Centura de siguranță în sarcină

Atunci când ești însărcinată, oriunde călătorești ești însoțită mereu de cel mai scump pasager, așa că este important să îl protejezi cât mai bine. Centura de siguranță a mașinii, purtată de către mamă, reprezintă primul scaun auto al copilului. Pe piață există multe modele de deviatoare de centură, însă nu sunt suficient testate și pot face mai mult rău, decât bine, în cazul unui impact.

Ce prevede legislația rutieră referitor la purtarea centurii în sarcină? Conform Codului rutier (OUG nr. 195/2002), șoferul și pasagerii unui autoturism sunt obligați să poarte centura de siguranță, în caz contrar riscă să primească o amendă și, după caz, două puncte de penalizare (în cazul șoferului). Femeile în stare vizibilă de graviditate sunt exceptate de la regulă, în baza regulamentul de aplicare a Codului rutier (HG nr. 1391/2006). Totuși, folosirea centurii de siguranță în sarcină este extrem de importantă, în special în timpul condusului, iar respectând anumite reguli, senzațiile de disconfort pot fi evitate.

Indiferent de scaunul din mașină ocupat de către gravidă, centura în trei puncte trebuie poziționată astfel: o latură să treacă peste șolduri, fără a ajunge însă pe burtă, iar cealaltă latură a centurii trebuie poziționată pornind de la nivelul umărului să treacă diagonal peste pieptul tău, printre sâni și apoi peste lateralul burții. Hainele trebuie și ele atent alese, fiindcă cele groase îi permit centurii să alunece peste burtă, adică exact ceea ce încercăm să evităm. În cazul unui impact, o centură poziționată corect va distribui șocul către oasele șoldului, și nu de către făt.

Atunci când vine vorba de condus mașina, se aplică un set suplimentar de reguli. Este foarte important ca volanul să fie orientat în sus, dacă acesta este reglabil, pentru a direcționa deschidere airbagului spre piept, și nu spre burtă, în cazul unui accident. Din același motiv, distanța dintre scaun și volan este indicat să fie cât de mare posibil (de cel puțin 25 de centimetri), dar în același timp să vă permită totuși să ajungeți în mod confortabil la pedale. Înclinația scaunului joacă și ea un rol important, poziția recomandă fiind cea verticală, pentru a nu expune prea mult zona burții și a permite centurii să se culiseze peste ea în timpul mersului.

Descoperă Cântecul din inima ta – un poem ilustrat despre sarcină și naștere

Pe cât posibil, se recomandă evitarea drumurilor lungi pe perioada sarcinii, în special în ultimul trimestru. Dacă acest lucru nu este fezabil, încercați să vă hidratați corespunzător, pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge și umflarea mâinilor sau a picioarelor. Faceți pauze dese, la cel puțin două ore, și plimbați-vă timp de câteva minute.

În cazul unui accident de mașină, chiar dacă se întâmplă atunci când purtați centura de siguranță și nu simțiți niciun disconfort în urma impactului, luați legatura cu medicul care vă urmărește sarcina sau prezentați-vă la cel mai apropiat spital la camera de gardă pentru a vă asigura că atât dumneavoastră, cât și fătul, sunteți sănătoși.

Surse: thecarseatlady.com


Descarcă GRATUIT Ghidul părintelui informat pentru a citi cele mai importante informații pe care un părinte din România trebuie să le cunoască.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *