Reîntoarcerea la serviciu din maternitate

Lucrez în domniul IT încă din facultate, iar după 1 an și 10 luni de CCC m-am întors la același job, însă nu și la același proiect. În IT se schimbă cu o viteză uimitoare lucrurile, în acești aproape 2 ani deja se folosea inclusiv alt limbaj de programare în departamentul meu, deci aveam în fața mea și mai multe provocări decât mă așteptam.

Acum a trecut deja un an de la reîntoarcere, așa că m-am gândit să vă împărtășesc experiența mea ca să vă încurajez, dragi mame. Știu că e o schimbare majoră care vă scoate din rutină, știu că e posibil să coincidă și cu plecarea copiilor la creșă, dar toată lumea are de câștigat din experiența asta.

Să începem cu copiii, bineînțeles. Știind că urmează să mă reîntorc la muncă, l-am înscris pe Eduard la creșă încă de la 1 an si 5 luni. De ce așa repede? Pentru că acomodarea treptată a durat aproape o lună (până să rămână la program lung cu somn), dar mai ales pentru că au început și răcelile dese, exact așa cum am anticipat. În plus, îmi era suficient stresul că merge el la creșă fără mine, nu mai aveam nevoie și de stresul de a reîncepe munca. Din fericire, am avut parte de o educatoare care mi-a calmat toate temerile, mi-a povestit cum doarme singur la prânz chiar dacă e alăptat (înțărcatul nu este cerut pentru înscrierea la creșă!), cum se joacă cu ceilalți copii, dar mai ales că are parte de experiențe pe care eu nu puteam să i le ofer, așa că e benefic pentru dezvoltarea lui să petreacă timp și cu alte persoane în afară de mine. De la fiecare avem câte ceva de învățat.

Profitând de faptul că era deja la creșă, am început să fac o recapitulare pentru job, mai exact să recitesc tot ce ținea de domeniul meu de programare. Lucrez într-o lume a bărbaților, încă nu e chiar 50-50 procentul de femei-bărbați, așa că trebuia să fiu la curent cu toate, să nu se simtă că am lipsit doi ani. Probabil IT-ul nu e singurul domeniu în care femeile sunt in inferioritate numerică și totodată suferă de complexe de inferioritate. Cândva sper că se va schimba și asta. Cu tot stresul meu de a reîncepe să codez după o pauză atât de lungă, am avut norocul să nimeresc pe un proiect ce avea un Team Lead extrem de implicat, care mi-a indicat din ce surse să învăț și cum să mă pun la curent cu toate. Zis și făcut!

Totuși, mă simțeam iar ca ieșită de pe bancile facultății. Îmi reaminteam câte ceva, dar informațiile reveneau în valuri. Primele două luni am lucrat doar 6 ore pe zi. La nivel național, salariata care încă alăptează copilul și se întoarce la muncă înainte ca acesta să împlinească un an, are dreptul să lucreze 6 ore, dar să fie plătită 8. Pauzele de alaptare sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului. Există posibilitatea ca și angajatorul vostru să extindă perioada de la 1 an la 2, așa cum a fost cazul meu, trebuie doar să întrebați. În plus, ca să mai economisesc timp, am lucrat de acasă și încă lucrez așa. Foarte puține persoane merg fizic la birou, ba chiar s-a relocat firma în alt sediu mai mic, unde se poate merge doar pe bază de rezervare. Efectele pandemiei…

În vară, am avut ocazia să lucrez pe un proiect care trebuia făcut de la zero, deja mă simțeam pregătită pentru că reușisem în câteva luni să îmi amintesc destul de multe și cât de cât să recuperez ce pierdusem în 2 ani de pauză. Momentul culminant a fost atunci când s-a eliberat un loc pe proiectul de pe care plecasem în maternal, și chiar dacă nu mai erau mulți dintre foștii colegi, tot am reușit să mă simt mai confortabil, să am un sentiment de comfort psihic. La scurt timp după, s-a ivit ocazia să trec de la programator la Business Analyst, exact rolul pe care mi-l doream foarte mult. Lucrez cu aceeasi echipă, însă acum nu mai codez, doar pregătesc taskurile tehnice și noile features din proiect. Anii de development din spate îmi sunt foarte utili, pentru că îmi oferă o perspectivă tehnică, dar și experiența muncii în echipe așa mari și distribuite.

Programul e mult mai încărcat acum, am foarte multe ședințe zilnic, unele zile arată așa, cu jucării pe lângă mine și Edi aducând tot mai multe. Dar la un lucru știu că sunt mamele foarte bune, și anume la multitasking. S-a întâmplat chiar să și alăptez de câteva ori, noroc că sunt fără video ședințele. Zilele libere nu sunt niciodată suficiente la cât de des se îmbolnăvește un copil mic în colectivitate, asta dacă nu mai pui la socoteală și vacanțele din timpul anului, dar ne adaptăm și lucrăm și așa. Nu vor fi mici pentru totdeauna.

Unde voiam totuși să ajung cu articolul, și anume la concluzia că fără oamenii potriviți în jurul tău, care să creadă în tine și să fie dispuși să te încurajeze să îți îndeplinești visul, nu vei ajunge prea departe în nicio companie și nici în viață. Fără Team Leaderi care să mă îndrume sau un Career Counselor care să creadă în mine și în visul meu, urmărind tot parcursul meu în firma unde lucrez acum, lucrurile acestea nu s-ar fi întâmplat.

Să nu credeți că viața la job a fost așa roz mereu, am avut și Team Leaders individualiști cu care nu am rezonat deloc, care nu prea erau axați pe dezvoltarea profesională a angajaților, dar mai ales nu le pasă nici de viață personală a acestora. Sper să nu întâlniți astfel de caractere în cariera voastră, ci doar oameni care vă vor binele. Dacă totuși se întâmplă să nimeriți într-un astfel de mediu, o schimbare e soluția cea mai bună. Oamenii nu părăsesc companiile, ci leaderii și managerii lor, cu care interacționează zi de zi. E prea scurtă viața să rămâneți într-un loc în care nu sunteți bineveniți.

Nu uitați însă că sunteți cei mai buni în rolul de părinte, chiar dacă e plătit doar cu pupici și îmbrățișări, iar zilele libere sunt doar o amintire frumoasă. Ah, era să uit, de la jobul ăsta nimeni nu vă poate concedia!


Descarcă GRATUIT Ghidul părintelui informat pentru a citi cele mai importante informații pe care un părinte din România trebuie să le cunoască.

Un răspuns la „Reîntoarcerea la serviciu din maternitate”

  1. […] Furia simțită în momentul în care m-am reîntors la job ascundea în spate frica de a fi văzută ca fiind incapabilă să mă ridic la nivelul așteptărilor după o pauză de aproape doi ani. Am avut multe de recuperat, mai ales că lucrez într-un domeniu care se află într-o continuă schimbare, fiind frustrant chiar și pentru cei care nu au timpul limitat (precum îl are un părinte) să fie la curent cu toate. Mai multe despre reîntoarcerea la serviciu din concediul de maternitate am scris în acest articol. […]

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: