Prin natura profesiei mele sunt obișnuită să ma autoevaluez periodic, să găsesc arii care se mai pot dezvolta și să sumarizez ce am învățat. Încă nu îmi vine să cred că a trecut un an de când am pornit pe acest drum, un an de când eram proaspătă mămică în al patrulea trimestru de sarcină, un an de când am scris prima postare catre tine, dragă mamă care ma citești acum.
Cea mai de preț lecție învățată în primul an de blogging a fost renunțarea la autocritica. La început pierdeam prea mult timp până să fiu mulțumită de un articol sau infografic. De videouri nici nu mai zic câte duble filmam până să nu am nicio greșeală de exprimare sau un out of focus. Mi-am dat seama că ceea ce conteaza este mesajul transmis, că lumea poate nici nu bagă în seama o mică bâlbâială sau o greșeală gramaticală.
După această revelație am început să nu mai am emoții atunci când filmez pentru un proiect și așa am reușit să îmi exprim ideile mai rapid si eficient, reusind chiar să vorbesc la fel de natural ca și când aș fi față în față cu o persoană. Cu siguranță a fost de ajutor și exercițiul de scris al articolelor. Îmi place să îmi fac un plan mental înainte să încep un proiect ca să am o structura precisa de la care să dezvolt ideile. De multe ori articolele stau în stadiul de draft chiar și săptămâni întregi sau luni și revin la ele când prind puțin timp liber.
Inspirația vine din senin, de multe ori în timp ce fac doar o muncă fizică care îi dă o pauză binemeritată mintii mele mereu ocupate. Unul dintre cele mai recente articole a fost scris în timp ce amestecam în dulceață și nu are absolut nimic în comun cu gătitul! La fel se întâmplă și cu pozele făcute produselor pe care le recomand și care prind viață atunci când văd un obiect care ar putea să le pună în evidență. Într-o altă viață cred că am lucrat în domeniul publicitar dacă e să mă iau după placerea de a crea mici povesti în jurul produselor prezentate.
Chiar dacă la început a durat puțin până să îmi dau seama ce conținut să postez online, nu am reușit să restrâng mult categoriile și să ma opresc doar la una. Așa a ajuns personalitatea mea să fie reflectată în postarile serioase de pe blog, în cele sarcastice de pe Facebook și în cele amuzante de pe Instagram și stories. Pe Youtube postez rar, doar ca suport video pentru unele articole.
A fost o întâmplare fericită să descopăr un vidoclip pe Tik Tok cu un bebeluș care spunea MAMA în somn. M-a topit pur și simplu așa că nu puteam să nu îl postez. A devenit în scurt timp cea mai populară postare a mea, ajungând la peste 6 milioane de oameni din întreaga lume. În comparație cu cea mai distribuită campanie despre siguranța auto care a ajuns la 200.000 oameni din țară și la care am muncit mult timp colectand informații si feedback de pe grupul de Rear-facing prelungit România. Dacă ar deveni la fel de virale și informațiile importante, that would be great!
Din același registru de surprize plăcute trebuie să mentionez campania #mamecareneinspira prin care am prezentat poveștile a zeci de mame care și-au schimbat radical cariera după ce au născut. Câteva minute de editat poze și texte am reușit să le transform în zile senine pentru persoane pe care le cunosc doar vitual și pe care probabil că nu le voi vedea niciodată, însă bucuria lor va rămâne mereu cu mine. Da, îmi place să fac lumea fericită, chiar și persoanele pe care nu le cunosc, în speranța că vor transmite mai departe starea de bine și se va propaga ca o undă.
Bineînțeles că nu toată lumea e fericită sau are intenții bune în mediul online. Și pentru că de multe ori ceea ce afirmă o persoană spune mai multe despre ea decât despre tine sau situația discutată, am învățat să nu mai pun la suflet toate comentariile. Vor exista mereu persoane cu care nu rezonez sau care refuză să accepte unele adevăruri și să pună la pământ decenii întregi de progres în sănătate sau educație. Dacă informatiile transmise de la specialiști despre siguranța și sănătatea copiilor reușesc să ajute oameni, să schimbe mentalități și de ce nu să salveze vieți atunci proiectul DragaMama și-a indeplinit misiunea.
Printre misiunile Draga Mama îndeplinite în primul an a fost aceea de a face cunoscute cât mai multor părinți comunitațile online unde aceștia pot găsi recomandări ale specialiștilor cu privire la siguranța, sănătatea și educația copiilor. Am menționat în acest articol grupurile de Facebook care m-au ajutat cel mai mult de când sunt mama. Nici nu credeam că sunt atat de mulți părinți care își dedică puținul lor timp liber pentru binele altora, trebuie doar să știi unde să îi cauți.
Dacă ar fi să o iau de la capăt aș fi început mai repede proiectul, chiar din sarcină pentru a documenta mai multe informații pe care le-am adunat de-a lungul celor noua luni și bineînțeles multe dintre ele deja le-am și uitat. Poate voi avea totuși ocazia să revin asupra lor într-o zi. 😊
Ah, era să uit. Nu doar că am facut pe jurnalista și am luat interviuri, ba chiar am acordat unul care descrie perfect proiectul meu de suflet! ❤️
Lasă un răspuns