Internetul, aceasta miunune care există în viețile noastre ca să ne ajute să ținem legătura cu cei dragi, să ne amuzam și chiar diagnosticăm?! STOP! Să delimitam virtualul de real și să cernem mai atent toate informațiile ce le găsim online.
Cel mai des întâlnit exemplul și de altfel cel mai periculos este diagnosticarea copiilor(în special a nou-născuțiilor) pe grupurile de Facebook. La o primă analiză îmi vin în minte câteva motive pentru care o asemenea practică se întâmplă destul de des:
- Nu există spitale în apropierea casei și e greu pentru părinți să ajungă cu copilul la medic. Totuși în acest caz soluția nu este să postăm rapid o poză cu copilul pe internet doar ca să primim sfaturi 99.99% greșite. Sunăm ori medicul de familie, ori un alt medic de la serviciile de pediatrie disponibile Non-Stop și gratuit de la Alopedi/Peditel. În cel mai bun caz ascultăm sfaturile primite la telefon până ajungem la medic. Bineînteles ca sunăm la 112 dacă viața copilului este pusă în pericol.
- Părinții nu au făcut o obișnuință din a apela la medici, așa că speră să găsească situații asemănătoare pe internet și să administreze diferite tratamente acasă. Pe lângă faptul ca un tratament trebuie stabilit doar în urma unui consult medical în funcție de istoricul, vârsta și greutatea copilului, o asemenea practică va diminua șansele ca în viitor copilul să devină un adult responsabil care să apeleze cu încredere la sistemul medical.
- Experientele medicale neplăcute sau diagnosticele greșite primite în trecut nu trebuie să ne descurajeze să mai apelăm la medici. Și medicii sunt oameni și pot greși, de aceea este bine să cerem mai multe păreri înainte de a începe un tratament sau o procedură medicală mai complexă(este dreptul legal al pacientului să ceară o a doua opinie). Pentru a face vizitele medicale cât mai plăcute pentru cei mici putem face jocuri de rol cu păpușile înainte pentru a nu-i lua pe neașteptate consultul. De asemenea există soluții și pentru frica de ace, am scris un articol special despre cum putem ameliora durerile cauzate de înțepături.
Cred că cel mai bun lucru de făcut atunci când întâlnim astfel de postari pe rețelele de socializare este să îndeamnăm părinții să ducă copilul la medic, însă fără a oferi indicații de medicamente, chiar dacă au funcționat în cazul nostru. Probabil acest fenomen nu va disparea de tot, dar își va diminua rata de incidență dacă vom renunța și noi să mai oferim sfaturi medicale fără sa avem vreo specializare în acest domeniu.
Lasă un răspuns