, ,

Cum recunoaștem un marsupiu ergonomic?

Un sistem de purtare ergonomic ii asigura copilului o crestere corecta din punct de vedere anatomic si o pozitie naturala si relaxata, pentru ca plimbarile sa fie placute. Exista cateva elemente principale cu ajutorul carora putem verifica daca un sistem de purtare este sau nu ergonomic si daca este reglat corespunzator. Le voi detalia pe rand în acest articol realizat cu ajutorul specialiștilor de la Isara.

Atunci când am achiziționat primul marsupiu Isara the One nici nu am bănuit că este produs în Cluj-Napoca. Povestea brandului care a cucerit părinții din întreaga lume a început în 2012, din dragostea unei mame și din grija pentru familie, într-o lume aflată în continuă schimbare, în care nevoia de a te adapta pentru a face fata provocarilor de zi cu zi este tot mai mare.

De ce am ales modelul The one? Deoarece este cel mai versatil, complet si complex marsupiu. Se poate folosi inca din primele saptamani de la nastere, si datorita extensiilor detasabile din zona genunchilor, timpul de utilizare al acestuia poate ajunge pana in jur de 5-6 ani ai copilului. De asemenea bretele si panoul sunt reglabile, facand ca marsupiul sa fie potrivit oricarui purtator. Practic este un marsupiu care ii va insoti atat pe copii cat si pe parinti de la inceput si pana spre finalul experientei de de babywearing. În plus este simplu de folosit și cel mai recomandat pe grupurile de mămici.

Caracteristicile unui marsupiu ergonomic

Marsupiile ergonomice sunt acele marsupii care oferă posibilitatea de dezvoltare naturală și în care bebelusul/copilul ia o pozitie cat mai apropiata de cea pe care a avut-o in burtica (daca vorbim de bebelusi) sau cat mai relaxata si normala (cand vine vorba de copii mai mari). Practic pozitia bebelusului mic e tip „broscuta” cu genunchii ridicati mai sus decat funduletul, iar spatele fiind curbat aproximativ in forma literei C. Pe masura ce creste copilasul, spatele se va indrepta, luand mai degraba forma literei J in pozitie relaxata, iar picioarele, desi tot cu genunchii mai sus decat funduletul, nu vor mai fi alfel de ridicati. Pentru ca genunchii sa fie ridicati in acea pozitie, este nevoie ca materialul marsupiului sa ajunga de la un genunchi la celalalt, astfel asigurand sustinerea acestora in pozitia naturala.

In ceea ce priveste forma marsupiului, atat pentru copii mai mici cat si pentru toddleri, e ideal ca acesta sa fie din materiale usoare, cu spatele neburetat sau fara intarituri care sa forteze spatele sa ia o anumita pozitie. Doar un material usor, moale si totusi rezistent, va putea sustine spatele oferindu-i in acelasi timp spatiul necesar asezarii acestuia in pozitie cat mai naturala, si apropiata de pozitia pe care o iau copiii cand sunt tinuti in brate.

Reglarea marsupiului și așezarea corectă a copilului în el

Primul pas este reglarea marsupiului pentru statură purtatorului. Pozitionarea corecta a centurii marsupiului trebuie sa fie paralela cu solul. Evitati plasarea ei la inaltimi diferite din fata spre spate. Daca purtarea bebelusului va genereaza disconfort, poate acesta este motivul.
Prin pozitionarea corecta va asigurati ca greutatea bebelusului va fi corect distribuita intre umeri si solduri. Centura trebuie sa fie fixa si bine stransa in jurul taliei, astfel incat sa nu se indoaie la pozitionarea copilasului in marsupiu. Inaltimea corecta asigura o proximitate ”close enough to kiss” – suficient de aproape pentru a fi pupat pe caput.

Ca regula generala, deschizatura de material a sezutului trebuie sa ofere suport de la un genunchi pana la celalalt genunchi al bebelusului, fara o supraextensie a picioruselor acestuia. Marsupiile ISARA cresc impreuna cu bebelusul, putin cate putin, il puteti regla exact atat cat trebuie. Inaltimea potrivita a panoului trebuie sa acopere spatele bebelusului si gatul acestuia, mai ales la bebelusii care nu au control asupra caputului.

In functie de nevoile bebelusului, panoul marsupiilor ISARA poate fi ajustat, redus sau crescut in inaltime, paralel sau asimetric. Cand este ridicat ofera suport pentru caputul bebelusului. Atunci cand acesta adoarme in marsupiu, panoul poate fi ridicat pentru mai mult suport sau liniste. Inaltimea corecta a panoului este pana la partea superioara a gatului. Pentru mai mult suport, in pliul format de inchiderea panoului in partea de sus, se poate adauga o bucata de material rulat. Pentru copilasii mai mari, care vor sa stea cu mainile afara din marsupiu, panoul poate fi coborat.

Purtăm copiii cu fața la lume sau nu?

Desi mult vehiculata, acceptata si chiar recomandata uneori, purtarea copilului cu fata spre lume nu e cea mai fericita varianta, in special pentru bebelusii mici. Nu doar ca nu se mai respecta pozitia ergonomica (cu piciorusele sustinute de la un genunchi la altul, si cu spatele relaxat), dar bebelusul va interactiona cu o multime de stimuli, care s-ar putea sa il nelinisteasca si fiind cu fata spre lume, nu va putea sa se aseze pe pieptul parintelui si sa caute protectia acestuia cand se simte suprasolicitat. Din fericire, exista alternative si ergonomice pentru un copil care este si curios dar care ar si vrea sa aiba la indemana varianta de a se alina pe corpul mamei in momentul in care prea multi stimuli externi l-ar speria: majoritatea marsupiilor ofera posibilitatea de a purta copilul pe sold, sau varianta de purtare pe spate – backcarry (de la cateva luni in sus, cand isi poate sustine foarte bine singur capusorul).

Noi, la ISARA, nu recomandam purtarea cu fata spre exterior a copilasului, in special pentru ca toate marsupiile ISARA ofera posibilitatea de purta copilul in fata, pe sold, sau pe spate, acestea fiind variantele mult mai de dorit.

Materiale și îngrijire

In ceea ce priveste materialele, la ISARA exista 2 categorii de materiale, ambele organice: bumbac simplu (canvas) sau wrap conversion (material de wrap tesut). Wrap-ul tesut are avantajul de a fi mai moale si de a se aseza mai bine, fiind recomandat in special in cazul nou nascutilor. Toate marsupiile ISARA sunt realizate din bumbac organic, certificate GOTS. Bumbacul nu este tratat cu pesticide, insecticide sau fertilizanti, iar in compozitia acestora nu se regasesc metale sau formaldehide, ceea ce le face sa fie sigure pentru bebelusi.

Din grijă pentru materiale, nu spalati marsupiul decat atunci cand este necesar. In caz de pete, curatati cu un sapun delicat, iar apoi lasati sa se usuce. Daca utilizati masina de spalat asigurati-va ca ati setat un program de rufe delicat, de maxim 30 grade celsius. Nu utilizati uscatorul! Nu utilizati balsam de rufe! Nu uscati prin expunere directa la soare! Asigurati-va ca scaiul si toate cataramele sunt inchise înainte de spalare.

Exista un marsupiu ISARA pentru fiecare parinte, indiferent de constitutie, varsta a bebelusului, preferinta sau buget. Descopera-le pe toate si afla care dintre ele iti sopteste cel mai indeaproape limbajul iubirii atunci cand iti simti bebelusul la piept.


Descarcă GRATUIT Ghidul părintelui informat pentru a citi cele mai importante informații pe care un părinte din România trebuie să le cunoască.

Un răspuns la „Cum recunoaștem un marsupiu ergonomic?”

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: