,

Rear-facing prelungit România

Astăzi vă prezintă povestea a trei mame, care deși sunt departe de România, au în continuare grijă de copiii ei. Vom afla cum a prins viață proiectul coordonat de Ana Iordan, Maria Pacoste Ionescu și Adelina Hagtvet Rem, care promovează siguranța auto și purtarea copiilor cu spatele la sensul de mers cât mai mult posibil.

Ca și mulți părinți care nu au descoperit încă beneficiile rear-facingului prelungit, trăiam cu impresia că trebuie să transport copilul cu scoica auto până la împlinirea vârstei de doi ani și apoi să trec la scaun front-facing. La urma urmei asta vedeam peste tot, inclusiv în filme, de ce mi-aș fi făcut probleme în legătură cu asta? Momentul în care am intrat pe grupul de Facebook Rear-facing prelungit România, o nouă lume s-a deschis pentru mine. Mulțumită experienței administratoarelor grupului, care au transmis cele mai bune practici legate de siguranța auto a copiilor după modelul țărilor în care trăiesc, am aflat că recomandarea de a purta copii cu spatele la sensul de mers este de până la minim 2 ani, ideal până la 4-5 ani , așa cum e regula în țările nodice și nu excepția. Un sumar al beneficiilor RF prelungit îl găsiți în campania Siguranța lui este responsabilitatea ta, pe grupul Rear-facing prelungit România și pe blogul grupului.

Grupul Rear-facing prelungit România a fost înființat în anul 2014 de către Sandra Creța, căreia i s-au alăturat Ana Iordan, Maria și Adelina. În prezent, numără peste 37.000 de membrii, însă numărul de părinți și mai ales de copii, pe care i-a ajutat în mod indirect, este considerabil mai mare. Aflăm povestea lui chiar de la mamele care își găsesc timp liber pentru a-l administra și a ne informa asupra celor mai recente recomandări în materie de siguranța auto a copiilor.

„Locuiesc în Grecia de 12 ani, iar acum 8-9 ani când am avut nevoie de scaun auto pentru copilul meu, îmi aduc aminte că l-am comandat direct din Suedia. Am ajuns la informații despre siguranța oferită de scaunele RF de pe grupuri și pagini din SUA. Căutând și în Europa, am găsit informații pe siteurile din Suedia și de atunci am devenit adepta scaunelor RF.

Grupul a fost creat inițial de către Sandra, însă l-am preluat în totalitate atunci când s-a retras. Am învățat căutând singură informații și scormonind prin grupuri, legislații, ADAC și testare Plus. Pe parcurs grupul a crescut și eram singură, așa că am vorbit cu Maria. O știam de pe grupul de Babywearing și era activa în grupul de RF. Știind că este medic, m-am gândit că ajutorul ei pe partea de traumatisme și dezvoltare a copilului vor fi de un real folos grupului. Am zis ca sigur va fi o alegere buna, ceea ce a și fost mult peste așteptări!

Adelina s-a alăturat și ea după ce am văzut cât de activă era pe grup. Și cred ca am făcut trio-ul perfect așa. Experiența ei din Norvegia s-a văzut imediat din interacțiunea de pe grup. Am văzut educația care o avea deja pe partea de siguranță auto, ne-a povestit ulterior ce informații i s-au oferit în maternitate, apoi mai târziu când a făcut școala de șoferi. La fel am considerat ca este mai mult decât entuziasmul de a discuta despre un subiect comun.

În 2016 am creat și blogul Copii la Bord pentru a transmite informatiile valoroase și părinților care nu folosesc social media. Informații în limba română despre siguranța oferită de scaunele utilizate cu spatele la sensul de mers nu existau prea multe atunci. Mai ales dincolo de categoria scoicii, foarte puține spre deloc. Acum însă găsești destule încât să te facă să te duci să cauți și mai mult.

Grupul necesită o muncă continuă de documentare, de a fi la curent cu noutățile, de a fi la curent cu legislațiile, de a răspunde aceleași întrebări de sute de ori, răbdare, răbdare și iarăși răbdare. Munca noastră este oferită gratuit pe grup. Nu avem sponsorizări, nu avem comisioane, nu avem beneficii materiel de la nimeni. Singura noastră satisfacție este ca sunt atâția copii care merg în siguranță în mașină, că am adus în atenția atâtor părinți siguranță oferită de scaunele utilizate cu spatele la sensul de mers.

Scopul nostru este de a aduce informația la părinți. Informația corectă, nealterată de target-uri în vânzări. De a le arăta că nu este bau-bau RF-ul și că, din informațiile oferite de specialiști, este calea cea mai sigură de a transporta copiii în mașină.”

Maria este de profesie de medic și mamă a trei prunci nazdravani. Consideră că atunci când vine vorba despre siguranța noastră și a copiiilor noștri, prevenția este cea mai importantă.  

