În pedagogia Montessori, copilul nu este antrenat să folosească olița, această deprindere este percepută ca un proces natural, la fel ca și mersul sau vorbitul. Treptat însă, îi sunt introduse în mediu elemente care să îi stârnească curiozitatea și să îl ajute să treacă de la scutec la oliță, trecerea fiind făcută doar atunci când acesta este pregătit, după vârsta de 1 an. Înainte de aceasta vârsta este important îi povestim copilului nostru în timp ce îi schimbăm scutecului de ce acesta este ud sau despre legătura dintre durerile de burtică și mersul la baie.
Printre principalele semnale care ne arată că este pregătit copilul să renunțe la scutec se numără:
- scutecul rămâne uscat pentru mai multe ore, poate chiar o noapte întreagă
- copilul se duce singur să își aleagă scutecul și chiar reușește să îl schimbe de multe ori
- poate să își dea jos singur pantalonii și scutecul
- este interesat să folosească toaletă și chiar reușește cu succes.
Se recomandă ca hainele pe care le poartă copilul să fie ușor de îmbrăcat/dezbrăcat, să nu fie body-uri cu capse, pantaloni cu nasturi sau orice altceva ce l-ar putea încurca și descuraja să folosească singur olița. La creșele Montessori, copiii sunt schimbați de scutec în timp ce stau în picioare, tocmai pentru a le încuraja independența, în cele din urmă reușind singuri să îl schimbe sau măcar să îl dea jos ușor.
Odată ce copilul este gata să renunțe la scutece, pentru a nu-l deruta și întoarce din drum, este bine să nu mai folosim deloc scutece, nici în mașină, nici la joacă afară sau în casă noaptea. Ca să deprindă mai bine obiceiul mersului la baie, putem să îi reamintim la 30-45min dacă dorește să folosească olița/reductorul. Nu folosim recompense ca la căței sau pedepse. Trebuie să fie un proces susținut de dorința lor.
De mare ajutor este olița portabilă Potette atunci când nu sunteți în apropierea unei toalete și copilul are nevoie să o folosească. Pungile de unică folosință de la Potette se montează direct pe oliță, sunt biodegradabile și rețin până la 150ml de lichid.
Mânerele pungilor se atașează pe picioarele oliței, iar dupa folosire se leagă pentru a fi aruncate. Sunt parfumate discret pentru a acoperi mirosurile neplăcute. În plus baza absorbantă are imprimată cerneală magică care își schimbă culoarea în contact cu lichidul! Folosirea parcurilor sau a parcărilor pe post de toaletă pentru cei mici nu face parte din pedagogia Montessori și nu ar trebui să facă parte din nicio altă pedagogie!
Importanța unui spațiu dedicat oliței
Exact așa cum cei mici au un spațiu special dedicat pentru joacă sau pentru lectură, așa au nevoie și de un spațiu pentru oliță, de preferat să fie amplasat în baie. Fie că folosim reductorul direct pe toaletă alături de un scaun înălțător, fie că amenajăm un spațiu special, este important să le asigurăm celor mici următoarele:
- hârtie igienică
- șervețele umede
- scutece/chiloței de antrenament
- câteva cărticele preferate
Ursulețul trebuie să facă pipi este povestea unui ursuleț care nu are unde să facă pipi, așa că face pe el, se rușinează, dar restul animalelor îl liniștesc și îi spun că la fel au pățit și ele. Este important să nu speriem copilul și să îl încurajăm să folosească olița, accidentele sunt normale și i se pot întâmplă oricui. Mai multe cărți abordează această temă, unele chiar cu personaje umane: Connie și olița, Mă spal pe dinți, folosesc olița și Why do we need a potty?
Pentru a face mai distractiv mersul la baie, putem pe lângă cărți să folosim și diverse jucarii care se atașează pe perete. Eu am ales aceste rotițe pe care le tot învârte și le mută de colo colo. În plus ne ajută să exersăm culorile, folosind orice experiență avem la îndemână pentru a încuraja învățatul prin joacă.
Indiferent dacă urmați metodologia Montessori sau alta, nu uitați să protejați saltelele cu protecții impermeabile, scaunele de mașină cu huse omologate de la același producător, și nu în ultimul rând să vă protejați pe voi dacă sunteți părinți de băieți!
Potette Premium are o protecție ridicată în partea din față, tocmai pentru a preveni stropirea și mânere laterale pentru o mai bună stabilitate a copilului atunci când stă pe oliță. Un mic detaliu care face toată diferența!
Sper să vă fie de folos articolul, să îi lăsați pe copii să se dezvolte în ritmul lor și nu după standarde care erau valabile acum 30 de ani. Cu cât aceștia sunt mai implicați și inițiază ei acest proces, cu atât mai rapid vor renunța la scutec.
Inspirație: montikids.com, mother.ly
Descarcă GRATUIT Ghidul părintelui informat pentru a citi cele mai importante informații pe care un părinte din România trebuie să le cunoască.
Lasă un răspuns