și 50% aplicarea și integrarea lor in viața ta de zi cu zi. Îmi place să colaborez cu oamenii cu care lucrez, astfel incat la sfarsitul oricarui program să ai și rezultatele pe care le urmaresti și să deprinzi instrumente si modalitati de a lucra cu tine si emotiile tale pe termen lung.

Fiecare luna din cele 6 are o temă:

  • Cine sunt eu
  • Eu și banii
  • Eu și relatiile mele
  • Eu și vindecarea mea
  • Eu și sufletul meu
  • Eu și adaptarea la schimbare

Întreg programul are ca scop să te ajute să îți faci curat în viața pe 6 mari categorii și să ramai cu instrumentele și infrastructura mentala necesare să te ajute să rezolvi probleme atunci când reapar din categoriile menționate.

Mai multe detalii despre cele două programe puteți afla dacă mă contactați printr-un mesaj pe pagina mea Gabriela Ungurelu – The Weaning Fairy.


Descarcă GRATUIT Ghidul părintelui informat pentru a citi cele mai importante informații pe care un părinte din România trebuie să le cunoască.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *