,

Kit de supraviețuire în primele luni cu bebe

Dacă te temeai că nașterea va fi partea cea mai grea, ei bine, să știi că pentru viața de mamă nu există epidurală. Îți spune asta chiar o mamă care a născut fără ea, ca să îți faci o idee despre cât de mult se complică lucrurile. Maternitatea este foarte frumoasă, însă nu în primele luni, când corpul tău se recuperează, și abia poți avea grijă de tine, apoi de încă un suflet mic.

Indiferent de modul în care ai născut, dragă mamă, de furtuna de hormoni care îți pune stăpânire pe corp tot nu scapi. Vei avea multe stări ciudate, gândurile vor face bungee jumping în capul tău toată ziua și toată noaptea, iar inima ta va trăi într-o stare de îngrijorare continuă. E extrem de greu să fii în permanență responsabil de un pui de om, căci și dacă îl lași câteva ore cu altcineva, tot la el îți va zbura gândul.

Vor zbura și prin casă toate lucrurile, însă acum nu e timp de curățenie. E timp doar de lenevit, de pupat obraji pufoși și mânuțe moi, și de oglindit ochii la Netflix, ca să vezi cum o duc și alte mame. Ți-am pregătit o lista cu filme despre viața de părinte, de la babies, la relația cu partenerul, la dinamica unei familii mature. Etape prin care vei trece și tu, însă acum încearcă să te bucuri cât mai mult de cea în care ești, chiar dacă în unele zile va fi incredibil de greu să vezi partea bună a lucrurilor. Dar să știi că partea bună ești mereu tu, fiindcă mamele pot lumea a o schimba, secretul lor fiind doar dragostea.

Încearcă să păstrezi totuși o doză mică de dragoste și pentru corpul tău. A trecut prin multe în ultimele luni, a muncit din greu ca să crească o viață, desigur că nu va mai arăta la fel ca înainte, dar știi ceva? Fiecare perioadă din viața ta are nevoie de o nouă versiune a ta, altfel nu ai mai progresa. O alimentație sănătoasă, alături de suplimente de vitamine și minerale, te vor menține pe linia de plutire. Încearcă să ieși cât mai des afară, cu bebe sau chiar și fără, pentru a te deconecta de casă. Dacă vremea nu îți permite, poți merge la activități dedicate special mamelor și copiilor, de la yoga, la înot și kangatraining, sunt sigură că vei găsi ceva la placul tău. Caută pe grupurile de părinți recomandări locale, cu siguranță sunt multe de care încă nu ai aflat.

Ajutorul din partea familie este esențial în primele luni, însă dacă acest lucru nu este posibil, încearcă să externalizezi anumite operațiuni, pentru a câștiga timp de odihnă. Dacă nu are cine să gătească, comandă de la restaurante. Dacă nu are cine să meargă la cumpărături, comandă online. Sunt lucruri mici, dar care se adună, așa că e bine să profiți de serviciile online. În plus, plimbările în locuri aglomerate doar vă obosesc și pe tine și pe bebe.

Nu uita să îți programezi mici momente de răsfăț. Un masaj, o ieșire la spa, o manichiură sau un tuns devin mici vacanțe atunci când toată ziua ți-o petreci cu bebe. Lumea adulților devine dintr-o dată ceva fascinant. Să nu trebuiască să îi schimbi cuiva scutecul sau să îi dai lapte, asta da libertate. Încearcă să programezi întâlnirile cu prietenii în afara casei, pentru a te determina să ieși cât mai mult din rutină.

Pentru că știu că viața de mamă vine la pachet cu multe decizii, am pregătit special pentru tine un ghid extrem de util, care să îți vină în ajutor atunci când ai de planificat vizite la medic, de ales un scaun auto sau un sistem de purtare, dar și pentru a te informa mai mult din comunitățile online de părinți și din cărți sau site-uri despre parenting. Poți descarca ghidul de aici în format PDF, pentru a-ți fi oricând la îndemână atunci când ai de luat o decizie legata de sănătate și siguranța copilului tău. Am pregătit chiar și o secțiune specială cu controalele medicale le care e bine să mergi periodic.


Dacă dorești să împărtășești anonim experiența nașterii tale, campania #nastericareneinspira îți oferă un spațiu sigur în care să îți descarci toate emoțiile acumulate. Puține mame au parte de o naștere așa cum și-o imaginau, pentru multe dintele ele fiind chiar un eveniment traumatizant. E perfect în regulă să simți tot ceea ce simți, iar comunitatea DragaMama e aici alături de tine. Mai multe detalii despre ca campanie găsești în acest articol.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: