Dacă pe vremea noastră printre activitățile fizice extrașcolare se numărau karate, balet sau dansuri, copiii noștri au acum posibilitatea să experimenteze practici noi, precum yoga. Schimbarea a venit de la părinții care au descoperit și s-au redescoperit prin yoga.
Yoga nu este un sport sau o religie, ca să se potrivească cuiva sau nu, după cum ne spune Carmen Chirea, instructor de Yoga, ci mai degrabă este o practică de viață, în care nu mai ești tu împotriva celorlalți, așa că nu îi mai vezi pe cei din jur într-un mod competitiv, ci cu compasiune și respect.
Copiii înțeleg prin yoga că în viață este important să te compari doar cu tine însuți, ca să încerci să devi o versiune mai bună a ta în fiecare zi, în loc să te compari cu ceilalți.
Ce înseamnă yoga pentru copii?
Copiii sunt yoghini înnăscuți. Dacă suntem atenți la bebelușii care încep să meargă de-a bușilea, o să-i vedem foarte des în postura câinelui cu fața în jos sau cu fața în sus. Ei respiră corect, sunt conectați la emoțiile lor, yoga vine în viața lor natural.
Eu când eram copil nu aveam in vocabular noțiunea de stres sau tristețe. Acum predând yoga la grădinițe, într-o zi a venit o fetița sa îmi spună că este stresată cu temele și se simte tristă. Cu parere de rău observ ca nu avem în școli sau grădinițe dascăli care să ne învețe să fim fericiți. Nu știm cum sa trecem de fricțiunile vieții fără sa ieșim sifonați.
Yoga pentru copii este ca o joacă. Facem exerciții de respirație (respirația dragonului sau a albinuței), umflam baloane imaginare și apoi ne transformăm în vântul năprasnic de pe vârfurile de munți. Devenim ușori ca fulgii de nea, aparent identici, dar totuși unici.
Surprinzător pentru majoritatea adulților este faptul că relaxarea este partea preferată a copiilor, chiar dacă în mare parte a zilei sunt extrem de energici. Întinși pe saltea, cu ochii închiși și atenți la respiratie, facem împreună călătorii pe tărâmul imaginației, prin culorile magice ale curcubeului, deasupra mărilor.
Carmen a călătorit timp de 13 ani prin toată lumea, din exotica Brazilie până în Ubud la plantațiile de orez. A încercat să asimileze cât mai multe culturi și tradiții și s-a îndrăgostit ireversibil de conceptul de spiritualitate in India, de cultura estica, de bunătatea și simplitatea acestor oameni.
S-a întors în București, unde a început timid să colaboreze cu studiouri și grădinițe pentru a preda yoga și a le insufla celor mici dragostea ei pentru India si pentru est, pentru simplitate si pentru Yoga.
Acum avem nevoie de yoga mai mult ca niciodată, poate de aceea și este această explozie de instructori și studio-uri de yoga, pentru că omul modern este aproape total deconectat de el însuși.
Mai multe detalii despre clasele de yoga organizate de Carmen găsit pe pagina ei de Facebook – Yoga cu pitici.
Descarcă GRATUIT Ghidul părintelui informat pentru a citi cele mai importante informații pe care un părinte din România trebuie să le cunoască.
Lasă un răspuns