Termenul de chirurgie ne duce automat cu gândul la cazuri grave ce necesită operații complicate, însă lucrurile nu stau mereu așa. Dr. Munteanu Alexandra, medic specialist în chirurgie pediatrică ne explică pe scurt care sunt principalele simptome ce necesită un consult pediatric.
Odată cu venirea pe lume a unui nou membru al familiei, apar și întrebările și nesiguranțele părinților. Pe lângă ajutorul și sfaturile celor dragi, proaspeții părinți vor stabili noi relații cu medicul neonatolog, cu medicul pediatru și la nevoie, cu un chirurg specializat pe patologiile întâlnite la populația pediatrică.
Chirurgul pediatru are menirea, în primul rând, de a-i învăța pe părinți cum să îngrijească corect bontul ombilical sau cum să efectueze corespunzător toaleta organelor genitale externe. De la naștere și pana la vârsta de 18 ani, există o mulțime de patologii care ne pot îndruma către cabinetul medicului chirurg. Voi încerca să trec în revistă unele dintre cele mai frecvente probleme cu care mă întâlnesc în practica curentă.
Cum îngrijim corect buricul nou-născutului?
Toaleta locală se face cu comprese sterile, îmbibate în alcool sanitar și pudre antiseptice, ori de câte ori este nevoie ( măcar de 2 ori pe zi ). Toaleta ombilicală se realizează pe masa de înfășat , după spalarea prealabila a mâinilor. Este important să menținem zona uscată, scutecul poziționându-se sub nivelul buricului, grăbind astfel uscarea acestuia. Baia nou născutului este permisă, cu o cantitate mică de apă, având grijă ca după baie, buricul să fie complet uscat.
Bebelușul meu nu se atașează corect la sân, obosește când suge!
Uneori, un fren lingual scurt nu produce simptome. Alteori, unele cazuri pot necesita o procedură chirurgicală simplă pentru corectare – secționarea frenului lingual. Dacă nou născutul întâmpină probleme la alăptare, are dificultăți în a ridica limba, pare neliniștit și flămând mereu, nu ia in greutate, sau dă semne că nu este bine poziționat la sân, o vizită la un chirurg pediatru te poate ajuta.
Când și cum este corect să facem decalotarea?
Decalotarea este un proces care trebuie să survină în mod natural în primii ani de viață. O decalotare forțată, efectuată de către părinți sau cadre medicale, poate duce la apariția unor fisuri, care in procesul de vindecare, se vor vindeca sub forma unor cicatrici, având ca rezultat final apariția unei fimoze cicatriceale. Decalotarea chirurgicală se va face de către medicul chirurg, atunci când exista motive medicale reale ( infecții urinare recurente, balano-postite recurente) și doar dupa ce au fost epuizate alte metode de tratament.
Coalescenta de labii mici
La fetițe, coalescenta de labii mici reprezintă lipirea printr-o zonă de membrană subțire a labiilor interioare mici. Vârsta la care apare cel mai frecvent este între 6 luni și 5-6 ani, dar se poate diagnostica și mai devreme dupa naștere. Diagnosticul se pune în urma unui examen clinic amănunțit sau poate fi descoperită în contextul unei infectii urinare, fiind factor de risc pentru aceasta. Coalescenta de labii nu reprezintă o urgență chirurgicală, iar tratamentul consta în liza ( desfacerea ) aderentelor labiale, efectuată cu grijă de către chirurgul pediatru.
Copilul meu are o “umflatură” în regiunea inghinală atunci când plânge. Ce să fac?
Patologia de canal peritoneo-vaginal este una dintre cele mai frecvente motive pentru care părinții ajung cu copilul la chirurgul pediatru. Această “umflatură” este observată de către părinți în momentele în care copilul plânge, râde sau tușește. În urma unui examen clinic minuțios, completat de o ecografie abdominală, se pune în cele mai multe cazuri diagnosticul de hernie inghinală. Hernia inghinală la copil este congenitală ( copilul se naște cu ea, dar devine vizibila doar în anumite momente) , iar tratamentul este unul chirurgical.
La băiță, am observat că cel mic nu are un testicul pe partea dreaptă/stângă. Unde este?
Din punct de vedere embriologic, testiculul se formează în burtica fătului, iar pe măsură ce sarcina evoluează, iar fatul crește, testiculul va coborî în scrot, pe un traiect bine stabilit, de-a lungul canalului inghinal. În unele cazuri, testiculul va rămâne blocat pe traseu, la diferite niveluri ( în burta, la nivelul orificiului inghinal profund , pe traseul canalului inghinal) sau acesta poate lipsi complet ( agenezie testiculara uni sau bilaterala). Examenul clinic va evidenția lipsa testiculului din bursa scrotală, iar cu ajutorul ecografiei vom încerca să stabilim poziția exactă a acestuia, pentru ca in final să putem creiona o atitudine terapeutica potrivita pentru fiecare pacient in parte.
De ce atunci când plânge, buricul copilului se umflă ca un balon?
Hernia ombilicală este în general depistată de către medic, printr-o simplă examinare fizica și apare încă de la naștere, fiind un defect de închidere al musculaturii abdominale. Majoritatea herniilor la copii se vindecă de la sine și nu reprezintă o urgență chirurgicală. În cazul în care hernia nu dispare de la sine până la vârsta de 3-4 ani, se ia în discuție o posibilă intervenție chirurgicală pentru a corecta defectul muscular.
Onicocriptoza sau unghia încarnată
Cunoscută în termeni medicali sub denumirea de onicocriptoza, unghia încarnată este o unghie care a fost lovită sau tăiată incorect, ale cărei colțuri cresc lateral, intrând în piele și provocând o inflamație cu risc de infecție. O unghie încarnată netratată la timp poate duce la o infecție a osului, ulcerații, răni deschise și pierderea fluxului de sânge în zona afectată. Tratamentul constă în îndepărtarea porțiunii de unghie afectată, limitarea activităților ce implică mersul pe jos și aplicarea de creme antibiotice și proepitelizante.
Pentru orice părinte, indiferent de vârsta copilului, bunăstarea acestuia este cel mai important aspect. Dacă vă întâlniți cu una sau mai multe din probleme discutate mai sus și nu numai, vă astept să stăm de vorbă și împreună să găsim cea mai bună soluție pentru copilul dumnevoastră!
Detalii despre clinicile unde activează Dr. Alexandra Munteanu, dar și multe informații medicale găsiți pe conturile ei de Facebook și Instagram.
„Când mă roagă cineva să fac o scurtă prezentare despre mine, primul lucru pe care îl mentionez este că sunt MAMA. Mama Emei, care face curând 5 ani și care m-a învățat să iubesc diminețile, pentru ca ea este primul lucru pe care îl văd. Sunt iubită, sunt fiică și prietenă. Dar nu în ultimul rând, sunt medic, iar cel mai fain este că pacienții mei sunt copii, iar asta îți permite să faci fețe ciudate la locul de muncă, să porți unicorni și ursuleți din cap până în picioare, pentru că oricât de greu ți se pare, ai în grijă oameni mici pe care trebuie să îi faci să creadă în Magie!”
Descarcă GRATUIT Ghidul părintelui informat pentru a citi cele mai importante informații pe care un părinte din România trebuie să le cunoască.
Lasă un răspuns