„În urmă cu 5 ani m-am alăturat proiectului Rear-facing prelungit Romania condus de Ana Iordan, din dorinta de a ajuta părinții să conștientizeze riscurile la care sunt expuși copiii atunci când călătoresc cu mașina și să aleagă scaunul potrivit.

Munca de cercetare și informare este continuă tocmai pentru a veni în întâmpinarea părinților cu cele mai noi informații și date.

Preventia este importantă în medicină și stă și la baza a ceea ce facem în acest proiect. Prin alegerea scaunului auto potrivit și instalarea lui corectă prevenim apariția leziunilor grave într-un accident auto.

Îmi doresc ca informațiile oferite de noi să ajungă la cât mai mulți părinți și copiii lor să călătorească în siguranță.”

Adelina trăiește de 10 ani în Norvegia, acolo unde siguranța auto a copiilor este practicată cu strictețe, fiind de altfel una dintre țările cu cele mai puține accidente auto fatale. Din dorința de a afla cât mai multe despre rear-facing, a ajuns să descopere grupul de Facebook în care urma să devină administrator.

„Încă din prima sarcină căutam scaune auto și găsisem unul exclusiv rear-facing. Pe atunci Facebook nu avea atâta impact, dar am întrebat totuși pe un grup de mămici ce părere au despre respectivul scaun. Am primit doar păreri contra, însă tot îmi rămăsese gândul la el și la recomandările pe care ulterior le primisem la spital. Așa ca l-am cumpărat și între timp au mai venit și doua fetițe gemene.

A urmat un concediu în care aveam nevoie de scaune pentru că urma să zburam, așa că am întrebat pe un alt grup general de mămici dacă găsesc un scaun rear-facing mic, să îl pot căra ușor la avion. Atunci, una dintre mămici mi-a recomandat grupul Rear facing prelungit România.
Așa am ajuns să le cunosc pe Ana și Maria și am simțit că în sfârșit cineva mă înțelege.
Apoi, fiind un membru activ pe grup, am primit un mesaj care mi-a încălzit sufletul, fetele doreau sa știe dacă as fi interesată să administrez grupul alături de ele!

De ce îmi face plăcere și de explic cu drag fiecărui părinte dornic măcar sa asculte de înseamnă rear-facing prelungit?
Pentru ca părinții romani și în special mamele nu primesc suficiente informații corecte și documentate. Dacă o viitoare mămica are nevoie de ajutor trebuie să se descurce singura, dacă merge într-un magazin, rar i se oferă informația corectă, produsul pentru target este împins în față. Din magazinele pentru bebeluși/copii va ieși cu un scaun scump, dar nu neapărat și sigur, iar din farmacie va ieși cu lapte praf și tetine în locul produselor pentru îngrijirea sânilor în timpul alăptării. Este o practică des întâlnită, al cărei singur scop este obținerea profitului, și nu informarea corectă a părinților.”


Părinții și persoanele care au în grija copii trebuie educați în privința importanței siguranței auto a acestora. Trebuie sa înțeleagă de ce unele scaune sunt bune și altele nu. De ce cu spatele la sensul de mers este mai sigur decât cu fața la sensul de mers. Din supermarket nu îți explica nimeni, din magazine destinate produselor pentru copii ai ceva șanse, din magazinele specializate pe scaune auto, care au început sa apară în ultimii ani, aflii ceva mai mult, dar tot nu este suficient, sau cel puțin în viziunea mea nu este suficient. 

Pentru noi este greu sa începem campanii de informare pentru că nu suntem fizic în țara, și nici nu cred ca vreuna din noi s-ar întoarce curând. Și nu poți sa te implici doar online, este doar o bulă mică online-ul, realitatea de pe străzi fiind cu totul alta. Dar consider că dacă cineva își permite mașina cu toate costurile ei, atunci nu are voie să se plângă că nu are bani de scaun auto pentru copil. De aceea apreciez când se încearcă sa se facă ceva în direcția asta, dar nu apreciez când se folosesc de munca noastră și își asumă credite. De asta pe grup am și luat decizia anul trecut cu fetele să nu mai permitem magazine/angajați din magazine pe grup. Sunt prezenți cred că toți importatorii de mărci RF din România și ne-au ajutat și susținut la orice problema am avut, și cred ca asta spune multe despre direcția grupului și dorința de a-l păstra curat pe nișa asta despre RF.

Nu știm unde ne va duce viața și ce planuri are Dumnezeu cu noi, dar cred că dacă m-aș întoarce în România, sigur acest proiect online as încerca să îl aduc și offline.


Descarcă GRATUIT Ghidul părintelui informat pentru a citi cele mai importante informații pe care un părinte din România trebuie să le cunoască.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: