Mituri si sfaturi despre vaccinare

Daca urmariti de la inceput blogul, probabil ati observat deja ca sunt pro vaccinare si promovez cele mai recente recomandari legate de sanatatea bebelusilor si a mamelor. Medicina a evoluat foarte mult in ultimele decenii, asa ca e bine sa fim la curent cu cele mai noi vaccinuri si sa lasam la o parte miturile legate de acestea.

Inainte sa o cunosc pe doamna doctor Moldoveanu Madalina stiam ca exista vaccinurile din grila nationala de vaccinare, dar aparent nu ma informasem suficient de bine. Cand a venit pentru vizita la domiciliu dupa ce am ajuns acasa cu bebe si mi-a explicat atat de multe lucruri legate de schema nationala de vaccinare, vaccinurile optionale si varsta optima de administrare am stiut ca am ales un medic dedicat si extrem de bine informat, de care va doresc si voua sa aveti parte.

In continuarea articolului doamna doctor ne raspunde la cateva intrebari care sunt puse foarte des pe grupurile de parinti. Dr. Moldoveanu Luiza Madalina este medic specialist in medicina de familie, doctor in stiinte medicale, avand competenta in homeopatie.

De ce este important sa facem vaccinurile doar la cabinetul medicului?

Conform legii ( articolul 5 punctul 2) vaccinările obligatorii se efectuează numai în unitățile sanitare, acolo unde personalul medical poate interveni in cazul unei reactii anafilactice.

De asemenea vaccinul se administreaza doar in urma unui consult, pentru a vedea daca exista contraindicatii. Un alt factor important este pastrarea istoricului de vaccinare atata la cabinet, cat si in carnetul de vaccinari al copilului. Nu uitati sa il luati cu voi la fiecare vaccinare, chiar si din grila optionala, pentru a fi trecute numarul de doze, data administarii si lotul din care vaccinul face parte.

Lista completă cu vaccinurile gratuite cât și cu cele opționale o găsiți în Ghidul părintelui informat, disponibil gratuit pe blog.

ghidul parintelui informat

Cand nu este indicat sa fie administrat un vaccin?

Contraindicatiile pentru fiecare vaccin le gasim in prospectul acestuia.

Vaccinarea este contraindicata in cazul in care exista in antecedente o reacţie anafilactică în urma administrării unei doze de vaccin similar sau administrarii uneia dintre componentele vaccinului (neomicină, streptomicină, etc, care pot fi prezente în anumite vaccinuri). Mai exista contraindicatii, in ceea ce priveste vaccinurile cu virusi vii atenuati, la gravide sau persoanele imunodeprimate. Va recomand sa cititi urmatorul articol despre contraindicatii reale si false de vaccinare.

Tusea sau secretiile nazale NU reprezinta contraindicatii, doar atunci cand este prezenta o boala infecto-contagioasa in faza moderat-severa, iar in cazul afectiunilor acute cu (sau fara) febra medicul poate alege amanarea vaccinarii pentru ca simptomele noi aparute sau agravarea celor existente sa nu fie atribuite vaccinului.

O mentiune speciala: copiii cu alergie la ou pot fi vaccinati ROR (impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei).

Putem administra mai mult vaccinuri simultan? Multă lume combina vaccinurile din grila nationala cu cele optionale. Care sunt restricțiile?

Putem administra mai multe vaccinuri simultan, de multe ori parintii chiar aleg acest lucru pentru a nu face mai multe vizite la cabinetul medical. Singura restrictie de asociere este ca, daca nu se fac in aceeasi sedinta 2 vaccinuri vii atenuate, atunci trebuiesc facute la o distanta de minim 28 de zile.

O temere frecventa este aceea de a nu aparea complicatii in cazul in care sunt administrate mai multe vaccinuri copilului. Ca sa il citez pe dr. Craiu Mihai: „Capacitatea sistemului imun uman de a prelucra diferite antigene este cu mult mai mare decat este perceputa in mod profan. Vulgarizand lucrurile, va aflati in situatia de a va fi frica de umplerea unui hard extern de 1 tera daca doriti sa copiati pe el 4 filme.” Va recomand sa parcurgeti acest articol de pe grupul de vaccinare despre cum functioneaza sistemul imunitar si cum interactioneaza cu vaccinurile.

Este sau nu indicat sa facem baie dupa vaccin?

Viata continua si dupa vaccin, ba chiar este indicata respectarea rutinei. O atentie speciala insa trebuie sa acordam igienei in urma administrarii vaccinului contra infectiei cu rotavirus (RotaTeq/Rotarix), in cazul careia conform prospectului excreţia virusului din vaccin în materiile fecale atinge o valoare maximă în jur de ziua 7.

Ca de obicei, aveţi grijă să vă spălaţi bine pe mâini după ce schimbaţi scutecele murdare.

Copilul este contagios dupa vaccinare, avem voie sa il scoatem afara?

Iesitul afara dupa vaccin nu este interzis, copilul nefiind contagios. Se mentin recomandarile generale, copilul sa petreaca cat mai mult timp in aer liber si nu in spatii aglomerate sau inchise.

Dupa vaccinare copilul dumneavoastra va incepe sa fie protejat impotriva tulpinilor continute în vaccin, in medie, după 2 până la 3 săptămâni. In functie de tipul de vaccin poate fi nevoie de 1, 2 sau mai multe doze de rapel. Rapelul are rolul de a consolida raspunsul imun in cazul unui contact cu agentul patogen cuprins in vaccin.

Sfaturi generale:

  • Nu se administreaza Paracetamol preventiv sau alte medicamente pentru febra inainte de vaccinare deoarece acestea scad din raspunsul imun la vaccin – se citeste prospectul unde nu este specificat asa ceva.
  • In caz de febra dupa vaccinare se aplica comprese fara otet/spirt, doar cu apa la temp camerei si antitermice prescrise pentru varsta si greutatea corespunzătoare a copilului daca temperatura depaseste 38.5 C.
  • Umflarea locului vaccinarii – nu se maseaza zona, nu se aplica creme, doar comprese cu apa care nu trebuie sa fie rece (pe acelasi principiu nu se aplica nici gheata, deoarece putem produce arsuri pe pielea sensibila a bebelusului).
  • Pentru ameliorarea durerii in timpul vaccinarii putem administra creme/plasturi care anesteziaza pielea.

Daca doriti sa faceti parte din cea mai mare comunitate pro vaccinare din Romania alaturi de mii de parinti informati, va recomand sa va alaturati grupului Vaccinuri și Vaccinare – clarificări și sprijin pentru părinți.

Sanatatea multa,
Madalina H.


Descarcă GRATUIT Ghidul părintelui informat pentru a citi cele mai importante informații pe care un părinte din România trebuie să le cunoască.

%d blogeri au apreciat: