Când să nu donăm un scaun auto pentru copii

Observ tot mai des pe grupurile de donații scaune auto neconforme. Înțeleg dorința de a ajuta pe cineva, dar un scaun auto defect nu doar că nu ajută copilul cu nimic, dar îi pune și viața în pericol. De ce ai dona ceva ce tu însuți nu ai mai folosi pentru copilul tău?

Am concept un acronim pentru cele mai importante 3 aspecte de verificat înainte de a dona sau mai bine arunca un scaun auto – AVA:

  • Accident
  • Valabilitate
  • Accesorii

Accident

Scaunul auto trebuie obligatoriu înlocuit în cazul unui accident produs la o viteza mai mare de 10 km/h, indiferent dacă acesta prezintă sau nu urme de deteriorare vizibile sau dacă copilul se afla în mașină la momentul producerii accidentului. Trebuie menționat în formularul de constatare  faptul că scaun auto era prezent în mașină, iar în funcție de tipul de asigurare RCA/CASCO, se face un dosar de daune non-auto. Scaunul fie se preda asigurătorului, fie se reciclează pe bucăți. Mai mult detalii despre procedura de despăgubire găsiți în acest articol.

Valabilitate

Pare ciudat că un scaun auto să expire, dar orice lucru are o durată limitată de funcționare. În medie, un scaun auto are o valabilitate de 5-10 ani, în funcție de producător. Centurile și părțile de plastic ale scaunelor se deteriorează în timp și nu mai oferă o protecție maximă în cazul unui impact. Termenul de valabilitate poate fi verificat în manualul scaunului, iar data de fabricație este imprimată pe el.

Accesoriile

Un scaun auto fără centuri este ca o parașută fără sfori, nimic nu te tine atașat de ea. Din păcate aceasta este principala problemă cu scaunele donate. Nu, scaunul auto nu îl ajută pe copil să stea mai sus și să vadă peisajul pe geam, scaunul auto trebuie să îl protejeze în cazul unui impact posibil mortal!

Dacă unui adult îi lasă așa urme centura de siguranță în cazul unui accident, imaginați-vă cum ar arata un copil cu centurile puse fără protecții.

Nu folosiți accesorii universale (pernuțe, huse, protecții pentru centuri) care nu sunt produse de același producător cu cel al scaunului auto. Acestea pot scădea nivelul de protecție în cazul unui impact. Instalați scaunul respectând instrucțiunile producătorului, pentru că doar un scaun instalat corect poate să ofere o protecție maximă copilului, folosit împreună cu toate accesoriile lui(în special protecțiile de umeri).

Atenție și la modelul de scaun auto pe care îl donați. În Europa sunt reglementate scaunele auto fără clips pe piept, deoarece în cazul unui impact, copilul trebuie să fie scos din scaun dintr-o singură mișcare, iar desfacerea clipsului de la piept nu permite acest lucru.

Mai multe detalii despre legislația din România, tipurile de scaune auto, dar și alte aspecte importante despre siguranța auto a copiilor am scris în acest articol.

Nu uitați că sunteți responsabili de siguranța propriilor copii, dar și a altora atunci când donați un scaun auto.


Descarcă GRATUIT Ghidul părintelui informat pentru a citi cele mai importante informații pe care un părinte din România trebuie să le cunoască.

2 răspunsuri la „Când să nu donăm un scaun auto pentru copii”

  1. Avatar Anca
    Anca

    Unde arunc un scaun auto neconform?

    1. Avatar Madalina H.

      Bună Anca. Scaunul se poate dezmebra și recicla separat (plastic, metal etc) sau mai sunt firme care au programe de buyback, în cadrul cărora poți primi vouchere de reducere pentru achiziționarea unui scaun nou: https://academia-sigurantei-auto.ro/blogs/news/nou-am-lansat-programul-buy-back-pentru-scaune-auto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *