Înecul uscat poate surveni chiar și la 24 de ore după contactul unei persoane cu apa sau alte lichide, iar spre deosebire de înecul clasic pe care îl cunoaștem cu toții, în cazul înecului uscat privarea de oxigen a corpului nu se petrece imediat după ce apa ajunge în plămâni.
Copiii sunt cei mai expuși acestei afecțiuni, chiar și atunci când beau apă sau fac baie în cadă. Cantitatea de apă ce ajunge accidental în plămâni nu trebuie să fie foarte mare pentru a provoca probleme grave în decursul a câteva zeci de ore, de accea este foarte important să fim atenți la următoarele simptome ce pot apărea chiar și în somn:
– tuse continua, necontrolată
– respirație șuierătoare
– vertij
– vărsături
– febră
– confuzie
– somnolență
– tahipnee (creșterea frecvenței respiratorii) sau alte tulburari de respirație
– spumă la nivelul nasului sau a gurii.
În cazul în care o persoana este inconștientă și fără semne vitale, părând că s-ar fi putut îneca, trebuie să se inceapa cât mai rapid resuscitarea cardiorespiratorie. De asemenea, trebuie să se solicite ajutor medical cât mai rapid!
Medicul va verifica toate semnele vitale, precum: ritmul cardiac, temperatura corporală și nivelul de oxigen. În cazul în care semnele vitale sunt normale, pacientul trebuie monitorizat permanent pentru 4-6 ore, urmând ca ulterior să fie internat pentru îngrijiri pe termen lung.
Sursa: SfatulMedicului.ro
Descarcă GRATUIT Ghidul părintelui informat pentru a citi cele mai importante informații pe care un părinte din România trebuie să le cunoască.
Lasă un răspuns