Ghid pentru părinți – internarea în spital alături de copil

Despre drepturile părinților și ale copiilor la internarea in spital, cât și despre bagajul și actele necesare, ne povestește în detaliu Dr. Munteanu Alexandra, medic specialist în chirurgie pediatrică.


Exista momente in viata unui parinte, cand vestile primite de la medic il informeaza de necesitatea internarii in spital a copilului, pentru rezolvarea diverselor patologii, fie ele de ordin medical sau chirurgical.
In cele ce urmeaza, o sa incerc sa trec in revista, cateva informatii, ce sper eu sa va ajute, daca veti fi pusi in aceasta situatie.
Experienta mea este atat din punct de vedere medical, cat si din viziunea mea ca mama, trecand printr-o asemenea experienta, cand fiica mea era in varsta de 2 ani.

Drepturile copiilor de a fi însoțiți de un reprezentant legal pe perioada internării

Copiii intră în categoria persoanelor vulnerabile prin vârsta pe care o au, așadar nu pot primi informații sau oferi un consimțămînt informat pentru actul medical exercitat asupra lor.

Condițiile de care pot beneficia părinții/reprezentanții legali pe perioada internării împreună cu copiii sunt diferite de la un spital la altul în funcție de prevederile regulamentelor de ordine interioară pentru pacienți de la nivelul unităților medicale.

Ordinul 1284/2012 privind reglementarea programului de vizite al aparținătorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice precizează că:

  • În cazul copiilor internați în secțiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezența cu caracter permanent a unuia dintre parinti, dacă se solicită acest lucru.
  • În cazul copiilor pana la 14 ani internați în oricare dintre secțiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezența unui aparținător permanent, dacă se solicită acest lucru.
  • În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 si 18 ani internați în oricare dintre secțiile/compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezența unui aparținător permanent, cu acordul șefului de secție/coordonatorului de compartiment.
  • Vârsta până la care se permite internarea parintelui/ reprezentantului legal alături de copil este de 18 ani.
ghidul parintelui informat

Asistarea la consultul medical si la realizarea procedurilor medicale

Conform legislaţiei europene adoptate şi în ţara noastră, părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor minori au dreptul de a da consimţământul informat în numele copiilor lor și în consecință trebuie să asiste la consultul medical si la realizarea unora din procedurile medicale .

Conform Legii nr. 46 din 21 ianuarie 2003, pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la serviciile medicale disponibile, precum şi la modul de a le utiliza. Fiecare pacient are dreptul la servicii medicale de calitate efectuate fără discriminare și fără abuzuri.

Imi doresc sa scot in evidenta faptul ca noi, ca parinti, avem dreptul sa ne internam alaturi de copilul nostru, sa fim informati in permanenta asupra actului medical in desfasurare si sa fim prezenti in cabinetul medical, in momentul in care actul medical este in curs.

Exista si costuri aferente internarii parintelui alaturi ce copil, care difera de la spital la spital, in functie de prevederile regulamentelor de ordine interioara pentru pacienti ale fiecarei unitati medicale in parte. Aceste costuri se aplica in cazul in care copilul a depasit varsta de 3 ani.

Bagajul pentru internare

In functie de durata spitalizarii, pe care o puteti discuta in prealabil cu medicul curant, atat parintele cat si copilul vor avea nevoie de un bagaj pregatit cu atentie si rabdare, inca de acasa. Voi face o scurta lista cu lucruri pe care le consider necesare, desi aceasta lista poate fi modificata in functie de nevoile personale :

– pijama, papuci
– prosop, sapun, periuta de dinti, pasta de dinti
– perie sau pieptan
– scutece
– olita
– biberon sau sticla de apa
– incarcator de telefon
– jucarii sau carticele pentru copii
– tableta/carte/revista

In cazul in care internarea se face in regim programat, medicul va solicita urmatoarele acte:

– bilet de trimitere, eliberat de catre medicul de familie
– copie dupa certificatul de nastere al copilului
– copie dupa buletinul unuia dintre parinti / reprezentant legal
– adeverinta de la locul de munca din care sa reiasa calitatea de angajat si numarul de zile de concediu de care a beneficiat pana la acea data, parintele, necesara pentru eliberarea concediului medical pentru parintiii copiilor cu varsta de pana la 7 ani.

Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav

Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav este unul dintre drepturile pe care le ai ca asigurat. Îl poți solicita dacă ai copii de pana la 7 ani, însă dacă este vorba despre afectiuni grave sau handicap, atunci varsta poate fi de pana la 18 ani. În cazul copilului cu afectiuni grave, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru îngrijirea copilului bolnav în varsta de pana la 16 ani.

De acest concediu și de indemnizatie poate beneficia oricare dintre cei doi părinți, dar este obligatoriu să fi avut un stagiu de cotizare de cel puțin șase luni, în ultimele 12 luni anterioare celei pentru care se acorda concediul medical. Concediul se acordă pe o perioada de cel mult 45 zile calendaristice într-un an. Excepții de la regula sunt situațiile în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, supus unor intervenții chirurgicale.În cazurile excepționale, durata concediului medical este stabilita de medicul specialist și, dacă este nevoie de mai mult de 90 de zile, atunci va trebui sa soliciti aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.

Sper sa gasiti aceste informatii utile, dar in acelasi timp, va doresc sa nu fiti niciodata pusi in situatia de a ramane internati cu copilul dumneavoastra. Dacă totuși vei trece prin aceasta experienta, de mare ajutor sunt cărțile (pentru copii mai mici) și jocurile de rol, iar la final puteți să le oferiți o diplomă pentru curaj (modelele le găsiți la secțiunea utile).


Descarcă GRATUIT Ghidul părintelui informat pentru a citi cele mai importante informații pe care un părinte din România trebuie să le cunoască.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: