Primele plimbări cu bebelușul sunt un motiv de stres pentru proaspetele mămici. Cum să îl îmbrac? Ce să iau în geantă? Oare cum e vremea? Și lista poate continua. Voi încerca să acopăr în articol cât mai multe detalii despre lucrurile care mi-au făcut mie plimbările mai relaxante. Sper să le găsiți și voi utile, iar plimbările să fie cât mai plăcute.
Cărucior sau marsupiu?
Aș zice că depinde de copil. Nu investiți sume colosale în cărucior, oricum îl veți folosi pentru puțin timp. În plus, unii copii chiar nu îl agreează deloc, plâng până la epuizare dacă sunt lăsați în el. În cazul acesta, vă vine în ajutor marsupiul. Există modele pentru toate bugetele, aveți însă grijă să fie ergonomice. Am detaliat în acest articol cum recunoaștem un marsupiu ergonomic.
Eu am folosit căruciorul în paralel cu marsupiul, de multe ori ieșeam cu amândouă afară. Ba chiar am mers și la câteva ședințe de kangatraining, e incredibil cât de multă libertate de mișcare îți conferă marsupiul. Se poate folosi și în casă, atunci când avem nevoie de mâini libere sau doar să îl adormim pe bebe mai ușor.
Ce îmbrăcăminte alegem?
Atât pentru mamă cât și pentru bebe e indicat să alegem haine lejere, din fibre naturale, respirabile. Dacă ieșim cu marsupiul afară, e bine să ne îmbrăcăm mai subțire, iar pentru bebe să nu optam pentru salopete cu botosei sau haine rigide. Trebuie să fie cât mai elastice, pentru a-i permite să aibă o poziție confortabilă. Să nu ne autosabotam alegând haine incomode pentru amândoi.
Dacă e vară, evităm soarele, în special în primele 6 luni. Nu ieșim la orele de vârf, purtăm pălărie, folosim umbrelă, chiar și gluga de la marsupiu(unele modele au). Pentru cărucior există atât umbrele, cât și copertine cu protecție UV, în niciun caz nu acoperim căruciorul cu totul, ca să îl supraincalzim pe bebe!
Pentru toamnă/iarnă există protecții de marsupiu pentru vânt și frig, iar pentru cărucioarele care nu au saci de iarna, aceștia se pot achiziționa separat, fiind modele universale. Există chiar și mănuși îmblănite care se atașează la cărucior. Mai exista și protecții de ploaie, care acoperă aproape în întregime căruciorul, dar vă recomand să aveți și pentru voi o umbrelă sau o pelerina la îndemână.
Ce punem în geantă?
Începem cu produsele necesare mamei, pentru că sunt mai puține:
- Apă/snacksuri, șervețele
- Telefon, încărcător, poate chiar o baterie externă
- Haine de schimb, măcar un tricou
- O pătură dacă vă așezați în parc pe iarbă
Lista pentru bebe e puțin mai lungă, dar diferă în funcție de cât de departe de casă vă aventurați:
- Scutece, șervetele umede, aleza, pungi pentru scutece
- Un schimb de haine, poate chiar două
- Suzeta, jucării, chiar și cărticele(unele se atașează la cărucior)
- Apă/mâncare în funcție de vârstă
- Lapte gata preparat sau termos cu apă caldă și lapte praf gata dozat. Există și genti termice care țin biberoanele calde.
- Aparat whitenoise sau o aplicație instalată pe telefon. Eu am folosit mult aplicația Don’t cry my baby, are chiar și opțiunea de a înregistra propriile tale melodii. În plus nu se inchide odată cu telefonul.
Beneficiile plimbărilor cu bebe
Plimbările sunt benefice atât pentru mamă, cât și pentru bebe. Știu că e mai tentant să stai în casă, e un mediu pe care îl cunoști și îl poti controla, în plus ai tot ce trebuie la îndemână. Însă zilele vor începe în curând să semene între ele, ai impresia că ești blocată în casă și timpul va trece tot mai greu. Baby blues nu uită pe nimeni!
Așadar, de ce este important să ieși afară zilnic? În primul rând, mișcarea îți va face bine, atât fizic cât și psihic. Dacă reușești să ieși fără bebe, încearcă să nu te frămânți cu remușcări. Sunt și alte persoane care îl iubesc și pot avea grijă de el, ba chiar îi prinde și lui bine să mai fie în compania altor persoane. Dacă nu reușești să ieși singură, încearcă să nu îți schimbi radical viata și să renunti total la vechile obiceiuri. Poți merge la cumpărături, la restaurante, unele sunt chiar special concepute pentru mama și copil. Există și clase de yoga, înot, kangatraining, interesează-te pe grupurile de părinți din orașul tău.
Începe prima dată cu plimbări scurte, în jurul blocului, apoi descoperă încet încet parcurile din cartier și aventurează-te apoi puțin mai departe. Dacă vrei să mergi la un restaurant, dar îți faci griji că nu vei găsi acolo un loc de schimbat scutecul bebelușului, verifică din timp acest aspect. Pentru Cluj-Napoca ți-am pregătit o lista de mall-uri și restaurante care au loc de schimbat scutecul sau chiar camera mama și bebe:
- Iulius Mall, Vivo și Platinia au inclusiv camera mama și bebe, cu loc de alaptat și masă de schimbat scutecul.
- Cafeneaua Hugs&Mugs cu loc de joacă pentru copii 0-3 ani.
- Capitoliu Bistro
- Restaurant Sinaia
- Samsara
- Marty
- HaiHui
- Gente
- Klausenburger
- Toulouse
Dacă am omis vreun local, vă rog să îmi scrieți pe Facebook sau Instagram.
Descarcă GRATUIT Ghidul părintelui informat pentru a citi cele mai importante informații pe care un părinte din România trebuie să le cunoască.
Lasă un răspuns